Данъчни измамници, ощетили бюджета с над 13 млн. лв., получиха тежки присъди
На осъдените е наложена и санкция - конфискация на имущество за над 2,3 млн. лв.
Данъчни измамници, ощетили бюджета с над 13 млн. лв., получиха тежки присъди

Специализираният наказателен съд (СНС) наложи присъди от 4 до 7 години лишаване от свобода и конфискация на имущество за над 2,3 млн. лв. на пет лица, обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура.

От ноември 2011 г. до септември 2013 г. участниците в групата ощетили държавния бюджет с над 13 милиона лева чрез избягване установяването и плащането на ДДС при вътрешно общностни придобивания на месо от страни в Европейския съюз.

Участниците в групата реализирали данъчните измами като използвали мрежа от фирми от типа "липсващ търговец". Получатели на доставките на месо от Испания, Франция и други европейски държави били две реални търговски дружества със седалища във Велико Търново и Плевен, собственост на трима от осъдените.

Стоката пристигала директно в техните складове, но с предварително изготвени документи на фирми от типа "липсващ търговец". Месото незабавно било "продавано" на реалните дружества, което им давало възможност да приспадат неследващ им се ДДС. Сумите, с които бил ощетяван бюджетът, се разпределяли между участниците в групата. Седем години лишаване от свобода при първоначален строг режим и конфискация на недвижим имот (апартамент) в София наложи съдът на участника в групата, който организирал мрежата от кухи фирми и счетоводния офис, в който бил изработван фиктивният документален поток за реализиране на данъчните измами.

По 6 години лишаване от свобода при първоначален строг режим съдът определи за тримата собственици на реалните търговски дружества. За всеки от тях съдът постанови и конфискация на цялото им имущество и парични средства, в т.ч. автомобили Мерцедес GLK CDI 4 MATIC и Ауди Q7; автомобил Мерцедес C 400 ХИБРИД и парична сума в размер на 1 177 607,09 лв.; 14 дка лозя и сума от 1 164 775, 83 лв.

Четири години лишаване от свобода при първоначален общ е наказанието на участника в групата, който издирвал малоимотни и малограмотни лица и съдействал за регистрирането им като собственици на кухите фирми. Върху средствата в размер на над 2,3 млн. лева, за които съдът постанови отнемане в полза на държавата, е наложен запор като обезпечителна мярка до произнасяне на окончателна присъда по делото.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно