Защо в България има на брой няколко роти върховни съдии
Създадена от на 12 ноември 2017
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
26
Cato (не онзи с цялото име)
|
нерегистриран
16 ноември 2017, 21:46
0
0
Ротите са няколко, защото има също толкова дивизии тъжители и ищци, и всеки от тях неколкократен жалбоподател. Цялата тема и учените коментатори по нея явно са далече от упоменатата деятелност, а армейската терминология не им почива на личен опит, защото набиването на крак им е било подменено с подскачане в такт. Dixi.
25
Haблюдaтeл
|
нерегистриран
16 ноември 2017, 20:24
0
0
За САЩ нещата не са съвсем точни, защото освен федералния върховен съд (който едновременно осъществява функцията на конституционен съд без да се "разлива" съдебната система на отделни бюрократични институции) има и щатска съдебна система за всеки щат, които прилагат индивидуални щатски закони, които може да са и по-различни от същите в други щати, а и важат само в конкретния щат!
Американската система е оптимизирана и като щатни бройки и от тук и като разходи! Затова там няма отделен президент с вице и отделен премиер с 4-5 зам-ове, а има само прякоизбираем тандем президент и вицепрезидент, които (без множество зам-ове!) са и главнокомандващ, и държавен глава, и глава на изпълнителната власт! Освен това в САЩ има годишен изборен ден, в който се провеждат всички избори (края на окромври - началото на ноември, като мандатите на избраните започват от 22 януари - с началото на зодията Водолей!) - вкл. за съдии във различните степени на системата, полицейски шерифи, .... други ръководители на щатски и местни структури! Освен това мандатите на всички индивидуални изборни длъжностти са 4 и 2 годишни (съобразени с астрономиеско-физическо-физиологическите природни закони!) при ограничение за само 2 бр. 4-годишни мандата през живота! Освен това на всеки 2 години в изборния ден има избори за 1/2 от състава на Конгреса при 4-годишен мандат на всеки конгресмен!
Другото е и ИНДИВИДУАЛНАТА ОТГОВРНОСТ (вкл. и МАТЕРИАЛНА и СОЛИДАРНА за колективните органи) за избираемите и назначаеми държавни, окръжни и общински чиновници и органи за управление! А не както българската комунистическа КОЛЕКТИВНА БЕЗОТГОВОРНОСТ, при която обезщетенията за безобразията на бюджетнозаплатените безотговорни, ненаказуеми и дори несменяеми свои служители се заплащат от ощетените и мародерствани данъкопладци, поълващи бюджета с данъците си!
Тези американски оптимизирани и проверени повече от 200 години организационни принципи (създаващи публичност, яснота и ред) може да се приложат и в Б-ия без юридическо противоречие с основните принципи на Конституцията като на изборите за 1-вата 1/2 от депутатите да става на мажоритарен принцип, а след 2 години за следващата 1/2 от депутатите - на пропорционален принцип! Тогава мнозинството ще е "плаващо" и ще се определя от гласоподавателите, няма да има извънредни избори и ще се ограничат непрекъснатите политически търговии, манипулации и държавно субсидирани корупционни "златни ануси"!
24
Haблюдaтeл
|
нерегистриран
16 ноември 2017, 20:16
1
-1
За да има такова драпане с всички безнравствени и дори престъпни партийно-мафиотско-котерийни методи за ДОКОПАВАНЕ ДО ВКС-СЪДИЙСТВАНЕ, това не е заради много по-големите заплати или по-добри работни условия, а поради порочната система и практика с драстично по-малка натовареноста за малко повече пари и много-о-о свобоидно време за домашно ползване, луксиозни курорти (в страната и чужбина, където се носят куфари, натъпкани с изнесените от съдебните сгради папки на делата, решавани на спокойствие и опрделено съдействие и въздействие някъде по екзотичните крайбрежия в луксозна обстановка!), симпозиуми, високоплатени "лекции", шведски маси, къркачка и прах на корем, ... Плюс комплексарското тежкарене на някои човешки и юридически несъответствия с мании за кухо величие!
23
|
нерегистриран
16 ноември 2017, 18:27
1
0
Нищо де, можете да станете съдебен секретар във Върховния съд.
22
68 годишен магистрат
|
нерегистриран
16 ноември 2017, 16:42
0
-2
Много се извинявам, но не искам заради такива злобарски коментари и необосновани сравнения, новият ВСС да пропусне да обяви конкурс за заемане на длъжности във върховните съдилища, на където съм се запътил устремно. Искам за радост Ваша и разбира се във Ваша чест, да заема тази почетна длъжност и да си клатя безгрижно краката.
21
.!.
|
нерегистриран
16 ноември 2017, 16:21
0
0
20
.!.
|
нерегистриран
16 ноември 2017, 16:19
1
0
Едно е сигурно, всеки който пише , или чете в този форум е под съмнение,че е от контингента.
:)
19
68 годишен магистрат
|
нерегистриран
16 ноември 2017, 16:18
3
0
Вие въобще давате ли си сметка какви небивалици говорите - 15 съдии ще изгледат общо 5000 дела /примерът с Израел/. Календарната година има 365 дни. Опитвате се да ми кажете, че върховните съдии в Израел са работили всеки от тези 365 дни _включително и през Ханука/, приключвайки по над 13 дела всеки ден. Примерът с Израел явно е написан от човек дето и едно писмо със свободно съдържание не е стъкмял в живота си, камо ли съдебен акт.
18
1
|
нерегистриран
16 ноември 2017, 16:13
5
-1
До задалия въпроса и започнал темата:
В България има няколко "роти" върховни съдии, защото както каза и мъдрия порф. Иво Христов, тука 80% от населението сте дебили и трябва да ви гледат делата. Вкл. и вие който сте задали този "интелигентен" въпрос и правите крайно неуместни и глупави сравнения с Бразилия, Канада и Израел.
Даже професора намали процента - не сте 80%, повече сте...
Та заради това!
Други питания имате ли?
17
Наблюдател
|
нерегистриран
16 ноември 2017, 15:31
1
-4
А юридическите помощници на всеки български върховен съдия включват ли се в бройката?! 90% от казусите се пишат и решават от помощниците (понякога и адвокати по делата или съпрузи-адвокати на съдии), като съдиите само одобряват в 99% от случаите написаните проекто-решения! Чрез изкуствените процесуални лабиринти, манипулиране и изкривяване на същността на юридическите казуси, помощниците могат на практика да заобикалят и директно да нарушават законите, конституцията и въобще правото и справедливостта без право на обжалване! Например ВКС-съдийки със съпрузи-адвокати "лобират" пред помощниците на съдиите по делата на съпрузите си адвокати, а не пред самите си колеги, като се използват всякакви кадрови, организационни и административни зависимости на помощниците! Освен това действа и КОТЕРИЙНО-КАСТОВАТА СОЛИДАРНОСТ в съдийско-юридическите среди! А ВКС на практика е "тъмна кутия" - 95% от допуснатите до касация случаи се решават в закрити съдебни заседания, при възможност от вътрешни и властови непублични влияния върху процеса на правораздаване! Като добавиме и отказите за допускане до касация на 90% от случаите (прикрит отказ от правораздаване), се оказва че многобройните български висши съдии имат много-много-много по-малко работа от колегите си в чужбина, като трудността на дейността им е в това как да се заобиколят и нарушават законите, правото и справедливостта, а не в това как да спазват и прилагат законите и правото! И тази ситуация е поради многото с или без партиен билет и/или приравнени на юрист от всякакви милиционерски и провициални лафки за дипломи ПАРТИЕЦ-"ЮРИСТ"-КАНДИДАТ за държавни служби с свръх-високи заплати! За това и се разрастват със собствени бюрокрации и отделните съдебни инстанции - "обикновени" съдилища (за правонямащите!), отделни административни, отделни специализирани (за правоимащите!), отделни военно-милиционерски отдели, ... Не ми е ясно как не създадоха отделно 3-инстанционно съдилище за "Евро-Председателството" или за "Инсвестиционното проектиране"?! В книгата "Българската гилотина - Тайните механизми на народния съд" от Поля Мешкова и Диню Шарланов (Агенция "Демокрация", 1994) е поместена следната документална информация: "В резултат на чистката по сведения, посочени от него [министърът на правосъдието], са уволнени 145 съдии и прокурори, по други причини - 33, при общ брой за цялата страна 618 души."! Т.е. 1944-1945 (години на война, размирици и масово нарушаване на законите!!!) в Царство България е имало единна (не като сегашната "разлята") правоопазваща, правораздаваща и правоприлагаща структура от общо 618 съдии и прокурори (които са били към съответното съдилище, а не в отделна структура като днес!!!)! И то без интернет, компютри, принтери, Сиела и Апис!
16
корекция
|
нерегистриран
16 ноември 2017, 08:26
0
-3
да се чете отдолу-броят на съдиите е прекален, почти 4 пъти повече от Израел. Коментираме общия брой на съдиите, не на върховните-данните колко са върховните съдии на Израел вж в началото на темата.
700 са съдиите в Израел-общо.
И....60 000 адвокати в Израел. Извод-не адвокатите са ни много, напротив, много малко са, а броят на съдиите е много.
15
15
|
нерегистриран
16 ноември 2017, 08:21
0
-3
14,
Никой не е назначен на сила, и предварително са знаели за трудността на работата . Тежка е царската корона.. Ти обиждаш съдиите на Бразилия, и бразилците като твърдиш,че тяхното не е правосъдие. Срамота.
Остави Бразилия, кажи нещо за Израел, Холандия, САЩ. Или имаш затруднение с българския?
Естествено е,че трябва да има съкращения на съдилища и прокуратури.
броят на върховните съдии е прекален-почти 4 пъти повече, отколкото израел, при положение,че в израел живеят почти 9 млн население, и имат по -сложно, а не вулгаризирано законодателство.
Много са и апелативните съдилища. Защо пък има два специализирани съда? Защо втора инстанция, ако и да има специализиран съд не е "редовия" апелативен съд.Защо има прокуратура към ВАС. Защо има военни съдилища изобщо. Защо има военна апелативна прокуратура, ако и да има военен съд. Защо има следствие, което от 12 години не върши нищо?
14
14
|
нерегистриран
15 ноември 2017, 22:30
4
0
И откъде таз ноторност?
Ти прочете ли си сам статията?
Хората издъхват. Това въобще не е правосъдие. Ако ти куца английският, питай да ти я преведат.
13
"l"
|
нерегистриран
15 ноември 2017, 15:39
1
-4
Само ти ли не схвана,че се сравняват много натоварени върховни съдилища-вклч и такива, които са и Конституционен, и редови-като на Бразилия, където страните имат и почти безлимитен достъп до ВС при обжалване. А що се отнася до обсъждащите ВС на Бразилия-Бразилския върховен съд е ноторен с високото качество на постановените(многобройни) актове, въпреки канския труд, който върши малкият, но елитен клуб на Върховни съдии на Бразилия.
12
.!.
|
нерегистриран
15 ноември 2017, 13:49
3
-5
Не те знам с кого дискуриташ и кой бил този, дето не харесвал изброените от теб държави, но вероятно си объркал я темата, я сайта, понеже тук няма подобно изказване в духа, в който отговаряш.
Но едно си баба /сиреч - ти/ знае, едно си бае - хората ти писали за разлика във функциите, ти пищиш за бройките. Хубава работа, ама тролска!
Утре с твоя акъл може да ти хрумне да сверяваш бройки на производителност на занаятчия с тия на поточната линия. Толкоз си можеш.
Ай бягай да заработваш по други сайтове, че време не ти остана до края на годината. Трябва да има и за коледно прасе. И твоята Коледа същи ще дойде. Пиши сега едно и също - не знам на грамаж ли ти плащат, на бройка ли, ама все нещо ще изкяриш. Много ще ти четат възложителите написаното. Важното е нещо да има, ако пък ще и 100 пъти да го повториш.
11
до 10
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 12:48
1
-6
Не ти харесва как е в САЩ, в Бразилия в Холандия.
Я виж как е в Израел-общо 700 съдии, върховните -15. Не почти 2500,а върховните-много, плюс два броя върховни съда, а Върховния административен съд-към него и административна прокуратура.
Превърнахме се в съдийско- прокурорска държава. А качество на правораздаването-йок. Доверие-10 процента http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/09/27/3049184_alfa_risurch_dominira_nedoverie_kum_borbata_s/
Крайно време е за съкращения. Като в Израел-по сложни закони, по сложни процедури, народонаселението са "обслужва "от 700 съдии.
Освен това и прочети интервюто в мнение 4-самата идея прокуратурата да е в съдебнатата власт предизвиква неразбиране.
10
3,
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 11:27
6
-2
"Компетентия", куца ти четено с разбиране, което се учи в начална степен.
Пак същата хопаница хопаш.
Писа ти се, че не е въпрос на бройка дела и бройка съдии, а на вид работа. И качество. Капиш? Ако не капиш, питай някой третокласник да ти обясни. Като ти е на нивото, може пък да ти просветне.
За Бразилия не те ли впечатли, че това е най-претоварения съд в света - как ще даваш като пример крайност за защита на теза? В кой ПУЦ сте учили такъв начин на защита на идея? Дори тук,в типосаната от теб статия се говори вече за бунт. Куца ти английския или обективното четене?
"The result was a court that is overstretched to the point of mutiny."
Като ти се ще, и тук може тъй да се правораздава. Васко ти е сметнал пък натовареността, понеже ти вероятно си се затруднил. Нали се сещаш за това колко ще ти обърнат внимание на жалбата и като как ще ти я разгледат, ако гледат толкова дела и се кьорят и мислят реално по всяко?
Ако не се сещаш, пак се обърни към третокласника.
Айде стига глупости!
Нямам нищо общо с върховните съдилища у нас. Но глупостите ме дразнят. Ако ще и да касаят някой автобусен контрольор.
Вероятно сте от поредната клика - сигурно този път в подкрепа на някой, който иска съкращаване на бройки по върховните съдилища. Знам ли ги - моди всякакви. В защита на нечии каузи и интереси.
То у нас май останаха само групи и групировчици. Няма самостоятелни хора с глави на раменете си, които работа нормална да ръшат.
Вижте по-скоро бройките на административния персонал. Или ще се почва рязането от магистратите, докато не станем по 20 администратора на магистрат?! Че то натам сме тръгнали!
9
The Grey Knight
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 11:20
0
-4
Съдиите, прокурорите и ония паразити, които нищо не вършат са много, защото българинът е мързелив и си иска държавната службица. Никой не ще да частник или предприемач. Та най-големият работодател е държавата, за какво говорим изобщо?
8
Хохохо
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 11:11
0
-1
много вожд, малко индианец
7
Васко
|
нерегистриран
13 ноември 2017, 16:26
5
0
Те тия върховните съдии на Бразилия трябва да са гледали 100781 / 365 = 276 дела дневно ако са работили без почивен ден. Толко и са ги гледали.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно