Камарата на следователите се опълчи на поредните атаки на ССБ срещу прокуратурата и Иван Гешев
Съсловната организация изпрати до ВСС, посланиците на ЕС и на САЩ позиция, в която изразява възмущението си от непрекъсната намеса в работата на държавното обвинение
Камарата на следователите се опълчи на поредните атаки на ССБ срещу прокуратурата и Иван Гешев

Камарата на следователите в България излезе с позиция срещу поредните атаки на политически зависимата съсловна организация Съюза на съдиите в България (ССБ), която в началото на седмицата за пореден път се впусна в ожесточена битка с държавното обвинение и лично с главния прокурор Иван Гешев.

От Управителния съвет на ССБ изпратиха декларация до Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), в която се съдържа призив за саморазправа с "обвинител №1" заради активността му в последните по-малко от 2 месеца, като дори се иска стартиране на процедура по отстраняването му.

От съсловната организация на следователите обаче се противопоставят на поредните атаки на ССБ и кръга политически идеолози, начело с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, бившия правосъден министър Христо Иванов, подсъдимия Иво Прокопиев и приближените им, които ежедневно работят чрез различни методи за дискедитирането на прокуратурата, следствените органи и лично на главния прокурор.

От Камарата на следователите се обръщат до ВСС, до британския посланик Н. Пр. Ема Хопкинс, до белгийския посланик Франсоа Бонтан, до Н. Пр. Стефано Балди, извънреден и пълномощен посланик на Италия в София, до нидерланския посланик Беа тен Тъшър, до посланика на Испания Алехандро Поланко Мата, до Н. Пр. Кристоф Айххорн, извънреден и пълномощен посланик на Федерална Република Германия в София, до френския посланик Глоранс Робин и до американския посланик Херо Мустафа, като посочват, че е недопустимо една конкретна съдийска организация да се меси постоянно в работата на държавното обвинение.

"Намираме, че с въпросната декларация се прави опит да се дава негативна оценка на действията на Прокуратурата, в момент в който същата показва дългоочакваната от обществото активност, при осъществяване на "присъщите й функции за разследване и репресия". Даването на предварителни оценки за дейността на прокуратурата и в частност действията на главния прокурор, само месец след началото на мандата, буди опасения за бъдещата безпристрастност на институцията, която следва по смисъла на закона да бъде арбитър. Считаме, че констатациите в декларацията на ССБ имат политически характер, което е несъвместимо с процесуалния статут на подписалите я", пише в позицията на Камарата на следователите.

"Правен свят" публикува пълния текст на позицията на Камарата на следователите:

На 03.02.2020 г. чрез средствата за масова информация беше разпространена декларация на ССБ, адресирана до Вас.

Считаме, че за пореден път е налице опит за вмешателство на представители на една съсловна организация, представляващи малка част от съдийската общност в България, в дейността на органи на съдебната власт, чиито правомощия са изчерпателно изброени в Конституцията и законите.

Намираме, че с въпросната декларация се прави опит да се дава негативна оценка на действията на Прокуратурата, в момент в който същата показва дългоочакваната от обществото активност, при осъществяване на "присъщите й функции за разследване и репресия". Даването на предварителни оценки за дейността на прокуратурата и в частност действията на главния прокурор, само месец след началото на мандата, буди опасения за бъдещата безпристрастност на институцията, която следва по смисъла на закона да бъде арбитър. Считаме, че констатациите в декларацията на ССБ имат политически характер, което е несъвместимо с процесуалния статут на подписалите я.

 От създаването си до настоящия момент Камарата на следователите в България, въпреки че е най – представителната магистратска организация не си е позволявала да дава оценки за дейността на други органи в съдебната власт и на съдийското самоуправление, и да прави опити влияние при вземане на решения от кадровия орган.

Считаме, че твърденията за "страх и зависимост" от главния прокурор на страна на членовете на ВСС, изнесени в декларацията на ССБ от 03.02.2020 г., уронват престижа на кадровия орган и на съдебната власт като цяло.

 Камарата на следователи в България призовава другите съсловни магистратски организации в съдебната власт да се въздържат намеса в работата на органите на съдебната власт и да правят политически изказвания и декларации.

Становището е подписано от председателя на Камарата на следователите Петко Петков и членовете на УС на КСБ Стефан Петров, Мария Павлова, служебен правосъден министър в кабинета на Огнян Герджиков, Преслава Петкова, Владимир Петров и Ясен Тодоров, бивш член на ВСС.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
14
Гуньо адвокатина
|
нерегистриран
08 февруари 2020, 08:07
1
0
От 13 мнения 8 изтрити ! Давайте мамини златни, може и още по-щатен подбор.
13
RRR
|
нерегистриран
07 февруари 2020, 23:35
0
-4
Тези пак ли изплуваха от безвремието.2006-а тръгнаха да покоряват прокурорските и съдийските висини, увиснаха им носовете и доста си подвиха опашките и се върнаха на безделното място за I-ва категория.
12
Ясен Тодоров
|
нерегистриран
07 февруари 2020, 17:35
1
0
Като споменават за свързани със засегнати от работата на прокуратурата лица, нещо за това?:
https://www.mediapool.bg/shefat-po-etikata-na-vss-yasen-todorov-zasnet-da-izliza-ot-ofisa-na-vasil-bozhkov-news264107.html
8
яската тодоров
|
нерегистриран
07 февруари 2020, 13:27
7
-2
е член на управителния съвет на това нещо, хахахахахах
2
Още един въпрос
|
нерегистриран
07 февруари 2020, 10:52
12
-4
От Камарата чели ли са въобще писмото на ССБ до Пленума на ВСС(наречено от тях кой знае защо Декларация)?
1
Въпрос
|
нерегистриран
07 февруари 2020, 10:32
4
-2
Господин Гешев каза преди два дни, че някой пише доноси до ЕК.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно