Отмяната защитата на Калиакра обслужва Суджука и БСП Олигархията
Създадена от на 07 август 2017
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
11
|
нерегистриран
10 август 2017, 12:51
0
0
Скандалните разкрития на Бивол продължават. Нито рибари, нито фермери има в цялата схема!

https://bivol.bg/kaliakra-ec-notification.html
"документи:
България е излъгала ЕК, че няма държавна помощ за незаконните перки на Калиакра
Сметката за потребителите на ток за шестте спорни проекта може да стигне 1 милиард лева ако те оцелеят"

https://bivol.bg/kaliakra-ec-notification.html

цитат "Шестте незаконни ветропарка конкретно посочени в решението на Съда на европейските общности за Калиакра са субсидирани от държавата със стотици милиони лева от създаването си до днес. Тези пари са платени от всички потребители на електроенергия по завишени преференциални цени, което представлява схема за държавна помощ.

България обаче е излъгала Европейската комисия в нотификация за „Подпомагане на производството на енергия от възобновяеми източници в България“ (виж тук), че държавна помощ за тези проекти не е предоставяна. Напротив, предоставяна е и то за огромни суми, установи проверка на Биволъ."


(вж целия текст в статията в Бивол)
10
|
нерегистриран
10 август 2017, 12:46
0
0
https://bivol.bg/dobrudzha-ban-2.html

цитат "Биволъ изготви подробна карта със съдействието на WWF и започна да гледа имотите „бостан по бостан“ доста преди МОСВ да се задейства и да успокои напрежението. Още вчера публикувахме първите си констатации от разследването. Оказа се, че като собственици на най-апетитните терени излизат не местните хора с бостаните, а… олигарх след олигарх, кой от кой по-скандално известен."

"Сред едрите собстеници на първа линия между Балчик и Каварна са също сейшелска офшорка и датска фирма, които имат терени в съседство с голфа „Трейшън Клифс“. Техните собственици засега са неясни.

Колосално големи имоти от близо 1100 декара на първа линия до Балчик са собственост на ПИБ. "


вж-те цялата статия-прелюбопитна е...
9
|
нерегистриран
10 август 2017, 07:57
0
0
Единствения коментар е -явно е характерно за периферен регион като дивия североизток(там се оказа по диво , дори и от Пернишко!)_ да посрещат учени, интелект и компетентност с демонстрация дива добруджанска селения(с Е) и шумна некомпетентност и опити за представяне на неистини, като и с опити за демонстрация на аргументи под формата на "вандализъм", крясъци, викове, и юмручно право и добруджански лъжи(например,че щяло да се развива земеделие в района на Калиакра-в земи, с вече сменен статут за строеж, в земи, които са резерват-Калиакра(тук отново възниква въпроса-кой миналата година запали резерват Калиакра?), или в земи без сменен статут-но имащи статут на горски терен-тоест с така или иначе налична забрана за земеделие, или в територии- "кайряци или гингирлици"-казано на добруджански диалект, ), където са "камънаци с треви, върху тях нищо не вирее" или лъжата,че уж бил забранен рибоволова.
Компетентност на учените vs дивата крещяща посредственост-по добруджански-това видяхме.
Законост vs мераците на олигарски и БСП-номеклатура и суджуци да строят, под претекст,че ще сеят жито, и ще ловят риба...
8
|
нерегистриран
10 август 2017, 07:38
0
0
http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/09/3021650_uchenite_rabotili_po_plana_za_kaliakra_nastoiavat_za/

цитат:"Две години и половина Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания на Българската академия на науките (ИБЕИ) изпълнява проект за разработване на интегриран план за управление на защитена зона "Комплекс Калиакра" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитени зони "Калиакра" и "Белите скали" за опазване на дивите птици, които са част от Европейската екологична мрежа "Натура 2000".

Проектът се финансира от Предприятие по управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) по договор, заданието е утвърдено от Министерството на околната среда и водите.

В екипа участват учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания - БАН, Националния природонаучен музей – БАН, Софийския университет, Лесотехническия университет и експерти по социоикономически анализ. Всички дейности отговарят на утвърдено от Министерството на околната среда и водите задание и изискванията на съответните нормативни документи, посочват в позицията си от БАН.

Вместо обсъждане вандализъм

От БАН обясняват, че са предоставили изготвения проект за интегриран план преди месец за разглеждане. Планът е бил изпратен на твърди копия в общини Каварна, Шабла и Балчик, както и в РИОСВ - Варна, както и в електронен вид на интернет сайта на ИБЕИ - БАН). Институтът е поканил за участие заинтересовани институции и лица.

На 4 август в Каварна екипът на проекта очаква и се е подготвил за конструктивно обсъждане. "Вместо уточняващи въпроси, излагане на становища, предложения за корекции и допълнения експертите бяха посрещнати от агресивно настроени хора и станаха обект на вандалски прояви, които изложиха на риск сигурността и живота им", разказват в позицията си учените.

В призивите на протестиращите са били смесени две теми – обсъждането на интегрирания план и "неочаквано появилата се по същото време заповед на министъра на околната среда и водите" за ограничаване на дейности на терени с понто-сарматски степи в защитена зона "Комплекс Калиакра". Последната всъщност предизвика напрежението и объркването на представителите на местни общности, посочват от БАН.
7
браво бе Пешо!
|
нерегистриран
08 август 2017, 15:47
0
0
Маските падат
https://trud.bg/%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%b6%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4/
Чудя се авторът на този безумен пасквил какво е пушил. Много е яко, шъ знаиш, авторе.
6
|
нерегистриран
08 август 2017, 15:34
0
0
В Добруджа традиционно си управляват местни Деспоти. И преди 700 г си имаше местно деспотство с местни деспоти, и местни правила там, и сега не е по различно.

5
|
нерегистриран
08 август 2017, 09:21
1
0
Признание: земите на Калиакра не стават за земеделие:

(...)"в района на понто-сарматските степи. Добруджанци ги наричат по-естествено – кайряци или гингирлици. Там никой няма да сее нищо, дори и да го молят. Това са камънаци с треви, върху тях нищо не вирее."

https://trud.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80-%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%8f%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%be%d1%82/


4
|
нерегистриран
08 август 2017, 08:33
1
0
Спектакълът пр одължава: медиите продължават да ни облъчват,че са ощетени рибари и земеделци http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/08/3020440_borisov_subira_v_ministerski_suvet_stranite_po_kazusa/

Да повторим: Лъжа е,че се пречи в Добруджа да се развива земеделие. Защитения статут касае само малък район около Калиакра, а не цяла Добруджа, както се прави опит да се внуши. В тези земи -при Калиакра 90 процента от собствеността е на държавата, вклч и на резерват Калиакра(същия, който миналата година някой го запали).
Останалите земи, са прридобите предимно със заменки от горския фонд(а на горски земи така или иначе не може да се развива земеделие), сменен е статута, за да може да се строи(тоест вече дори не говорим за горски земи, и на земи, на които може да се развива каквото и да е земеделие, а това са земи, приготвени да се строи, ако го няма защитения статут на Калиакра).
Собственици са олигарски, тангиращи към БСП, офшорки и... Суджука. Никой от тях няма намерение да оре, жъне, и ходи с рибарска лодка на риболов. Мантрата за гладуващите рибари, и отрудените фермери, ощетени от Натура 2000 не минава! Още повече,че цитирам статията в Дневник:
"Европейското законодателство в областта на "Натура 2000" не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа," посочват от пресцентъра на кабинета.

Няма забрана за риболов, няма забрана за земеделие, но и никой няма намерение нито риба да лови, нито пшеница да сее-земите нямаха, а и сега нямат статут на земеделски,, смного малко изключение. Бяха със статут на земи от горския фонд, днес са земи, със подходящ стату да се строи.


Много малко са земите на дребни собственици от 1 до 10 декара. Няма забрана да сеят пшеница, но дори и да има някакви ограничения, това са малки парчета емя, и не е проблем държавата да предложи равностойнни имоти, или пазарно обезщетение, ако се наложи.Странно е,че в театрото участват и герои от ЦУМ гейт, та да очакваме обективност от прокуратурата по казуса е несериозно(защото олигарските, които се представят за бедни рибари и фермери са сезирали прокуратурата).

А да-да питам-на колко рибари е позволено да преминат през голф игрището, лукс вилите и тн, за да отидат до морето(не коментираме скалистия терен, и височините, но понеже ни проглушиха,че рибари не можели да ловят риба-което е лъжа-забрана няма, рибарите няма да ловят риба, но не поради държавна забрана).


Ето и причината за проблема, от статията в Дневник. Никакви фермери, никакви рибари не са засегнати:


"Поводът за възникналото напрежение е решение на Съда на ЕС от 14 януари 2016 г., когато България беше осъдена за нарушение на европейското законодателство за девет проекта за ветрогенератори и един за голф игрище. Съдебното решение се отнася до реално съществуващи шест проекта за вятърни генератори и един проект за голф игрище. В резултат на постигнатите сега договорености тези 7 проекта ще продължат да съществуват и няма да се наложи премахване на ветрогенераторите и цялостно възстановяване на терена на голф игрището. За целта до края на септември 2017 г. България следва да изпълни конкретни ангажименти."
3
|
нерегистриран
08 август 2017, 02:50
2
0
Земите на Калиакра-придобите и със скандални заменки.
https://www.24chasa.bg/novini/article/6380208


Милионери, олигарси и офшорки имат земи на Калиакра. Не бедни рибари, и отрудени фермери, както бяхте лъгани в телевизионния театър с протестите.

Заради заменките тече наказателна процедура срещу България, и познайте, ако Калиакра загуби защитения статут, дали от Европейската комисия ще мълчат?

За пари иде реч, за стотици милиони, въобще не става дума за орачи като от разказ на Йовков или рибари от лодки, като от разказ на Хемингуей-, като при това риболовът не е забранен.
2
|
нерегистриран
07 август 2017, 21:20
2
0
Вижте читателския коментар в клуб з на човек, подписал се като Иво ганев. http://clubz.bg/57030-%E2%80%9Ebivoly%E2%80%9C_jivko_sudjuka_i_ofshorki_na_oligarsi_gubqt_ot_zabranite_za_kaliakra

Прелюбопитно е , и по-интересното-проверимо, чрез справка в публични регистри.
1
|
нерегистриран
07 август 2017, 21:01
2
0
Да питаме и КОЙ ЗАПАЛИ РЕЗЕРВАТ КАЛИАКРА миналата година?

https://www.youtube.com/watch?v=a9X6vXCEB7w&feature=youtu.be

Що бе добруджанци, що не протестирахте против пиромана-олигарх?
|
нерегистриран
07 август 2017, 20:52
4
0
https://bivol.bg/dobrudzha-ban-1.html


Вижте картата-не бедни рибари, и отрудени орачи на пшеница са засегнати. защото няма забрана нито риба да ловиш, нито пшеница да сееш, нито пък земите са собственост на рибари и земеделци(с много малки изключения-вж картата в Бивол). А с отмяната на защитата Калиакра е обслужена и защитена Олигархията и номеклатурата. Даже се оказва,че немалко -уж земеделски земи по крайбрежието вече са със сменен стату. Нали искахте пшеница за сеете, нали искахте риба да ловите, що е сменен статута, че да може да се строи, бе земеделци?
Това постигнаха Добруджанци с протеста си, който беше шумен, и подведоха премиера-защитиха офшорки, суджуци и олигарси. Вж картата! Кой какви имоти има ясно се вижда.


Твъдя, че евентуална втора заповед ,за отмяна на защитения статут е незаконна-защото премиерът няма право да дава разпореждания какво да се спре, нито да се меси в тази процедура, нито пък новата заповед е преминала през обществено обсъждане. Та -олигарсите да не се радват-заповедта за отмяна на първата заповед е хипер-мега -ултра нищожна(, ако се появи такава заповед(щото за нейното съществуване знаем само от медиите)