Не избраха окръжен прокурор на Кърджали
Мария Кирилова оглавява Районна прокуратура - Свиленград, обединиха се членовете на Прокурорската колегия на ВСС
Не избраха окръжен прокурор на Кърджали

Съдебната палата, в която се помещава Окръжна прокуратура-Кърджали

Мария Кирилова оглави Районна прокуратура - Свиленград

 

Мария Кирилова, която в момента е и.ф. административен ръководител на Районна прокуратура – Свиленград, стана титуляр на поста. Това решиха единодушно членовете на Прокурорската колегия. Като лична мотивация да се яви в конкурса тя посочи добрите резултати до момента, желанието за развитието им, както и натрупания опит като следовател и прокурор.

 

„Като цяло в района е налице намаляване на досъдебните производства и разследванията, което се дължи основно на намаляването на престъпленията“, каза прокурор Кирилова, като посочи, че в обвинението има добра организация на работата по преписките, както и стриктно спазване на срочността.

 

Като добър показател кандидатът отчете и високия процент  на внесените в съда досъдебни производства, които са 39% само за 2019 година. „Наложихме бързите производства и като форма на разследване в районните управления. Смятам това за много добра практика. Самите полицаи вече свикнаха, че формата на бързите производства не е никак страшна и е ефективна“, каза още тя. Прокурор Кирилова изтъкна и редовната проверка на спрените дела. „Ще продължа да работя за срочност и бързина на разследванията, ако бъда избрана за административен ръководител“, каза накрая тя.

 

Гергана Мутафова веднага й зададе въпроса за съдебната карта, като посочи, че в РП-Свиленград очевидно има редица проблеми, които биха могли да възникнат, ако бъде окрупнена и премине като териториално отделение към РП-Хасково, и я попита относно визията й за една такава промяна. „Този проблем непрекъснато подлежи на обсъждане с колегите. Истината е, че непрекъснато обсъждаме варианта, в който, ако преминем към прокуратурата майка, как да запазим бързите производства. Единственият проблем, който стои пред нас е този, както и дали ще успеем да се справим с внасянията на делата в съда. Ако не се справим, то трябва да напълним ареста със задържани. Имаме пет килии и една за жена. Считам, че ще има период с проблеми, но изчаквам да видя как ще се случат нещата в РП-Царево, които сега се окрупниха, за да се подготвим“, отговори прокурор Кирилова. Тя посочи още, че към момента в обвинението работят основно младши прокурори, които съвсем скоро вероятно ще напуснат и прокуратурата ще остане оголена откъм кадри. „Може би окрупняването е единственият вариант за нас“, допълни кандидатът.

След поредица положителни становища относно дейността на прокурор Кирилова до момента и доброто й представяне в процедурата, с 10 гласа „за“ тя бе избрана за ръководител на Районна прокуратура-Свиленград.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не избра административен ръководител на Окръжна прокуратура-Кърджали.

Единственият кандидат Желязко Стефанов, който вече е изкарал един мандат начело на обвинението и в момента е и.ф. административен ръководител, не е положил достатъчно усилия в дейността си, обединиха се мнозинството от кадровиците.

"В концепцията си съм включил и един анализ на дейността ми в първия ми мандат, защото обещанията трябва да се спазват", посочи в началото на изложението си кандидатът.

Сред проблемите, които прокурор Стефанов открои, е повишаването на квалификацията на разследващите полицаи. По тази причина в момента тече и проверка на дейността им, за да се наблегне на пропуските. "Финансово и материално ние сме осигурени. Нямаме проблеми с организацията на работата и срочността на разследванията", каза още той.

Прокурор Стефанов посочи още, че не е задоволителен и броят на върнатите от съда дела, като основно върнатите актове произлизат от Районната прокуратура в града. "Една голяма част от върнатите дела са неодобрени споразумения. Като всеки един от пропуските на прокурорите е бил обсъден на работно съвещание и е сведен до знанието на съответния прокурор", обясни по-късно кандидатът на въпрос на Калина Чапкънова.

Четирикратен ръст на образуваните и свършени дела за трафик на наркотици, отчете още кандидатът. "Много е важен служебният контрол за отказите за образуване на досъдебни производства, най-вече за корупционни престъпления, престъпления извършени от медицински лица и за домашно насилие. Именно на него залагам специално в последните години", каза още прокурор Стефанов.

Той се ангажира и с изготвянето на анализ за дела, продължаващи над 7 месеца, за да се провери дали има неоправдано забавяне и да се набележат причините и мерките за справяне. "Целим и мониторинг на спрените и прекратените дела", каза още кандидатът за втори мандат начело на Окръжна прокуратура-Кърджали.

"Огромният проблем с прекратяването на дела по давност е решен, тъй като вече го правим равномерно, без да има натрупване на производства. В пъти и е повишаването и надзорът на законност, като имаме само 1 неуважен протест за над 30 за 2019 година", заяви прокурор Стефанов.

"Всеки човек трябва да има желание да се обучава, да се усъвършенства и да не допуска едни и същи грешки. Защото да правиш едно и също нещо и да очакваш други резултати – няма как да се случи", каза накрая той.

В становищата относно кандидатурата на прокурор Стефанов, кадровикът Огнян Дамянов се изказа "Колегата държи на формалната страна на нещата, без да си дава сметка за същността и ефекта на въвежданите от него указания и служебен контрол. Въвеждането на всеобхватен контрол подменя вътрешното убеждение на първоинстанционните прокурори. Този подход няма да промени проблемите в прокуратурите", каза Дамянов. Пламен Найденов сподели мнението на Дамянов, като обърна внимание на това, че единственият кандидат в процедурата вече се е изчерпал и няма ясна визия как да продължи с развитието на обвинението.

Главният прокурор също изрази негативно становище за кандидата. "Това не е голяма прокуратура. Тези неща, които изложиха колегите Дамянов и Найденов говорят за недобра организационна работа на административния ръководител до момента и тези проблеми, при такава прокуратура, с такава натовареност, където всички се познават и могат ежечасно да си говорят – само по себе си говори, че не са положени достатъчно усилия", каза Иван Гешев.

Накрая с 4 "за" на 6 "против" Прокурорската колегия отхвърли кандидатурата на прокурор Стефанов.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
12
RRR
|
нерегистриран
21 февруари 2020, 08:39
5
0
Като гледам, тече подмяна на несъгласни.Доста втори мандати ще изгорят.Търсят се бивши полицаи или дошли в прокуратурата след миграцията през 2006-а следователи, също бивши полицаи.
11
Гост
|
нерегистриран
20 февруари 2020, 22:44
9
-1
Дайте да ги видим колко са тия върнати дела на РП Кърджали, ами че те са по- малко от някои прокуратури, чиито ръководители хвалите и преизбирате. Като имате такива изисквания, ги имайте към всички. Нали затова сте избрани, за да кадрувате обективно и безпристрастно
10
|
нерегистриран
20 февруари 2020, 21:01
10
-1
Окръжна прокуратура Кърджали беше една от много малкото, които не подкрепиха избора на настоящия главен. Само че "главнио" прокурорин освен правно неграмотен се оказа и изключително злопаметен и отмъстителен, както предсказваше един от членовете на пленума, когато го избираха. Знам и кой му е писал искането до КС за тълкуване разпоредбата на чл.103 от КРБ. Не е той, тъй като същия няма капацитета и необходимата подготовка да напише подобно искане, а само го е подписал като селски кмет. Написа го един "виден конституционалист", преподавател, който много иска да стане и той конституционен съдия и понеже досега не му се отвори парашута, след като му бяха обещали, се надява при следващото джуркане на местата да се озове там. Кой е той сами можете да си отговорите, проследявайки мненията на изказалите се доктринери по повод искането за тълкуване. Не бяха никак много, които защитиха този пасквил, а най-много го защитаваше написалия го.
9
нерегистриран
|
нерегистриран
20 февруари 2020, 16:59
16
-2
В контекста на събитията, не трябва да забравяме факта, че Окръжна прокуратура -Кърджали е една от малкото прокуратури, която не излезе с подписка в защита на кандидатурата на главния прокурор Гешев.Всеки сам да си прави изводите, на фона на тези посредствени аргументи, с които не избраха кандидата.
8
До 4
|
нерегистриран
20 февруари 2020, 00:00
7
-5
Имам чувството, че се опитваш да отклониш вниманието от прокурора Дамянов от Разград, сега видях член на ВСС, като пишеш измислици за Герб и Дпс!Другаде е заровено кучето!Да не би целта да е да се вкара Троянски кон!?Само мога да гадая, но на някои членове от Прокурорската колегия, изглаждащи ми на нагаждачи и интересчии, нещо не мога да им вярвам!И това, кой, какъв е във ВСС, много лесно можи да се провери! И дали въобще си струва мислейки, че дадени ласкатели,за това,че могат да са ти удобни временно, да не ти изядат главата накрая, точно тези лицемери!А и такива съ добре обучени в разни школи, Рабфаковци и т.н., само и само да служат на истинските си господари, благодарение на които са били назначени в системата!А, ако ДПС са позволили на подмазвач и плазмодий да ги манипулира, си и техен проблем което ако е така, е много жалко!
7
RRR
|
нерегистриран
19 февруари 2020, 23:16
15
-3
Избора на шефове от години е орезилен, не очаквайте нещо свястно и при новия главен.ВСС от Цацаров насам е бащиния.
6
До 4
|
нерегистриран
19 февруари 2020, 22:40
12
-5
Не мисля, че ГЕРБ И ДПС имат нещо общо!Единият от изказалите против кандидата въобще не е свързан с Герб и Дпс, а по-скоро с едни други, принадлежащи към червени и лиляви ком...ги!А, както е известно ГЛАВНИЯТ не им е любимец на тези кръгове, така че едва ли някой от Герб и/или Дпс е нареждал на Главния!Дали единият от изказалите е с цел да остане в София и т.н., може да се пребоядисал и с всички сили да опитва да уреди, както се себе си, така и някой друг...?Като изведнъж си е "променил" нагласите!Аз лично на подмазвачи и лизачи, и подглизурковци, които се мятат като фурнаджийска лопата не вярвам, дано и Главният прокурор да на им вярва!Такива лицемери действат единствено в свой и на близките си/роднини по родство и по сватовство/и въобще не им пука за каквито и до било принципи!Изтъкани са само от фалш и лицемерие и ще забиват нож в гърба на всеки, който им пречи, и им е неудобен!А, на всеки, който е на важна властова позиция/въпреки,че преди това може да са били против него/ще лазят по земята като черв..и ще ближат подметки, само и само да останат в София!Хубаво е човек преди да реши да вярва на такива плужеци, да вземе добре да ги проучи, а не да им вярва на сляпо или на техни благодетели напр.от ВКП.. и др..!
5
4,
|
нерегистриран
19 февруари 2020, 22:33
12
-3
Това, което пишеш, ме плаши наистина. На някои съдилища също не се избраха председатели. Пак ли е за това? Защо искат да с вкарат външни хора, които ще изпълняват поръчки? Много неща видях в живота си, но не мога да го повярвам.
Ами нищо не ни остава, освен о-време да си стягаме багажите и да се спасяваме, ако си прав. Да си се управляват. Ама няма да остане кого.
4
|
нерегистриран
19 февруари 2020, 22:03
22
-7
Нямаше да вземам отношение, ако не познавах лично кандидата. Става въпрос за изключително принципен,отдаден на работата си професионалист, който НИКОГА не е допускал влияние. За съжаление точно това му изигра лоша шега, защото аз имам достоверна информация защо не е избран. Управляващата коалиция ГЕРБ - ДПС иска да си назначи свой човек на това място, за да минават необезпокоявани и непроверявани обществените поръчки в областта. Просто човек от щаба на ДПС е казал на такъв от ГЕРБ да наредят на главния прокурор да има неизбран кандидат, за да може на следващия избор да бъде подходящия. За пореден път се убеждавам, че прокуратурата отдавна не е нищо друго освен бухалка в ръцете на организираната престъпност. Жалко за качествените и съвестни прокурори, които непрекъснато биват демотивирани от такива подигравки. Разбира се, очаквам коментарът ми да бъде изтрит.
3
|
нерегистриран
19 февруари 2020, 18:42
16
-3
Прокурорът Дамянов, незная дали си прав за въпросния кандидат за който си се изказал по този начин, обаче съм останал с впечатление/може и да бъркам/, че в някои случаи липсва добронамереност от твоя страна!Ти и някой член от семейството ти, как ще се почувствате, ако някой е недобронамерен към вас?Ами ако решат да питат хора, които те познават от години?Дали повечето ще са добронамерени?Чувал съм, че злите езици говорят, че навремето преди да отидеш във ВСС, когато си бил окръжен прокурор на ОП -Разград, Разград, от което градче си, простосмъртните там си мислели,че си ГЛАВНИЙТ ПРОКУРОР!И сега май добре се справяш с ориентацията!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно