Прокуратурата с подробности за разследването, предизвикало питането на Иван Гешев за имунитета на държавния глава
Обвинението оповести и записи от прилагани по случая СРС спрямо командира на ВВС Цанко Стойков, в които се твърди, че е участвал и президентът Румен Радев
Прокуратурата с подробности за разследването, предизвикало питането на Иван Гешев за имунитета на държавния глава

Иван Гешев, главен прокурор

Държавното обвинение оповести публично детайли, свързани с досъдебното производство, станало причина главният прокурор Иван Гешев да попита Конституционния съд за пределите на имунитета на президента.

От информацията става ясно, че в Специализираната прокуратура е започнало разследване срещу "група лица, които осъществявали действия, вкл. обещаване и даване на дар и облага, водещи до нерегламентирани контакти с длъжностни лица от Министерство на отбраната". От държавното обвинение са разпространили и записи от приложено СРС спрямо командира на ВВС Цанко Стойков, в рамките на това разследване, от които се чува диалог между двама мъже  във връзка със стартирала срещу "Деси" (Десислава Радева - съпруга на държавния глава, бел.ред.) проверка. Става дума за проверка на КПКОНПИ по назначаването на настоящата съпруга на президента като ПР на ВВС в периода, в който той го оглавяваше. От държавното обвинение съобщават още, че според наблюдаващите прокурори с много "висока степен на достоверност" може да се предположи, че държавният глава е бил съпричастен към извършването на престъпление, което не е свързано със служебните му задължения, в тази връзка, а цялостното извършване на проверката срещу Десислава Радева е било "осуетено".

"Аз съм дал указания каквото може да не пращаме, няма да го пращам", заявява Стойков в един от записите, разпространен от прокуратурата, като уточнява, че става дума за "Деси": "Какви договори е имала, ползвала ли е някакви жилища, кой ги е плащал". Мъжкият глас, за който се предполага, че е на президента, отговаря, че "това са абсолютни простотии", но държи да бъде държан в течение.

Следват два други разговора, които Стойков води с негови служители, в които се обсъжда как да се подходи по отношение на проверката.

Тъй като държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, със изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията (чл. 103, ал. 1 от КРБ) и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване (чл. 103, ал. 4 от КРБ), наказателното производство е спряно, поради наличието на данни за съпричастност на държавния глава към случая.

 "Правен свят" публикува пълния текст на съобщението на прокуратурата, както и оповестените материали (в прикачени файлове):

Предвид призива на президента към главния прокурор на Република България да обясни мотивите си за отправеното питане към Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията, високия обществен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България предоставя следната информация:

В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц.Ст.). При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства "за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му".

Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р. Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи.

С постановление от 23.01.2020 г. наказателното производство е спряно, тъй като съгласно Конституцията на Република България държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, със изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията (чл. 103, ал. 1 от КРБ) и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване (чл. 103, ал. 4 от КРБ). Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.

Във връзка с горното, Прокуратурата на Република България публикува постановление за спиране на наказателно производство от 23.01.2020 г., от което е заличена информацията нямаща отношение към посочената причината за спиране на наказателно производство, ведно с част от ВДС (аудио-файлове).

Предоставената информация се разпространява след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК.

Прокуратурата на Република България заявява, че всички поставени на вниманието на обществеността въпроси, са подробно изяснени в отправеното от главния прокурор на Република България искане за задължително тълкуване на чл.103 от Конституцията и така публикуваните материали от досъдебното производство.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
25
...
|
нерегистриран
29 януари 2020, 08:46
23
0
ЗСРС

Чл. 33. Лицата, на които са станали известни факти и сведения за специални разузнавателни средства, използвани при условията и по реда на този закон, както и събраните данни, са длъжни да не ги разгласяват.
...
Чл. 34а. (Нов - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) (1) Контрол върху прилагането и използването на специалните разузнавателни средства се осъществява от:
1. (изм. - ДВ, бр. 70 от 2013 г., в сила от 09.08.2013 г.) председателя на Държавна агенция "Технически операции", когато специалните разузнавателни средства се прилагат и използват от агенцията;
2. председателя на Държавна агенция "Национална сигурност", когато специалните разузнавателни средства се прилагат и използват от структурите на Държавна агенция "Национална сигурност";
3. (нова - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) министъра на вътрешните работи, когато се прилагат и използват специални разузнавателни средства по чл. 10в ЗМВР .
(2) Ръководителите на структурите по чл. 20, ал. 1 осъществяват контрол за правомерното прилагане на специални разузнавателни средства.
...
Очакваме незабавната реакция на органите по чл. 34а. Липсата на реакция ще означава, че вече нямаме държава, не трябва да се плащат данъци и да се спазват законите. Нещата отиват много на зле и някой май не си дава сметка за последиците.

24
Дс
|
нерегистриран
29 януари 2020, 04:21
26
-2
Егати, ОПГ по Ал. 6, без лидер, най мазното, нали СРС не може да се използва за нищо друго освен за целите НА НПК, ТОВА НК и НПК и конституция ги нямат за нищо! Законът е врата в полето. Видяхме каква беше съдбата на Цецо със СРС тата, сега това, идеален номер за отклонение на вниманието от кризата с водата и боклука, апропо, какво става с боклука, в Италия дрангета, при нас тихо, що?????
20
|
нерегистриран
28 януари 2020, 21:38
40
-6
Много ме разочарова Гешев. Надявах се на здрав разум и приличен морал! Редки глупости!
19
До 16
|
нерегистриран
28 януари 2020, 21:11
37
-3
Ако беше престъпление щеше да е подсъдно на военна прокуратура.Недообмислените медийни изяви са от компетентността на спеца.
18
|
нерегистриран
28 януари 2020, 21:10
23
-1
Осуетяването на някаква проверка, ако сме обвинително настроени оптимисти,можем да разглеждаме в контекста на чл.270 с някои уговорки.За полицейските проверки, стоп палки и др.подобни, поне има изобилна практика:).То е наказуемо до 3 г ЛС макс.Ако сме обвинително настроени реалисти, ще установим, че съставът по чл.321 ал.6 изисква наказуемост повече от 3 г.

Иначе, човешки, само безсмъртния Ботев е поставял Венета после отечеството, всички други мъже са простосмъртни.
17
zdravka.kalaydjieva
|
нерегистриран
28 януари 2020, 21:08
27
0
Липсват ми много от коментарите, но и без тях е ясно КОЛКО МЪКА ИМА ПО ТОЗИ СВЯТ, БОЖЕ!
16
|
нерегистриран
28 януари 2020, 20:01
21
0
Осуетяване на проверка престъпление ли е ?
15
|
нерегистриран
28 януари 2020, 19:52
40
0
Съгласен съм с казаното дотук, но има и др. интересни въпроси.По ТВ споменаха,че разговорите са от април м.г. Защо ги вадят сега освен за отклоняване на вниманието.
И друго - за какво престъпление по НК е дадено разрешение за СРС, ОПГ за осуетяване на проверка звучи като виц дори за студент по право. Интересно кой ''специалист" го е санкционирал.
14
Въпрос
|
нерегистриран
28 януари 2020, 19:32
53
-1
Не знам дали КС може да отговори, но липсата на елементарни правни познания основание ли е за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор?
13
Би било добре прокурорите да учат право
|
нерегистриран
28 януари 2020, 19:22
40
-5
Поучително ще е. И порядъчно.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно