Отчетът на СРС за 2019 г. сочи:
Столичните районни съдии са решили повече дела през изминалата година, отколкото изобщо са постъпили в съда
Акцент в доклада са и предприетите технически и организационни мероприятия за оптимизиране обслужването на граждани и адвокати чрез използване на съвременните форми за комуникация
Столичните районни съдии са решили повече дела през изминалата година, отколкото изобщо са постъпили в съда

Общо събрание на съдиите от Софийски районен съд (СРС) за обсъждане на годишния отчетен доклад за дейността на съда за 2019 година се проведе в сряда.

Гости на събитието бяха членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова, както и Лидия Стоянова - инспектор към Инспектората на ВСС. Присъстваха и съдия Алексей Трифонов, председател на Софийски градски съд (СГС), съдия Руси Алексиев – заместник-председател и ръководител на наказателното отделение в СГС, съдия Стефан Кюркчиев – заместник-председател и ръководител на гражданско отделение в СГС, както и заместник-районният прокурор на Софийска районна прокуратура – прокурор Деян Славов.

Председателят на СРС Александър Ангелов подчерта, че за първи път от дълги години съдът отчита по-голям брой решени дела – общо 98 797  бр., в сравнение с постъпилите през годината – 96 029 бр., като поздрави колегите си с постигнатите резултати и изрази увереност за запазване на тази тенденция в работата на най-големия и най-натоварен съд в страната.

Акцент бе поставен върху предприетите технически и организационни мероприятия за оптимизиране обслужването на граждани и адвокати чрез използване на съвременните форми за комуникация, електронното призоваване и въвеждането на система за ефективен контрол върху дейността по връчване на призовки, съобщения и книжа. Отбелязани бяха и законодателните изменения с пряко положително влияние върху правораздаването, вследствие от активната дейност на съдии от Софийски районен съд в работни групи.

Гостите на събранието изразиха задоволството си от постигнатите резултати и поздравиха съдиите и ръководството на съда за това, че в условията на свръхнатовареност са намерени оптимални механизми за постигането на срочност, бързина и качество на правораздавателната дейност. Споделиха впечатления, че в облика на СРС има позитивна промяна. Адмирираха въвеждането на електронното призоваване и иновативния подход към организацията на дейността по връчване на призовки и съдебни книжа.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
16
А качеството?
|
нерегистриран
14 февруари 2020, 19:08
2
-1
Напоследък се сблъсквам с все повече актове, които са кратки, неразбираеми, нелогични, несвързани със спора по делото, резултат от процесуални нарушения и юридически неграмотни. Не е лошо да се вземат решителни мерки за обучение или разкарване на събраните от кол и въже псевдосъдии. Но като знаем колко далеч са от правото част от ръководството на съда и ВСС, мъка...
15
13,14
|
нерегистриран
14 февруари 2020, 14:07
1
0
Ми кво тогаз ще отчитат делата по общия ред ли?ма тях не ги мърдат
14
Приказката за магарето
|
нерегистриран
13 февруари 2020, 11:26
6
0
Законодателни промени трябват! Да се махнат безсмислените масивни, да се дисциплинират обиждащите страни, да се модернизира процесът.
13
|
нерегистриран
13 февруари 2020, 09:46
6
-2
До коментар [#11] от "ТОТЮ":
ТОВА Е ДОБРЕ-РАЗДВИЖИЛИ СА ДЕЛАТА,ПОСТЪПИЛИ В СЪДА ПРЕЗ МИНАЛИ ГОДИНИ,ПРЕДИ 2019 ГОДИНА.КАКВАТО И РЕФОРМА ДА СЕ ПРАВИ,НЕ СЕ ЛИ УСКОРИ РАЗГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕЛАТА,ВСИЧКО ЩЕ Е ВЯТЪР РАБОТА.
Ускоряването на делата се прави с реформи . Най-елементарното е да се осигури достатъчен ресурс - достатъчно съдии и съдебни служители . След това се задават ясни критерии за разглеждане на делата в нормален срок , както и положителни стимули за работещите отлично и отрицателни стимули за мързеливците /санкции/. Някои от мързеливците в СРС бяха уволнени или напуснаха , но други все още са там . НУЛЕВА ТОЛЕРАНТНОСТ. Това което не прави ВСС , а виждам че липсва и в доклада на председателя на СРС , а да се набележат ясни стъпки за намаляване на натоварването в съда по категории "масови дела". Част от тези дела могат да бъдат избегнати чрез законодателни промени - процедури за доброволно плащане , медиация , търговски арбитраж и пр. Ако делата станат по-малко и се осъществява контрол разглеждането на делата ще стане по-бързо . Просто е , ама не е за прости управляващи …..
12
адвокат
|
нерегистриран
13 февруари 2020, 09:45
3
-1
Как ще се обясни на фона на това самохвално заглавие за свършена работа фактът, че има съдебни състави в гражданската колегия на СРС, които практически не работят - 160, 119, 148 и др. Тяхното бездействие старателно се укрива от обществото. Информация се появява спорадично при фрапиращи случаи - като за 160 с-в, на който титулярката е уволнена от ВСС.
11
ТОТЮ
|
нерегистриран
13 февруари 2020, 06:45
6
-1
ТОВА Е ДОБРЕ-РАЗДВИЖИЛИ СА ДЕЛАТА,ПОСТЪПИЛИ В СЪДА ПРЕЗ МИНАЛИ ГОДИНИ,ПРЕДИ 2019 ГОДИНА.КАКВАТО И РЕФОРМА ДА СЕ ПРАВИ,НЕ СЕ ЛИ УСКОРИ РАЗГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕЛАТА,ВСИЧКО ЩЕ Е ВЯТЪР РАБОТА.
10
Нерегистриран 72445
|
нерегистриран
12 февруари 2020, 22:49
2
0
Неуспелите са най-добрите критици!
9
Нерегистриран 72445
|
нерегистриран
12 февруари 2020, 22:45
2
-1
Не успелите са най-добрите критици!
8
|
нерегистриран
12 февруари 2020, 21:17
11
-4
До коментар [#7] от "нерегистриран":
100 състава по 100 решени дела са 10 000 - статистика. Че то в най-дълбоката провинция в районните нива решените дела на състав не са ли повече?
Е , да , ама делата са 100 000 разделени на 200 съдии прави по 500 парчета т.е. по над 40 дела на месец . И сметката не отчита разликата между граждански /по-натоварени/ и наказателни съдии . Много са делата , както и да се смятат . Иначе , да , в някои малки районни съдилища има и по-висока натовареност …..
7
|
нерегистриран
12 февруари 2020, 21:05
7
-8
100 състава по 100 решени дела са 10 000 - статистика. Че то в най-дълбоката провинция в районните нива решените дела на състав не са ли повече?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно