Обновена  13 мар 16:25
Хранителни магазини, аптеки и дрогерии - единствените отворени обекти до 29 март
Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед с разширени и по-строги мерки заради коронавируса
Хранителни магазини, аптеки и дрогерии - единствените отворени обекти до 29 март

Затягат се мерките в страната заради разпространението на коронавируса у нас. След като по-рано днес Народното събрание гласува и въведе извънредно положение за един месец по предложение на Министерски съвет, здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се въвеждат следните противоепидемични мерки на територията на цяла България до 29 март:

- Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите;

- Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение;

- Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини;

- Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма;

- Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други);

- Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания;

- Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Отменят се т. I, т. от 5 до 11 и т. II от Заповед № РД-01-122/11.03.2020 г. на министъра на здравеопазването.

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Същевременно МВР предприема мерки за обезпечаване с полицейско присъствие в районите на търговски вериги за хранителни продукти, аптеки и дрогерии, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Целта е осигуряване на обществения ред и предотвратяване на напрежение около тези обекти. Разпореждането на главния секретар е до директорите на СДВР и ОДМВР в страната.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Хъксли
|
нерегистриран
14 март 2020, 01:18
3
-2
Стихията на граф Боцби - владетелят на подарения му за играчка вилает, са едноличните разпореждания в кризисни моменти. Това конституционосъобразност, законосъобразност, са за него и пасвитата му като гости от Третата планета - непознаваеми и затова враждебни. Как не осъзна за подарените му 10 години, че на тая територия отдавна има извънредно положение, което обаче не е било обявено - няма лекари, няма медицински сестри, няма санитари, няма здравеопазване, има псевдоучители и полуучилища, има само молове и кифли - полуковри. Ужас, гнус ме е! Извънредно трийте, аз ще ви фиксирам и запомня.
2
|
нерегистриран
13 март 2020, 23:21
2
0
Има актуализация на текста на заповедта на страницата на МЗ.В точката относно видове търговски обекти.
След „На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.”

Се добавя
„ Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.”
1
Тт
|
нерегистриран
13 март 2020, 21:04
3
-2
Това с търговските обекти нама кок да стане, този заповед следва да бъде съборена и в съда на практика, това са безсмислените пропорционални мерки от страна на некомпетентни хора. Дай да затворим държавата и до видим кой ще плаща фалити на търговци и т.н.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно