Обновена  28 яну 11:58
Конкретно разследване е мотивирало Иван Гешев да пита КС за имунитета на президента
От главния прокурор очаквам старание в борбата с корупцията там, където има най­-голяма хранителна среда, отговори задочно Румен Радев на "oбвинител №1"
Конкретно разследване е мотивирало Иван Гешев да пита КС за имунитета на президента

Иван Гешев, главен прокурор

Досъдебно производство, за което се предполага, че е свързано с държавния глава Румен Радев, получено от главния прокурор Иван Гешев, е станало повод за питането до Конституционния съд (КС) относно пределите на имунитета на президента и вицепрезидента. Това обясни самият Гешев пред журналисти в Специализирания наказателн съд, където той се яви като един от наблюдаващите прокурори по мегаделото КТБ.

Както "Правен свят" писа, главният прокурор Иван Гешев отправи първо искане до Конституционния съд (КС) за задължително тълкуване на основния закон в качеството си на главен прокурор, като поиска от конституционните съдии да изтълкуват разпоредбата на чл. 103 от Конституцията, която касае имунитета на държавния глава и вицепрезидента. Основните въпроси, които се съдържат в питането на Гешев са дали може държавният глава и вицепрезидентът да бъдат разследвани за престъпления от общ характер, както и каква е разликата между понятията "държавна измяна" и "нарушение на конституцията".

На въпрос какво е продиктувало питането му до Конституционния съд, той отговори, че наблюдаващи прокурори са му изпратили данни, от които той е преценил, че трябва да направи такова питане. "Мога да кажа само едно нещо: че ми е изпратено досъдебното производство от наблюдаващите прокурори. Които са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат – да кажем – неясноти в разпоредбата на чл. 103. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам КС. Това което съм направил, след като съм се запознал – съм констатирал, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до Конституционния съд. Т.е.  констатирал съм, че е налице необходимост Конституционният съд да изясни съответни разпоредби на чл. 103", обясни Гешев.

Той отказа информация от коя прокуратура са въпросните наблюдаващи прокурори, както и на този свързано ли е въпросното разследването с работата на Радев като шеф на ВВС.

Гешев не пожела да коментира и разпространената по-рано инфромация, че е отказал среща с държавния глава, поискана от него в понеделник: "Не съм се срещал с президента вчера,­ ако това питате", заяви главният прокурор.

Междувременно президентът Румен Радев задочно отговори на главния прокурор Иван Гешев във връзка с отправеното от него питане до КС, като опроверга информацията, че е търсил среща на четири очи с него. "От главния прокурор очаквам старание в борбата с корупцията там, където има най­-голяма хранителна среда, като обществените поръчки например. Неговата основна задача е да убеди обществото, че брани обществения интерес, а не управляващите и определени бизнесмени", заяви Радев на пресконференцията по повод отчета за трите години от встъпването му в длъжност.

"Моят мотив за конституционни промени не е насочен срещу прокуратурата, а винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт", каза Радев, като уточни, че му предстои "конструктивен диалог и с главния прокурор" по темата.

"Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искането до КС. Нямам идея за конкретни мотиви, така че главният прокурор да обясни. Очаквам КС да се ръководи от заложените в закона принципи", допълни той и продължи: "Не съм търсил контакт с главния прокурор по тази тема, категорично, на ход е КС".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Без цензура
|
нерегистриран
28 януари 2020, 14:14
14
-3
Отворете дир Бг и прочетете какво мислят за вас масово хората , уважаеми прокурори !
3
RRR
|
нерегистриран
28 януари 2020, 14:01
12
-1
Само някой самороден гений от сецкомандата може да роди подобна идея.Възхищавам се на уменията им да творят простотии.
2
|
нерегистриран
28 януари 2020, 12:55
17
-4
Въпросите по които пита Гешев се учат по конституционно право, но в Софийски университет, не в Магнаурската школа. И защо пита КС, не е ли по-редно да попита братята хамериканци, те да му кажат. Или направо да възложи въпроса на ЦРУ
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно