Обновена  18 мар 17:38
Лош закон, но закон
Приеха с множество условия закона за мерките в извънредно положение на първо четене
Мигновено бяха внесени 11 нови предложения между двете обсъждания в пленарна зала. Валери Симеонов иска забрана за посещенията на лечебните заведения в извънредно положение и отмяна на плановите здравни дейности
Приеха с множество условия закона за мерките в извънредно положение на първо четене

Критиките от Правната комисия в Народното събрание относно законопроекта на управляващите за мерките в извънредно положение се мултиплицираха и в пленарна зала.

Липсата на обещаното полагане на текст в закона, който да гарантира осигуряването на работниците/служителите на 60% от дохода им от държавата, ако фирмата изпадне в затруднение и затвори в условията на извънредно положение, отново разпали страстите. Особено внимание върху недобре уредените промени в Кодекса на труда обърнаха от Обединени патриоти.

"Има текстове, които не им е мястото в закона. Освен това има много неясни и непълни разпоредби. Има безумни тектове. Стига от друга страна до крайности. Трябва да се създадат права на институциите да реагират своевременно в условията на извънредно положение. Ние ще подкрепим закона, но трябва да го опростим", посочи бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Според Крум Зарков от БСП ценността на закона, че изобщо го има, е "опорочена". "Философията на този закон е – спасявай се поединично. Изхарчваш си отпуската, ако си работник, ако си работодател – ти плащаш. Обещаната солидарност не е разписана. Няма как да минем без натиск върху публичните финанси. Може да не знаем какво ще стане с тях, но знаем какво ще стане с частните финанси", коментира депутатът от левицата.

Според Валери Жаблянов, също от левицата, пък България не се намирала във война, поради което социалната справедливост трябвало да бъде взета предвид задължително в настоящия законопроект. Той изрази и надежда между двете четения пропуските да бъдат попълнени.

Хасан Адемов от ДПС пък определи промените като "изготвени на коляно". "Няма как промените да обхванат всичко. За да поддържаме функционирането на държавата трябва да разчитаме на приходи, затова трябва да бъдем много внимателни с допълнителните разходи. Колегите от Германия казват, че кризата ще продължи 2 години. Ние имаме някакъв държавен резерв и можем много бързо да го изхарчим", коментира Адемов.

Даниела Дариткова пък призова за конструктивност и по-бърза и стегната работа в справянето с кризата, както и за отпадане от законопроекта на предвидените наказания за медицинските лица.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, макар и с условия, все пак призна, че в законопроекта има и добри текстове, като тези за ограничаването на масовите прояви и спирането на процесуалните срокове по търговски, граждански и административни дела. Въпреки това тя обяви, че парламентарната група ще гласува "въздържал се" и ще внесе собствени предложения между четенията. "Има ли Бългрия държавен резерв и какво има в него? Защото и в извънредно положение в страната важат закони. Не може в тази криза да наказвате лекар с 1000 лв., а спекулант със 100 лв. Няма да срещнете нашата подкрепа за това", заяви Нинова.

Социалният министър Деница Сачева пък коментира, че не може да се постигне ефект, при който всички привилегии и обезщетения за работещите да са еднакви за всички. "Не трябва да е лъжем в това, че всеки от нас ще плати цена. Това, което се опитваме да направим е да укрепим здравната система и да нямаме реални жертви в човешки живот. Никой не може да предположи колко ще продължи здравната заплаха, а икономическите щети ще продължат още известно време. Не може да мислим панически, а в дългосрочен план", посочи Сачева.

И правосъдният министър Данаил Кирилов взе думата за коментар. "Кой поиска този закон? Уважаеми колеги отляво, Вие поискахте този закон. Говореше се много за недосегаемост на основните права по Конституция. За да има спокойствие ние възпроизведохме част от заповедта на министъра на здравеопазването в законопроекта във връзка с придвижването. Всички установени правомощия във връзка с тази заповед са му делегирани със закон. Този закон е временен. Той ще действа 1 месец, ако Народното събрание е право. Надявам се на 13 април да се прекрати извънредното положение на основание – изтекъл срок. Дано с всички тези мерки да се преодолеят разпространението и последиците от вируса. По отношение на кредитите и отлагането на плащанията – няма да се спрат лихвите по кредитите. Ние ще ви предложим по-елегантно правно решение – да няма възможност да се прилагат последиците от забавата и да не може дългът да се обявява за предсрочно изискуем и да се налагат наказателни лихви", отговори на критиките министърът.

Сериозни разногласия имаха депутатите и по отношение на предложението на левицата за налагане на мораториум върху спирането на услугите при неплащане на битови сметки. От дебата стана ясно, че в предложението на левицата не е добре разписано за кои групи граждани се предлага тази възможност, както и за какъв срок може да важи. Срещу предложението се обявиха и от ГЕРБ, и от ДПС, а само по себе си то не се прие заради гласовете на народните представители "въздържал се".

Веднага след гласуването за мораториума на спирането на ток, вода и парно за потребителите, депутатите дадоха своя вот и въпреки разногласията "пуснаха" законопроекта на ГЕРБ за мерките в извънредно положение. 

Валери Симеонов иска забрана за посещенията на лечебните заведения в извънредно положенени

Междувременно, 11 нови предложения за изменения в законите внесоха депутати от всички парламентарно представени партии между двете четения. Поради режима на спешност, началният и крайният срок за депозиране на допълнителните промени бе 18 март – денят, в който законопроектът бе приет на първо четене.

Сред предложенията се открояват някои особено колоритни, като това на бившия вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов за забрана на посещенията на лечебните заведения и преустановяване на плановите операции.

Симеонов предлага и въвеждането на "полицейски час", както и забрана за посещения на училища, детски градини, университети.

Група депутати от Обединени патриоти пък предлагат в рамките на извънредното положение да спрат да текат сроковете по кредити на физически и юридически лица, чиято дейност е временно затруднена, както и даване на възможност за разсрочване на данъчните и осигурителните задължения.

Депутати от ГЕРБ пък предлагат допълване на проекта на колегите си с широко обсъжданата забрана за посещения на увеселителни заведения, ресторанти, барове и молове.

Друга група депутати от ГЕРБ, начело с Менда Стоянова, искат в условията на извънредно положение Агенция "Митници" да освобождава иззети количества етилов алкохол, които да се ползват за дезинфекция на публични сгради.

От АТАКА пък предлагат финансовият министър да издаде методика за максимално допустимите цени на продуктите от малката потребителска кошница, както и да не се начисляват лихви по главници по потребителски, жилищни и ипотечни кредити, както и за бизнес кредитите.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
LSSAH
|
нерегистриран
19 март 2020, 10:05
3
-3
Абсолютно съм съгласен с колегата от първия коментар. Аз съм учил испански и винаги съм се чудил защо го превеждат като “лош закон”. Duro не значи лошо на испански. Показателно за нивото на СУ, да не говорим за другите университети.
4
до 1
|
нерегистриран
19 март 2020, 06:33
7
-3
Пазете правото, дори и от закона.
НТова се учи в първи курс , ЮФ но в сорбоната.
3
|
нерегистриран
18 март 2020, 22:50
5
-2
Ще отворят кутията на Пандора тея мушмороци,после да не се чудят откъде им е дошло
1
Лош закон, но закон ?
|
нерегистриран
18 март 2020, 15:29
13
-3
Dura lex, sed lex. – Законът е суров, но е закон. (т.е. дори суровите закони трябва да се спазват). Латинска максима. „
Законът по-добре лош, но да го има”, уж казвали римляните.
Римляните такава глупост просто не са казвали. Тази глупост казват само българските „професори" по право, като изопачават латинската сентенция и е погрешно твърдение, обслужващо „прависти – некадърници" и „законотворци" попаднали по погрешка в Народното събрание и държавната власт:
1. Вземаме книгата „Латинско български речник”, съставен от Михаил Войнов и Александър Милев, второ преработено и допълнено издание С приложение латински изрази и сентенции, изд. „Наука и изкуство”, 1977г.;
2. Отваряме на „Латински изрази и сентенции”, стр. 785;
3. Търсим на буквата „D”, стр. 792;
4. Ще запитате: „Защо на буквата „D”?" Защото знам къде да търся и не са ми преподавали право в Софийския университет такива като Герджиков, Мингова, Касабова, Пенчев, за да деформират правната ми култура;
5. Поглеждаме последния ред, стр. 795, тринадесетия ред отгоре;
6. Там виждаме написани изрази на латински и български;
7. Ако можем, четем латинския израз;
8. Dura lex, sed lex:
9. На български се произнася: „Дура лекс, сед лекс”;
10. Четем превода на български;
11. „Строг закон, но закон”;
12. Задаваме си въпроса: „Кой е насадил, или се опитва да насади, в българското гражданско съзнание, че лошият закон е по-добър от нямането на никакъв”? Защо унищожават фактите и ги заменят с удобни на техния възглед манипулативни внушения?
13. Задаваме си следващия въпрос: „Не знаят ли тези, които се опитват да насадят това, думите на Св. Ап. Павел за езичниците в послание към римляните: „...защото не слушателите на закона са праведни пред Бога, а изпълнителите на закона ще бъдат оправдани; защото, щом езичниците, които нямат закон, по природа вършат законното, те, без да имат закон, сами на себе са закон; че делото на закона е написано в техните сърца, те показват в туй време, когато тяхната съвест свидетелствува, и мислите им една друга се обвиняват, или се оправдават...” (Послание на Свети Апостол Павла до Римляни, Глава 2; 13-14-15)ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно