Граждани масово нарушават наложената им задължителна карантина
Прокуратурата е образувала повече от 120 досъдебни производства
Граждани масово нарушават наложената им задължителна карантина
Прокуратурата е образувала повече от 120 досъдебни производства по чл. 355 от НК за нарушаване на задължителната карантина във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на новия коронавирус COVID-19, съобщиха от държавното обвинение.
 
Анализът на данните за последната седмица на петте апелативни района – София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив, показва, че най-често нарушенията се извършват от български граждани, на които след завръщането им от чужбина в страната, за срок от 14 дни е забранено да напускат домовете си.
 
Такъв е случаят на гражданка на бургаския квартал "Зорница", която след завръщането си от Италия в България, е нарушила задължителната карантина, като заедно с двете си деца е посетила сестра си, защото "не се били виждали от години".
 
При друг случай, регистриран преди въвеждането на ограниченията за допускане само на неотложни пътувания между областните центрове, е установено, че жител на гр. Исперих, който се е завърнал от Холандия, не пребивава на посочения адрес, на който е поставен под карантина за срок от 14 дни. След осъществена телефонна връзка, лицето е обяснило, че се намира в свой имот до гр. Тетевен и възнамерява отново да пътува за Холандия. В тази връзка нарушителят е обявен за общонационално издирване.
 
Част от образуваните досъдебни производства за нарушаване на противоепидемиологичните мерки са срещу шофьори на тежкотоварни камиони, които след завръщането си в страната не изпълняват наложената карантина, а отново поемат зад граница.
 
Прокуратурата е образувала досъдебни производства и по чл. 326 от НК за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога по време на извънредното положение във връзка с разпространението на COVID-19.
 
Продължава работата на ПРБ по сигнали за извършването на нарушения и престъпления във връзка с обявеното в Република България извънредно положение.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
112
|
нерегистриран
24 март 2020, 08:36
4
-1
Тези производства са безсмислени за момента (не по вина на прокуратурата) - докато той е заразен, никой няма да му предяви обвинението, а преди това не могат да му вземат и 72 часа, респективно - да поискат да бъде пратен в ареста (където му е мястото). Ако му повдигнат обвинение, но не му го предявят, ще му вземат мярка, но някоя от леките, защото тежките се взимат от съд. Не му ли се вземе мярка с повдигането на обвинението, после трябва недобросъвестно поведение, за да се приложи 66 НПК. Така процесуалният закон връзва ръцете на прокуратурата и разни примати си правят, каквото си искат и остават само с подписки (за гаранция трябва предявяване на обвинение, за да започне да тече срок за внасянето). Подписката всички я знаем колко е ефективна. Тъпото е, че не се сещам как това да се преодолее - вкл. и по законодателнен път...
6
?
|
нерегистриран
23 март 2020, 17:31
2
-7
Каква финансова помощ се изплаща на хората под карантина. В съдебната система заплатите си вървят, дори и на тези, които не се явяват на работа-счетоводители, деловодители и тн, вклч и магистрати , пуснати по домовете, и то без да са п уснати в отпуск. Но това не важи за другите
5
Груйчо
|
нерегистриран
23 март 2020, 17:15
1
-1
А на бас че съдът ще ги пише деветки впоследствие ....
4
Дела, дела
|
нерегистриран
23 март 2020, 16:11
2
-4
и пак дела...
3
RRR
|
нерегистриран
23 март 2020, 15:39
4
-4
Има бе, образ, ама явно не знаеш.
2
Как става изхранването на хоранта под карантина?
|
нерегистриран
23 март 2020, 14:57
3
-3
Няма организирана система за раздаване на храна на лицата под домашна карантина.
Властта пък ни посъветва и да не се презапасяваме. А и да си се запасил с храна-за колко време ще ти стигне, а?
Лице под карантина не може да излиза, близките му-също не могат да излизат, не може да поручава храна чрез други лица-контактните лица също се карантинират.
Е тогава-как да оцелеят лицата под карантина, като няма система да получават хранителни доставки по домовете?
Решението е спешно държавата да организира раздаването на хранителни пакети , ежедневно и БЕЗПЛАТНО на поставените под карантина. Например-полицаите, които така или иначе проверяват за спаване на карантината да ги носят хранителните доставки. Или хората под карантина трябва да живеят на фотосинтеза?
каква е тази наказателна репресия репресия, когато задължението е невъзможно за изпълнение? Държавата организира ли система за изхранването на хората под домашна карнтина. В момента оздравелите са държани не за 14 дни, а за 30 дни под карантина.
В Китай хора в защитно облекло посещават карантинираните, и им носят хранителни пакет(а и каквото друго е нужно от крайна необходимост-например лекарства за хронично болните).
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно