Обновена  13 мар 18:32
Народното събрание прие окончателно:
До 5 години затвор и 50 000 лева глоба за неспазване на карантина със смъртен случай
Промените ще бъдат обнародвани на 14 март 2020 година с извънредно издание на Държавен вестник
До 5 години затвор и 50 000 лева глоба за неспазване на карантина със смъртен случай

При неспазване на карантина при пандемия със смъртни случаи нарушителите да бъдат наказвани със затвор до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева. Това са първите промени, които прие Народното събрание след въвеждането на извънредно положение в страната. Корекциите касаят Закона за здравето, Наказателния кодекс и Закона за обществените поръчки. Промените дойдоха с подкрепа от народните представители от всички парламентарни групи, като по-рано днес минаха и на съответните парламентарни комисии.

Измененията в Закона за здравето бяха приети единодушно на първо и второ четене от парламента като мярка за справяне с епидемията от COVID-19.

Ако болен от заразна болест и контактно лице, за което е доказано, че е носител на заразна болест, откаже задължителна изолация, ще се наказва с глоба от 5000 лева. За тези, които не спазва карантината наказанието е до 3 години затвор и глоба от 10 хиляди лева. Промените влизат в Наказателния кодекс.

Депутатите приеха и възможност за забрана за влизане в страната на чужди граждани при обявено извънредно положение. Единствено чужденци с право на дългосрочно пребиваване в страната и техните семейства няма да попадат в тази категория.

С корекциите в Закона за обществените поръчки, като се дава възможност при извънредна ситуация да не се провеждат обществени поръчки при недостиг на медицински изделия и предпазни средства в болниците.

Новите законови разпоредби ще бъдат обнародвани на 14 март, събота, когато се очаква извънредно издание на Държавен вестник.

Припомняме, че по-рано пленарният ден в Народното събрание започна с председателски съвет, на който присъства и министър-председателят Бойко Борисов. В дневния ред за петъчното заседание първа точка стана гласуване на въвеждане на извънредно положение в България за срок от един месец във връзка с разпространението на COVID-19. Мярката е по предложение на Министерски съвет.

Извънредното положение в страната беше въведено с единодушно гласуване в пленарната зала. То дава възможност на депутатите да приемат спешни законови промени само с едно гласуване. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Въпросче
|
нерегистриран
14 март 2020, 08:54
3
-2
А за дълбоко вдишване, ЛОС предвижда ли се?
3
?
|
нерегистриран
13 март 2020, 18:36
3
-5
То ако не е бързо производството, делото ще се прекрати по причина на смърт. Така че предлагам да се върнат незабавните.
2
някъв
|
нерегистриран
13 март 2020, 18:22
15
-1
До коментар [#1] от "?":
Кои ще са тези полицаи, прокурори, адвокати и съдии, които ще работят по делата? Няма никакви предпазни средата, които да се раздават за работа с такива дела. Тогите няма да ни предпазят.

важното е друго...както попита днес един полицейски началник....
"а ще може ли да се правят бързи производства?"
полицейската статистика е над всякакви коронавируси!!
1
?
|
нерегистриран
13 март 2020, 17:34
20
0
Кои ще са тези полицаи, прокурори, адвокати и съдии, които ще работят по делата? Няма никакви предпазни средата, които да се раздават за работа с такива дела. Тогите няма да ни предпазят.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно