Обновена  07 фев 16:33
Данаил Кирилов иска ВСС да уволни съдия Андон Миталов заради делото срещу Николай Малинов
Умишленото нарушаване на служебните му задължения е основание за освобождаване от длъжност, смята правосъдният министър
Данаил Кирилов иска ВСС да уволни съдия Андон Миталов заради делото срещу Николай Малинов

Данаил Кирилов, правосъден министър

Правосъдният министър Данаил Кирилов поиска от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да уволни уличения от САЩ в корупция съдия Андон Миталов.

Сред мотивите на министъра да предложи освобождаването му от длъжност е основно дейността му по делото срещу обвинения в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов. Втората причини Кирилов да иска от кадровиците да освободят съдия Миталов е именно забраната, наложена от САЩ на магистрата и семейството му да навлизат на тяхна територия.

"През изминалата седмица публично се обяви изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео за налагане на забрана за влизане в САЩ заради участието в "сериозна корупция" на съдията от Специализирания наказателен съд Миталов, който в качеството си на длъжностно лице е ,,участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България". Неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава. В този смисъл, отражението на вредата не е само в българо-американските ни двустранни отношения, а е и сред държавите-членки на ЕС и всички партньори на РБ, работещи за утвърждаването на този ключов принцип на правовата държава", смята Кирилов.

Правосъдният министър припомня, че съдия Миталов, в качеството си на длъжностно лице, се е произнесъл не по искането за цялостна отмяна на мярката на Малинов, а е разрешил нещо, което не е било поискано от защитата - позволил е на обвиняем да напусне страната за конкретни дати и събития, като в нарушение на разпоредбите на НПК не е поискал становището на прокурора. "Поначало тези допуснати от съдията нарушения на материалния и процесуалния закон при осъществяване на правораздавателната функция не са предмет на инстанционен контрол. В конкретния случай, разгледани в логическата им обвързаност, действията на съдия Миталов демонстрират неизпълнение на служебни задължения. Поради това е допустимо да бъдат основание за освобождаване от длъжност, тъй като не се обхващат от защитата на независимостта на съдията да прилага закона. Умишленото нарушаване на служебните му задължения, които налагат при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си безпристрастно, осъществява основание за освобождаване от длъжност", пише още правосъдният министър в предложението си до Съдийската колегия на ВСС.

ВСС е изпратил молба до Външното министерство за информация по случая със съдия Миталов

 

Висшия съдебен съвет (ВСС) е изпратил молба до МВнР за допълнителна информация относно наложената забрана за влизане на съдия Андон Миталов в САЩ, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

 

На 7 февруари 2020 г. Министерството на външните работи е получило писмо от председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов за решението на Колегията от четвъртък да помоли МВнР да поиска от американската страна допълнителна информация относно оповестеното решение за налагане на забрана за влизане в САЩ на Андон Миталов.

 

„Молбата на Висшия съдебен съвет ще бъде незабавно доведена до знанието на Държавния департамент на САЩ по дипломатически път“, категорични са от Министерството.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
25
истината
|
нерегистриран
11 февруари 2020, 12:54
1
0
Редно ли е съдия от ВКС/Белазелков/в Решение 130/02.07.2018г да се произнася по не подадена молба от ищеца и на измисленото от него основание да основава акта.По международната конвенция за правата на гражданите това е корупция .
24
не разбрах
|
нерегистриран
11 февруари 2020, 10:42
1
0
Откога казаното от Държавния департамент на САЩ, неподкрепено с никакви доказателства, е основание за уволнение на един български съдия, за чиито корупционни практики българските служби не разполагат с разработки и приобщени към тях доказателствени материали? Откога България не е суверенна държава, а ерзац придатък към САЩ, които си позволяват да ни изпращат наблюдаващ прокурор, който да се бори за върховенството на българското законодателство и да ни дава акъли, сякаш ние по рождение сме лишени от разум и достойнство? Данаил Кирилов следва да поиска оставка на цялото правителство и Народно събрание, които позволяват към България да се отнасят като към презрени роби. Такова унижение май и султанът на турската империя не е проявявал към българите. Настоявам за оставка на цялото правителство и разследването му за държавна измяна.
21
RRR
|
нерегистриран
09 февруари 2020, 20:33
5
0
Какви съди по-конкретно и аргументи, ако може, не общи вестникарски и политически приказки.
19
Четяща
|
нерегистриран
08 февруари 2020, 16:12
4
-30
Прав е Д. Кирилов! Такива съдии нямат място в съдебната система, камо ли да правораздават!
16
RRR
|
нерегистриран
08 февруари 2020, 11:02
18
-1
Нещо конкретно или така казаха по телевизията.
15
@
|
нерегистриран
08 февруари 2020, 00:53
20
0
Защо се правите на слепи. Цялата държава е пропита от корупция. Защо пишете софизми, че едва ли не всичко е розово. Корупцията е изяло всичко в България.
14
И двамата да си ходят
|
нерегистриран
08 февруари 2020, 00:11
39
-2
Първият, който в случая трябва да си подаде оставката се казва Данаил Кирилов - министър на правосъдието ! Какъв министър на правосъдието е той след като САЩ му казват ,че правосъдието му е корумпирано.
13
|
нерегистриран
07 февруари 2020, 23:35
31
0
По съществото, неподлежащо на проверка, май—че процедурата беше объркана, объркана беше, доколкото си спомням, вместо да се произнесе по конкретно искане за излизане,беше отменил забраната изцяло.Че не беше дал възможност на прокуратурата да каже гък по въпроса във възражение— също май не беше/ чж не беше връчена май/.Че станахме за смях на кокошките, станахме.Първият ни обв.в шпионство след избухването на демокрацията /че и 20 г назаде:)/отиде да си вземе медал от най—висшото лицо на държавата, в чиято полза обв.се твърди да се е поставил в услуга и телевизията ги излъчи и в Космоса .Върна ли се обв.след екскурзията—върна се.Извърши ли престъпление пътьом—не се твърди.Мярката „забрана”обезпечава целите на процеса, в частност—опасност да се укрие в чужбина.Не е с цел превенция на национален и международен резил,в НПК не пише такова нещо.
А другите им данни, божа работа, significant corruption.Първо написаха има информация, после— има достоверна информация.Правната ни система не познава института на решителната клетва.Като постъпят доказателства, тогава, или не?
12
Разбирач
|
нерегистриран
07 февруари 2020, 22:50
28
-1
Аз мисля, че това е знак и към съд. състав ако Малинов не бъде осъден да се уволнят и съдиите, които не са го сторили и обвинение за ОПГ за всички съдебни състави
9
zdravka.kalaydjieva
|
нерегистриран
07 февруари 2020, 20:24
29
0
Господин Кирилов изглежда вече не само не очаква снемане на мониторинга на ЕС, но и посочва, че главната причина за това е решението на Държавния секретар на САЩ, с което "се засяга ... международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава. В този смисъл, отражението ... е и сред държавите-членки на ЕС." Какви ли са били отраженията като се замислим, че според господин Бойко Борисов подобни забрани са били налагани и срещу министъра на вътрешните работи и срещу главния прокурор на Република България?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно