Обновена  27 фев 16:01
Ще задържат за 72 часа Васил Божков и съдружника му Георги Попов, ако се появят в България
Върнаха жената на хазартния бос Елена Динева в ареста, вместо гаранцията от 1,5 млн. лв.
Ще задържат за 72 часа Васил Божков и съдружника му Георги Попов, ако се появят в България

Васил Божков и съдружникът му Георги Попов

Апелативният специализиран наказателен съд окончателно отказа да отмени наложения 72-часов арест на бизнесмена Васил Божков и на съдружника му Георги Попов. Те се защитават от служебни адвокати.

Обвиненията на двамата са задочни, защото при повдигането им миналия месец, вече бяха напуснали страната, припомня Канал 3. В момента те се намират в Обединените арабски емирства, а прокуратурата иска от местните власти Божков и Попов да бъдат екстрадирани в България.

В случай, че искането за екстрадиция бъде уважено, при пристигането си у нас те трябва да бъдат отведени в следствения арест и до 72 часа изправени пред Специализирания наказателен съд.

Именно това те искат да избегнат. Двама служебни адвокати обжалваха 72-часовия арест на Васил Божков и бизнес-партньора му Георги Попов.

Към момента на Васил Божков са повдигнати 11 обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба и други деяния. Освен това е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

Решението е окончателно.

Междувременно, стана ясно, че Апелативният специализиран наказателен съд е върнал в ареста съпругата на бизнесмена Васил Божков Елена Динева, която до днес беше на свобода с парична гаранция от 1,5 млн. лева, съобщи Novini.bg. Решението на съда е окончателно.

По-рано прокуратурата протестира решението на Специализирания наказателен съд във връзка с наложената мярка парична гаранция на Динева. Днес от Специализираната прокуратура представиха нови доказателства, базирани на показанията на свидетеля Цветомир Найденов, който заявява, че Динева е общественоопасна и е знаела за престъпленията, извършени от съпруга ѝ, обвинен като ръководител на организирана престъпна група. Това не е просто съпругата на Васил Божков, която е домакиня – тя е негов съдружник, заявиха от обвинението, като добавиха, че според свидетелски показания Динева е имала силно влияние върху хазартния бос.

На съдебното заседание Динева се яви с двама защитници, които поискаха наложената ѝ парична гаранция да бъде по-ниска. Адвокатите изтъкнаха, че Динева не познава членове на Комисията по хазарта, че във всички дружества, в които тя участва, има миноритарни дялове, по 2-3%, че няма опасност да се укрие, че през цялото време е съдействала на следствието и няма как да повлияе върху разпитите на свидетели.

Елена Динева отново говори в лична защита. Kато се извини за своята емоционалност, тя заяви, че не познава нито един член на Комисията по хазарта. Съпругата на Божков посочи, че нейните интереси са хуманитарни и културни и работи с хора от тези браншове. "Имам завършено икономическо образование, както и пиар образование, но не практикувам тези професии. Не разполагам с опит и никога не съм се занимавала с Национална лотария. Нямам приятели от държавните структури, всичките ми приятели са от сферите на спорта и изкуството", заяви тя.

Относно обвинението, че е общественоопасна, Динева обясни, че не е виждала Цветомир Найденов повече от 3 г. "Делегирала съм права на съпруга си и не участвам в заседанията на управителните органи на фирмите", посочи Елена Динева

Тя определи думите на прокурор Тихомир Стоев, че е знаела за убийствата и изнасилванията, за които е обвинен съпругът ѝ Васил Божков, като "гнусни и мръсни квалификации".

Елена Динева посочи, че с Божков са семейство от доста години и нямат практиката да коментират бизнес в дома си. "Съпругът ми не е в България, но аз съм тук. Аз съм съдействала през цялото време, но явно съм подценявала ситуацията", каза още Динева.

В рамките на заседанието стана ясно и, че основният свидетел по делото срещу Васил Божков Цветомир Найденов е бил разпитван за пореден път, като сегашният му разпит е бил съсредоточен основно върху съпругата на Васил Божков Елена.

От показанието на Найденов ставало ясно, че като най-близък човек до Божков жена му е била наясно с бизнеса му, включително с престъпната дейност на групата, чийто лидер е собственикът на "Нове холдинг". Според прокурор Тихомир Стоев от апелативната специализирана прокуратура при разпита Найденов разкрил, че Динева е наясно и с престъпления, за които материалите са отделени и се води друго разследване, а именно опити за убийства и изнасилвания.

"Това разследване всеки изминал ден се насища с нови хора, нови факти и обстоятелства. Това е динамичен процес и се работи по всички линии. Както каза и главният прокурор няма недосегаеми хора и всички ще си получат това, което заслужават", обясни прокурор Стоев.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Аз съм съдействала през цялото време...
|
нерегистриран
27 февруари 2020, 20:25
2
0
Съдействала е на разследване срещу себе си и съпруга и! За това сега ще лежи!
1
|
нерегистриран
27 февруари 2020, 20:07
2
-2
Качете определението.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно