Задържаните от Държавната комисия по хазарта остават под домашен арест

Бивш и настоящ член на Държавната комисия по хазарта са обвинени, че не са упражнявали контрол върху фирмите на Васил Божков. Според прокуратурата Пламен Георгиев и Тодор Марков са част от организирана престъпна група, ръководена от Божков. Именно затова прокуратурата поиска двамата да бъдат задържани в ареста. Съдът обаче прецени, че докато тече разследването, е по-подходящо да им наложи мярката домашен арест.

Пламен Георгиев и Тодор Марков - през различни години отговаряли в Комисията по хазарта за контрола. Но според прокуратурата и двамата са си затваряли очите, когато е трябвало да контролират фирмите на Васил Божков.

Венцислав Фердинандов - прокурор: Те са пропуснали да изпълнят своите служебни задължения в тази посока.

И двамата не пожелаха да бъдат снимани. Но защитниците им казаха, че да бъдат задържани в ареста е неоснователно. Настоящият шеф на дирекцията отскоро работел на тази длъжност и нямало как да извърши престъпленията, за които го обвиняват.

Слави Димитров - адвокат на Тодор Марков: 4 месеца е бил началник.

И дори не познавал Божков.

Слави Димитров - адвокат на Тодор Марков: Освен служителите в Комисията, не познава друг.

Венцислав Фердинандов - прокурор: Свидетелските показания, които имаме по делото показват, че те са се познавали, поддържали са близки, мога да кажа приятелски отношения с него и с други членове на организираната престъпна група.

Тодор Марков помоли да не бъде задържан, защото му се налага да се грижи за болния си баща. Съдията отчете този факт и прецени, че няма риск двамата да се укрият. Затова им наложи по-леката мярка - домашен арест. А за другият, сочен за съучастник на Божков -бизнесменът Александър Тумпаров, прокурорът потвърди, че му е наложена парична гаранция от един милион и петстотин хиляди лева.

Венцислав Фердинандов - прокурор: Оказа се, че лицето е в болнично заведение, постъпил е нам на лечение, има поставена диагноза. Нямаше как той да бъде воден тук в залата, да се иска мярка за неотклонение, решихме, че това е неуместно.

А за самия Божков, който все още не е екстрадиран, вече са подготвени всички нужни документи.

Венцислав Фердинандов - прокурор: Те се превеждат и ще бъдат изпратени в най-кратък срок.

Кога ще ги изпрати до Обединените арабски емирства - прокуратурата не може да обещае, защото има да превежда от български на арабски повече от 120 страници.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно