Съдия Андон Миталов е първият българин със забрана да влиза в САЩ - взел пари, за да пусне Николай Малинов да отиде при Путин
Освен за магистрата, санкцията е валидна и за съпругата, и дъщеря му, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео
Съдия Андон Миталов е първият българин със забрана да влиза в САЩ - взел пари, за да пусне Николай Малинов да отиде при Путин

Съдията в Специализирания наказателен съд (СНС) Андон Миталов е първият българин, на когото вече е забранено да влиза в САЩ заради корупция. Това съобщи в свое изявление държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Във вторник американският посланик Херо Мустафа даде заявка, че името на българския гражданин, за когото се смята, че е участвал в тежки корупционни престъпления, ще стане ясно съвсем скоро.

Миталов е съдията, който пусна обвинения в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов да отиде в Русия и да получи орден лично от президента Путин. Именно това е и причината да му бъде забрането да влиза в САЩ, тъй като американската страна смята, че съдия Миталов е получил солидна сума пари, заради това свое определение. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров поиска Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да провери работата на съдия Андон Миталов, издал разрешението, и да му наложи наказание, ако се окаже, че е нарушил закона. Обвиненият в шпионаж лидер на движение "Русофили" е на свобода след като плати гаранция от 50 000 лева.

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", заяви в изявлението си Майк Помпео.

Той уточни, че това огласяване на името на съдията се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

"Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова", посочи още държавният секретар на САЩ и допълни: "Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
25
|
нерегистриран
06 февруари 2020, 10:15
8
-3
А в САЩ защо бият негрите, а?
24
Борн
|
нерегистриран
06 февруари 2020, 09:55
16
-2
Корупция е да има американски бази в БГ ,които не плащат никакъв наем, американски централи с явно неизгодни договори за българския народ ,невъвеждането на визи за американци ,австралийци и др. подобни които идват в колонията БГ безвизово ,покупката на 8 стари като модели /4-то поколение/изтребителчета на тройно по-висока цена от реалната и т.н.
23
...
|
нерегистриран
06 февруари 2020, 09:49
12
-4
О, пак краварите ще ни учат на демокрация.
А ние ще им козируваме ли?
22
Браво
|
нерегистриран
06 февруари 2020, 09:31
14
-2
Хубава новина. Много се смях като я чух. Абе във весело време живеем. Такъв смях нямаше по време на социализма, хората се страхуваха да говорят, а сега всеки може да плещи каквито си иска глупости от каквото и да е ниво. Смехът е здраве.
21
RRR
|
нерегистриран
06 февруари 2020, 07:27
21
-3
Май отдавна сме само един удобен протекторат, а не държава.
20
Кой раздава правосъдие извън границите на РБ?
|
нерегистриран
06 февруари 2020, 05:21
29
-3
АКО МИТАЛОВ Е ВЗЕЛ ПАРИ ,ЗА ДА ПУСНЕ МАЛИНОВ ПРИ ПУТИН ИМА ПРОКУРАТУРА В ДЪРЖАВТА НИ -ПРБ!ИМА СЪД,КОЙТО ЩЕ РЕШИ.
ХАЙДЕ ДА СЕ ДЪРЖИМ КАТП НОРМАЛНИ И НЕЗАВИСИМИ ЙОРА!С В О Б О Д Н И!
СЕГА АКО ЛОЗАН ПАНОВ СЕ ИЗКАЖЕ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ЩЕ ГО ПОДКРЕПЯ!

19
бибитко
|
нерегистриран
05 февруари 2020, 22:28
43
-2
Ма той хубаво е със забрана да влиза в САЩ, ама някой питал ли го е дали изобщо иска да ходи там?
18
|
нерегистриран
05 февруари 2020, 20:55
47
-7
Ако не се представят конкретни доказателства ще бъде пълна гавра с Миталов.

17
Cato
|
нерегистриран
05 февруари 2020, 20:52
19
-4
Ма тез данни на Големия брат ли са, или ние сме Му ги дали? Да не е извършено предателство? Да се надлежно публикуват както казаха доцентчетата!
16
RRR
|
нерегистриран
05 февруари 2020, 20:45
31
-6
Смешно, че и отгоре.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно