Нотариална кантора в жилище без сменен статут?
Създадена от питане на 03 януари 2017
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
19
Масовото проверяване идва
|
нерегистриран
08 януари 2017, 12:15
0
-1
До коментар [#18 #undefined] от "до 13":

А трябва ли да имаш правен интерес? Или някой от Чапръчене може да иска проверка в столицата например?
18
до 13
|
нерегистриран
08 януари 2017, 09:46
0
-2
Вълшебния израз е "моля да проверите дали", без да правиш каквито и да е твърдения. Извършването на проверки е законопослушна дейност.
17
адвокат
|
нерегистриран
07 януари 2017, 16:18
2
-1

Законът за адвокатурата изрично допуска жилището на адвоката да може да бъде ползвано и като негова кантора.По-скоро нотариусите трябва да бъдат задължени да имат собствени кантори,без право на наемане.Пък ако искат да си преустройват жилищата.
16
Питам
|
нерегистриран
07 януари 2017, 14:34
3
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15
до 14
|
нерегистриран
07 януари 2017, 14:05
1
0
Не ни вълнува личния ти опит и едиповите ти практики, резултат на на болния ти мозък.
14
ДО КИРО
|
нерегистриран
07 януари 2017, 11:29
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13
Kиро
|
нерегистриран
06 януари 2017, 17:55
1
0
Може ли да ми кажете как да разбера дали дадено жилище е със сменен статут-и е станало на офис, или друг статут.
И как и къде да разбера какъв е текущия статут по ЗУТ на даден имот?
Проявявам интерес да пусна сигнал срещу мутраджия, но искам да знам със сигурност дали развива дейност в жилище-все пак допускам и да е сменил статута с правилния, и не искам да подавам сигнал срещу мутрата, преди да знам със сигурност какъв е статутът на помещението, от което развива мутраджийската си дейност.
Къде се проверява,има ли общодостъпен регистър на дадения имот какъв е статута му по ЗУТ, и то преди пускане на сигнал?
12
.!.
|
нерегистриран
05 януари 2017, 20:30
3
-3
За нотариусите - не знам, но доста длъжници биха могли да направят голям проблем на ЧСИ-то , което на тях им прави проблем.
Факт-по ЗУТ имот може да се ползва само по предназначение.
11
|
нерегистриран
05 януари 2017, 16:26
4
-4
Те нотариусите пак коледно си вдигнаха изкуствено оборотите с промените на Търговския закон, пък ние нека да си говорим за законност. Колко му е на лобито на нотариалната мафия да приеме промяна в ЗУТ, че нотариална кантора може да се помещава в жилищен имот - далеч няма да е най-смелата им лобистка законодателна промяна на фона на пълните недомислици от последните години
10
Хахаха
|
нерегистриран
05 януари 2017, 13:23
1
0
Кон боб яде ли?
9
конкуренция
|
нерегистриран
05 януари 2017, 13:20
6
0
Две функционално свързани помещенния. Докато сте регистрирани по този начин, може. След като си построите, за другите не може. Искате на прецакате някои конкурент. На много места и най много в София, адвокатите, нотариусите и съдебните изпълнители са в апартаменти или в други жилищни части. Ясно е кой пита. Но дали всичко при него е добре. Дали няма да се намерят някои странни нотариални удостоверявания. Който иска война, ще я получи, с всички последствия, включително с лишаване от права, носене на наказателна отговорност и други подобни.
8
Дрън-дрън
|
нерегистриран
05 януари 2017, 09:33
11
-1
Чешете си езиците, сигурно няма работа. А няма и пари за някоя почивка.
Остава да измислите нова професия адвокат-инспектор по незаконно строителство.
Не упражнявайте чужди правомощия и си потърсете други доходни занимания. Не вкарвайте вариант от шопски истории: Я сакам на Вуте да му е зле.
7
...
|
нерегистриран
04 януари 2017, 15:35
3
-4
Нотер, как става така да имаш жилище, да е със статут на жилище, данъчната му оценка да е за жилище, да е регистриран в общинските регистри като жилище, а да плащаш данък за офис? Това извън принципния въпрос дали може да бъде вписан нотариус, който е предложил за работно помещение жилище. Само питам?
6
до 5
|
нерегистриран
03 януари 2017, 14:57
9
-1
Като гледам изобщо не ти е ясна материята със статут на недвижим имот. Чудя се слагаш ли печати при сделки с отделни помещения-например някой решава да си продаде банята-удряш печат, като стой та гледай, нали?
Статутът фирмен офис не е (само) за търговски шоурум, а точно и нотариалните кантори трябва да са със статут на офис. Ако си на друго мнение-от списъкът със статути -какъв трябва да е статута на нотариалната кантора, ако не офис?
А в центъра повечето нотариални кантори са в апартаменти, та викаш всички нотариуси са сменили предназначението на помещението от жилищно, в правилното?
5
нотер
|
нерегистриран
03 януари 2017, 13:59
7
-5
До нерегистриран: Много ви боли къде и как си изпълняваме задълженията.Естествено е ,че канторите ни не са жилищни имоти,но не са и производствени помещения или фирмени офиси "шоу рум".При нас не идват граждани на тълпи,нито се цели гласност на посещенията.Това,че използуваните за кантори жилища не са със сменен статут,не ви е бедата.Колко гаражи се използуват за кафенета,магазини за авточасти и бутици.Мигар всички са със сменен статут?И все пак за да ви успокоя,нито един колега не си е позволил,освен като адрес на жилище да посочи кантората си,с приет от комисия предварително нотариален офис,облаган данъчно като такъв,съответно вода и ток на повишена тарифа.Адресът не може да се смени така лесно за ваше удобство,тъй като имотът е с кадастрален номер.
4
501
|
нерегистриран
03 януари 2017, 12:49
7
-3
Обект не може да се ползва не по предназначение, а кандидат-нотариус е длъжен да осигури кантора, която да отговаря на условията за изпълнение на задълженията му и съхранение на архив. Ако това не е осигурено, нотариуса не трябва да се вписва, а ако не ги осигури в едномесечния срок да изгуби правото да бъде вписан. И понеже закона е ясен, по тези въпроси просто се мълчи.
3
|
нерегистриран
03 януари 2017, 12:22
2
0
Без да претендирам,че е актуално и изчерпателно, ето за разните там статути на помещение

Приложение № 2 към чл. 13, ал. 2, чл. 14, ал. 4 и чл. 16, ал. 2
Таблица 3 - Класификатор за предназначение на сградите и на самостоятелните обекти в тях
4. Самостоятелни обекти в сгради
500 Жилище, апартамент
510 Ателие за творческа дейност
530 Гараж в сграда
540 Инфраструктурен обект в сграда
550 За търговска дейност
560 За обслужваща дейност за битови
услуги
570 За обществено хранене
580 За детско заведение
590 За здравни и социални услуги
600 За културна и обществена дейност
610 За учебна дейност
620 За научна и проектантска дейност
630 За култова и ритуална дейност
640 За спортна и развлекателна дейност
650 За делова и административна
дейност
660 За офис
670 За склад
680 Обекти със специално предназ-
начение
690 Друг вид самостоятелен обект в
сграда
2
второ мнение
|
нерегистриран
03 януари 2017, 12:10
3
-4
Не може.
А че нарушението е масово-е друг въпрос. Масово нотариуси, ЧСИ-та, адвокати имат адреси в жилищен имот, при несменено предназначение(защото смяната на статут на помощение е екшън на квадрат, а не от инат, и в никакъв случай -не от незнание). Адвокат да посочи адрес на кантората си домашния си адрес в панелка е често срещано-но адвокатските съвети нямат задължение да следят, и вписват какъвто адрес им се заяви, а право да санкционират са органите по контрол на сроителството по ЗУТ-и действат само по сигнал.

ЗУТ 178 ал 4 (4) Не се разрешава строежи или части от тях да се ползват не по предназначението им или в нарушение на условията за въвеждане в експлоатация.Тоест ако си нотариус , адвокат, ЧСИ-там където работиш помещението трябва да е със статут на офис, или ако е със статут на жилище-да го смениш-което е ходене по мъките.

При вписване като адвокат, ЧСИ,, нотариус няма изискване да се следи, и не е пречка за извършане на дейността. Едиствено и само органите по контрол на строителството, и то най-вероятно след сезиране могат да създадат значителни проблеми(и то-не само глоби-вж ал 6 на чл 178 ЗУТ) на лице , ползващо имот, не по предназначение, според статута му. Ще дам и друг пример-маково хора живеят в имоти със статут ателиета в новите сгради в новите квартали, но това е забранено-в ателие можеш да твориш, но не и да си живееш-поне по закон. Почти няма сакнционирани, освен ако някой не подаде сигнал, с цел да ти направят проблем.


Не знам някъде на запад да има такава простотия със статут на помещение. Пример-ако купиш помещение, ползвано като баничарница, с идеята да устроиш кантора на адвокат си в нарушение, ако не смениш статута на помощението, нищо ,че в помещението не правиш конструктивни промени, и само сменяш мебелите-махаш щандовете, слагаш бюра. Е искат смяна на статута на помешение-което си струва солидна сума, време, и нерви.
1
Az
|
нерегистриран
03 януари 2017, 11:39
5
-2
Може, може. На някои нотариуси, даже в адресите им публикувани в сайта на нотариалната камара си пише, примерно, ап. 6. Значи може. Друг е въпроса как комисията минала на проверка им е одобрила спазването на законовите изисквания и ако не са спазени как тогава нотариуса е вписан като нотариус, след като не е осигурил подходящо помещение в срока, в който е трябвало да го направи. И въобще, следва ли да се счита, че нотариуса въобще не е спазил законовите изисквания и не е трябвало да бъде вписан, със всички последствия от това или просто затваряме очите и продължаваме напред?
питане
|
нерегистриран
03 януари 2017, 10:10
2
-2
Вярно ли е,че не може кантората да е в апартамент, със статут на жилищен имот-дори на първия , втория етаж в жилищен блок(тип стара кооперация в центъра), дори и да има съгласие от етажните собственици, ако не е сменен статута по ЗУТ?
И какво ще се случи, ако все пак кантората е в жилищен имот?