Масови арести на опозицията преди референдума в Турция
Създадена от ... на 15 април 2017
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
7
...
|
нерегистриран
19 април 2017, 08:50
0
0
Из декларацията на МВнР

"България отчита предварителните заключения на наблюдателната мисия на ОССЕ/БДИПЧ за проведения референдум за конституционни промени в Република Турция и очаква нейния окончателен доклад"


Е доре де -не можахте ли да го напишете директно-референдумът е нелегитимен, защото е проведен в обстановка на страх, арести, извънредно положение, дерогирана ЕКЗПЧ.
6
нерегистриран
|
нерегистриран
18 април 2017, 09:30
0
-1
А сега накъде?
5
|
нерегистриран
16 април 2017, 19:54
0
-1
Предлагам Външно министерство, а защо не и държавния глава на България да откажат да признаят този референдум за легитимен, да го осъдят със съответната декларация, да изразят загриженост за случващото се-залецът на светската демокрация , в държавата създадена от Ататюрк, и превръщането на съседна държава в ужасяващ ислямски халифат.
Така или иначе, предвид директно заявените имперските и неоосманистки претенции на Султанът-халиф към България(и други държави), аскерът , ако бъде пратен ще ни помете за часове, поне държавата ни да се държи до край с достойнство и чест.
Няма какво да се губи, така или иначе остава малко време до силно вероятните много мрачни събития в следващите години.
4
|
нерегистриран
16 април 2017, 19:22
0
0
http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/16/2954277_glasuvaneto_v_turciia_prikljuchi_purvi_danni_sochat/#comments-wrapper
По предварителни данни-турците избраха султанатът, и то категорично.
Много, много лошо бъдеще за региона предстои.

3
*
|
нерегистриран
15 април 2017, 21:25
0
0
*всяка
2
|
нерегистриран
15 април 2017, 21:24
0
0
Европейският съд - последната инстанция на задържаните без присъда в Турция
Хиляди хора престояват в ареста след опита за преврат и турските съдилища още не са решили съдбата им
http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskiiat-syd-poslednata-instanciia-na-zadyrjanite-bez-prisyda-v-turciia-236880/

Турската полиция е потропала на вратата на журналиста Ахмет Алтан, един от най-отявлените критици на президента Реджеп Тайип Ердоган, в 6 ч. Една сутрин след опита за преврат през миналата година. Алтан е останал в ареста в продължение на 200 дни. После е освободен, но свободата му е траяла по-малко от 24 часа. Той отново е арестуван заради критики към Ердоган и оттогава адвокатите му не успяват да получат дори и основна информация за него, пише Financial Times.

Адвокатите на Алтан не разполакат с документи от разследването срещу него, няма повдигнати обвинения. Само проправителствените вестници са публикували откъси от документи с обвинения срещу него, но документите не са показвани на защитата му.

Случаят на Алтан не е единствен. Десетки хиляди души бяха арестувани след опита за преврат в средата на 2016 г. и все още чакат процес. Защитниците на много от тези хора вече са се обърнали към Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), включително и защитата на Алтан.

Случаят на Ахмет Алтан отдавна е в международното полезрение и се ползва за илюстрация на юридическото „чистилище“, в което попаднаха хиляди хора след обявяването на извънредно положение в Турция. Въпросът е дали защитниците им са „изгърмяли“ всички патрони с родната съдебна система, тъй като съдът още не се е произнесъл с присъди. Конституционният съд също не е отсъдил за опита за преврат и засега отказва да насрочи дата за заседание. Затова и много юристи подчертават, че ЕСПЧ би трябвало да вземе решение без да чака турските съдилища.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Големите залози за турския референдум

Анкара настоява, че това не е точно така, въпреки че над 100 хил. искове залежават в съдилищата. Двама от съдиите в Конституционния съд също са отстранени заради предполагаеми връзки с организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за преврат.

Конституционният съд все още отказва да се произнесе и по указите на Ердоган, издадени след опита за преврат. Същевременно турският президент все повече се приближава към „циментиране“ на едноличната му власт на фона на предстоящия референдум за конституционните реформи, които ще превърнат Турция в президентска република.

Турските власти намекват, че ако ЕСПЧ отсъди в полза на Алтан, което вероятно ще се случи, напрежението между Анкара и Брюксел, което и без това е близо до точка на пречупване, ще ескалира още. Според представители на турската власт Европейският съд би превишил правомощията си в този случай.

Същевременно обаче Турция е член на Съвета на Европа и трябва да се съобразява с решенията на Европейския съд. Засега съдът отказва коментар.

Защитниците на задържаните обаче, включително и адвокатите на лидера на прокюрдската опозиция Селяхаттин Демирташ, който също е в ареста, настояват, че хората трябва да търсят правата си и обезщетения чрез Европейския съд.
-------------------------------------------------В статията са пропуснали,че Турция е дерогирала ЕКЗПЧ, така,че задържаните в Турция-надежда всека да оставят.
1
...
|
нерегистриран
15 април 2017, 07:50
0
0
Прибавете и,че в Турция има и неотменено извънредно положение, дерогирана ЕКЗПЧ, арестувани хиляди магистрати , адвокати, журналисти, държавни служители, преподаватели в Университети-и в тази обстановка се прави референдум за превръщане на Турция в мракобесен султанат. Изобщо за какво си играят на предопределен референдум, хайде няма нужда от подобно театро.
Превръщането на съседна държава в диктаторски халифат е изключително лоша новина(и добра новина за петата колона). Турция е въоръжена до зъби държава, с милитаристична и неоосамнистска политика, предявила и териториални претенции към съседни държави и вече изоставила идеите на Ататюрк. Да напомним,и че НАТО има база с атомни бомби в Инджирлик-ние апелираме НАТО да си вземе атомните бомби от Турция, докато все още е възможно(забравихнте ли как по времето на контра-преврата-базата в Инджирлик беше със спрян ток, и наобиколена от аскер-въпросът е има ли ще НАТО контрол над Инджирлик, след време?).

Да напомним,че Турция,, и преди превръщането й в султанат държи под окупация Северен Кипър,че има войски в Сирия, Ирак, че продължава да нарушава гръцкото въздушно пространство, че води гражданска война със кюрдите в Турция,че се намеси в българските избори. Тази държава , новия Султанат-Халифат става реална опасност за мира в региона. И трябва да бъде спряна, докато е възможно(макар,че мисля си-вече е твърде късно, и в близките години предстои мрачно бъдеще за региона).
---------
Турция изостави идеите на Ататюрк-например,че Турция не е наследник на Османската империя, тя е последната освободила се държава от Османската империя. Вече Турция твърдят ,че са наследници на Османлиите. Кемалистка Турция е вече в историята. Изобщо от утре, след 22 часа вечерта петата колона може да се обръща към Ердоган-новия султан с "Ваше величество".
-----
Апелирам Външно министерство да покаже ,че ги има, и да осъдят този референдум, още преди да се е провел. Референдум, който ще (опита да) установи султанизацията на Турция, при масови арести, недаване глас на другото мнение, извънредно положение не е легитимен.
...
|
нерегистриран
15 април 2017, 07:33
0
0
http://www.dnes.bg/world/2017/04/14/masovi-aresti-na-opoziciiata-predi-referenduma-v-turciia.338177

Масови арести на представители на опозицията два дни преди референдума в Диарбекир в Турция. Новината обаче не е водеща за големите турски медии, повечето от които са под контрола на правителството.

По данни на опозиционната прокюрдска партия задържаните са 185 души. Сред тях са членове на секционни избирателни комисии, журналисти, адвокати и активисти на партията.
Още по темата
Референдумът в Турция през очите на едно турско семейство
Ердоган поведе митинг седмица преди референдума
Западът иска Турция, но без "султана" Реджеп Ердоган

Според другата опозиционна голяма сила, която в момента агитира за "не" на референдума, се налагат практики за контролиране на вота в неделя. Чрез общинските служби се дават инструкции на хората да снимат бюлетините си, след като гласуват, за да могат след това да покажат как точно са гласували.

Друга информация на опозиционните сили гласи, че някои компании, които са свързани с правителството, дори раздават номера, които хората да поставят върху бюлетините и да ги снимат, за да може да докажат, че точно тази снимка е техният вот.

Появи се и информация, че участието на всички министри, депутати и президентски съветници в телевизионни предавания са отменени и до референдума те няма да се появяват никъде, с изключение на президента, съобщава Нова тв.

За първи път Висшият изборен съвет на Турция даде указания за членове на секционни избирателни комисии да бъдат само хора с "добра репутация". Критерий, който се прилага често по отношение на представители на опозицията.

В социалните медии хора разказват за това, че са били задължавани да присъстват на проправителствени митинги, на които са били извозвани с безплатни автобуси.

Междувременно двама военнослужещи загинаха при експлозия във Ван преди няколко часа. Бомбата е избухнала, докато те се придвижвали с камион по пътя.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2017/04/14/masovi-aresti-na-opoziciiata-predi-referenduma-v-turciia.338177