ВКС реши:
Соломон Анжел ще лежи пет години
Соломон Анжел ще лежи пет години

Фараонът Соломон Анжел ще влезе в затвора за пет години. В петък Върховният касационен съд (ВКС) окончателно се произнесе по т.нар. дело за неосъществения "Град на мечтите".
Историята датира от преди над 15 години. През 1993 г. Соломон Анжел започна активна рекламна кампания за строителството на "Град на мечтите" в местността "Камбаните" край София. Заедно със съдружника си Чавдар Райчев успяха да привлекат 309 купувачи на бъдещи къщи и да приберат от тях над 169 млн. стари лева.
През 1995 г. срещу Соломон Анжел и Чавдар Райчев започна следствено дело, а година по-късно то бе приключено с мнение за прекратяване. Но после пак бе възобновено.
През 1997 г. Анжел бе задържан, стоя зад решетките 11 месеца. Прокуратурата повдигна на него и Райчев обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери на 169 918 деноминирани лева през 1993-1995 година. Според обвинителния акт това е левовата равностойност на парите от 309 неосъществени договора за построяване на жилища, парите отишли за купуване на терени, за оборотни средства на завода "Зидарит" в Бургас, за купуване и превеждане на валута и други. В обвинителния акт се твърди, че средствата са на дружеството "Анжел" АД, чийто мажоритарен собственик е Соломон Анжел.
Софийският градски съд наложи седемгодишна ефективна присъда на Анжел и 6 месеца условно на Чавдар Райчев.
Съдът реши тогава, че присвоената от Анжел сума е 5197 лв., което не е "особено големи размери". За Райчев бе отсъдено, че присвоил 25 лв. и затова наказанието е условно.
Софийският апелативен съд обаче намали наказанието на пет години, а в петък ВКС окончателно го потвърди.
 

 


 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно