Защо в България има на брой няколко роти върховни съдии
Създадена от на 12 ноември 2017
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
44
КараГъзов
|
нерегистриран
12 декември 2017, 19:29
1
-3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
43
предложения
|
нерегистриран
12 декември 2017, 16:20
4
-1
Предлагам
1. модераторът да влезе в ролята си и да прочисти спамът.
2. периодично да затваря старите теми, каквато практика имаше.
42
Марко
|
нерегистриран
12 декември 2017, 16:15
3
-1
До коментар [#40 #undefined] от "КараГъзов":

Няма ли един прокурор да поиска инфо за акаунта на този "хубостник" по НПК?!

Младеж, този сайт е не само за магистрати ,а и за други юристи и е неприемлив такъв тон на писане и поведение,според мен.
41
RRR
|
нерегистриран
12 декември 2017, 14:29
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
40
КараГъзов
|
нерегистриран
12 декември 2017, 14:02
1
-3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
39
констатиращ
|
нерегистриран
12 декември 2017, 13:36
1
-1
Бройката е такава защото са прости , корумпирани , нагли и безотговорни и компенсират качеството с количество типично по комунистически , каквито са 90% от тия боклуци!
38
RRR
|
нерегистриран
12 декември 2017, 10:30
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
37
КараГъзов
|
нерегистриран
12 декември 2017, 10:19
0
-4
До коментар [#34 #undefined] от "лустрация и прилагане на Полския опит":
Явно лустрацията не им изнася на тукашните щом се минуси слагат майка ви дееба прокълната комунистическа и боклуци дееба децата ви от рак ше умрат червата ше си повърнат майка ви дееба мрасна прокалната дейба
36
КараГъзов
|
нерегистриран
12 декември 2017, 10:11
1
-2
Единственото решение да се организират групи на райони които да им избиват децата за да им обезмислят живота а след това да избиват и тях друга оправия нема да ви еба майката тъпа
35
Въпрос
|
нерегистриран
12 декември 2017, 03:14
1
-4
Какво става с оставките на ВКС-шефове и ВКС-съдии (като начало)?! Ще се поеме ли ЕвроПредседателството от мафиотско-партийно-номенклатурните, олигархично-кастово-задкулисните, милиционеро-ченгесаро-фатмашките, финансово-криминално-корупционните, съпружеско-шуро-баджанашко-кумовско-сватоваските, масонско-темплиерско-спецсексуалните и патриотарско-идеологично-догматичните КОТЕРИИ в съдената система?!
34
лустрация и прилагане на Полския опит
|
нерегистриран
26 ноември 2017, 02:11
1
-6
Какво може да се напрами ли?
Може да се приложи например Грузинския(пълен рестарт на системата), Полския , Турския(не препоръчвам),Румънския опит. В Полша вече настъпи УВО 2017. от определено ниво нагоре поради самозабравянето в съдебната система.


А за българския ВКС-да напомним,че има хора, влезли в системвата преди 1989г с подписа на другаря Тодор Живков. Които са на поне 10 години от пенсия. Непипваеми хора, защото България е единствената държава без Закон за лустрацията. В цяла източна европа кадрите, влезли в систевата по време на предишния режим бяха лустрирани и са извън системата. Как пък само в България не се приложи лустрация? Как така кадри, влезли с подписа на другаря Живков-като председател на държавния съвт, и получили одобрението на Военния отдел на ЦК на БКП, ръководен от другарят Велко Палин и днес правораздават? Отговорът е верните кадри на предишния режим със зъби и нокти се пребориха против лустрацията, и само в България, единствено от цяла източна европа такава нямаше.


Накратко-по-добре късно отколкото никога-да се приеме Закон за лустрацията.
33
.....................
|
нерегистриран
25 ноември 2017, 21:38
0
0
32
i;en
|
нерегистриран
25 ноември 2017, 20:57
7
-2
Да напише нещо и за "немските пандектисти". Илюзия е , че немските съдии пишат някакви уникални съдебни актове . Чел съм доста такива и като цяло те са на ниво "български районен съдия със скромни възможности". Нищо извънземно , даже са и доста слабички актове . Същото е и в Италия , и във Франция . В Италия едно гражданско дело може да се проточи по 10 години . Във Франция също не са бързи . Въобще няма защо да се самобичуваме и непрекъснато да си повтаряме колко сме прости , тъпи и корумпирани. Понеже българите сме бедни и общо взето нещастни /завиждаме на Запада/ всеки си търси някакви врагове и причини да се оплаква . В демокрация сме - не е по Сталиново време да ес нарочи някой , да го вкарат в "Нисата" и никой да не чуе за него .

Сега за "Пловдивското дело". С тая реституция и приватизация поначало ебаха майката на вещното право. Какво е това реституция ? Такова чудо никой не чул в цивилизования свят . Липсваща собственост....изведнъж възкръсва.
Реституционните закони са толкова слаби и противоречиви , че вече няколко десетилетия практиката се чуди как да ги преглътне и да ги "смели". Логично ставаха и големи глупости , но целта беше да се въздаде някаква справедливост . Щото имаше и друг вариант - да им бяха платили по 20-30 % от отнетото имущество и да се приключи . Така направиха в Полша , като ползваха нашия опит и ЕСЗПЧ каза окей . Тъй че не стреляйте по пианиста , на такова пиано и с такъв човешки материал - каквото можахме , направихме.

Важното е да сме положителни и да гледаме напред .
31
i;en
|
нерегистриран
25 ноември 2017, 20:40
11
-1
Не казвам , че сме цъфнали и вързали , има нужда от реформи , но не точно във ВКС и не е проблемът в техните бройки . При сегашната уредба ВКС си работи нормално, дори според мен делата които трябва да разглежда са твърде много . Съдиите във ВКС се занимават с огромни простотии , които не подобават на положението им и им губят времето - напр.издават обратни изпълнителни листове , възстановяват гаранции , пишат дела по безкрайни частни жалби на половината луди в България . Просто няма как и не е нужно да са по-малко .

Щом нещо работи добре не е нужно да се правят глупости , които да се наричат "реформи". Истинската реформа е да се промени съдебната карта , да се променят процесуалните закони - но не самоцелно , а умно и добре премислено. И най-важният съд не е ВКС , най-важния съд е ПЪРВОИНСТАНЦИОННИЯТ , там трябва да се свърши работата . После е лесно следващите инстанции само да потвърждават .

Според вас каква отговорност трябва да се носи за съдебен акт ? Бой с пръчки ? Затвор ? Да им спират заплатите ? Това го няма никъде по света и никой няма да стане съдия при такива условия ....или напротив , ще се корумпира превантивно , за да може да не разчита на заплата и да има с какво да се плати глобата.

Виждам , че има много раздразнени хора от съдебната система , но това донякъде е изкуствено насаждано от медиите . Политиците имат интерес да се крият зад съдебната система , а при тях е голямото крадене и голямата корупция . Също има и доста "обидени" , защото съдебната система работи , а не ги "обслужва" , както те са разчитали .
30
|
нерегистриран
25 ноември 2017, 14:48
1
-3
Темата не е за заплатите във Върховния съд, нито за обезщетенията при пенсиониране, нито за това как се отива във Върховния съд
Но не може да не подчертая,че изказването ви, че заплатитет са високи , защото и отговорността е такава е неистина. Не носят никаква отговорност за актовете си. Никаква. Ако невинен, в цитирания от вас пример бъде пратен в затвора това не се отразява по никакъв начин, и с нищо на пратилия го в затвора съдия, все едно от кой съд. Ако с акт съд причини вреди на икономиката в милиони-пак от дадения от вас пример това не се отразява по никакъв начин на отделния съдия, или на съда. Не се случва нищо. Защо не се носи никаква отговорност.
В частност-стойте та гледайте кой ще плати милионът от цитирания Пловдивски казус за обезщетение-дали държавата, чрез данъкоплатеца, или пък конкретния състав, или съдиите от съда ще съберат парите. Толкова по въпроса за отговорността-няма такава. Не отговарят за своите актове, по никакъв начмин. Отговаря държавата, тоест данъкоплатеца.


Тук е мястото да напомним думите на бившия посланик Ван кестерен "Корупцията и лошото функциониране на съдебната система са заплаха за Шенген".

Реалността днес-като има много върховни съдии, отлично заплатени, като има много други съдии(съдиите в България са 3 пъти повече от съдиите в Израел) ,да не би съдебната система да е цъфнала и вързала с блестящи съдебни актове и витиеватост на юридическата мисъл, на която и немските пандектисти биха завидяли :) ?
29
i;en
|
нерегистриран
25 ноември 2017, 13:42
7
-2
Поначало темата е глупаво зададена с внушението , че има проблем с бройката на върховните съдии . Сравнението с други правни системи е много сложно , защото никой от нас няма детайлни познания по съответните законодателства , процесуални закони и пр. Така че общо взето си плещим празни приказки . Да се придържаме към разума си и към практическите си познания . НЕ , КАТЕГОРИЧНО НЕ СА МНОГО ВЪРХОВНИТЕ СЪДИИ У НАС. Имам познати и във ВКС , и във ВАС - определено не си клатят краката . Смятам даже че са прекомерно натоварени , защото един върховен съдия не може да пише като районен - отговорността е коренно различна и изискванията към актовете ти - също .

Сиромахомилство и глупост е да се пести точно от заплати на върховни съдии. 100 000 или 200 000 лева годишно не решават въпросите на държавата . Написана глупост претоварен върховен съдия може да коства десетки години в затвора за невинен или милиони и дори милиарди щети за икономиката . Тъй че по-леко с това желание за икономии.

Проблемите във финансите на съдебната система са другаде - цели излишни съдилища като военните и голяма част от административните съдилища . Поддържане на напълно излишни районни съдилища в бивши градове /сега села/ , много слабо натоварени окръжни и апелативни съдилища. Трябва цялостна реформа на провинциалните съдилища , прехвърляне на бройки към натоварените съдилища - главно в София . Става въпрос за стотици щатове , а не за 2-3 бройки точно във ВКС или ВАС.
28
27
|
нерегистриран
25 ноември 2017, 08:13
1
0
Хубаво е, че са много върховните съдии. ДАЖЕ ТРЯБВА ДА СА ОЩЕ ПОВЕЧЕ.
Така по-лесно ще могат да съберат и платят лично обезщетението от почти 1 милион(а с лихвите -може и да е повече?) по това дело http://www.mediapool.bg/sadat-v-strasburg-osadi-bulgaria-za-rekordnite-462-000-evro-news272203.html . Или не възнамеряват да плащат лично-не ,не го вярваме, съдиите са достоини хора, и почтено са готови да поемат лична отговорност за решенията си, нали!
Разпределено на броя на съдиите излиза около 10 000 на човек, за два месеца събират парите, и чисти сметки, добри приятели!
26
Cato (не онзи с цялото име)
|
нерегистриран
16 ноември 2017, 21:46
4
0
Ротите са няколко, защото има също толкова дивизии тъжители и ищци, и всеки от тях неколкократен жалбоподател. Цялата тема и учените коментатори по нея явно са далече от упоменатата деятелност, а армейската терминология не им почива на личен опит, защото набиването на крак им е било подменено с подскачане в такт. Dixi.
25
Haблюдaтeл
|
нерегистриран
16 ноември 2017, 20:24
0
0
За САЩ нещата не са съвсем точни, защото освен федералния върховен съд (който едновременно осъществява функцията на конституционен съд без да се "разлива" съдебната система на отделни бюрократични институции) има и щатска съдебна система за всеки щат, които прилагат индивидуални щатски закони, които може да са и по-различни от същите в други щати, а и важат само в конкретния щат!
Американската система е оптимизирана и като щатни бройки и от тук и като разходи! Затова там няма отделен президент с вице и отделен премиер с 4-5 зам-ове, а има само прякоизбираем тандем президент и вицепрезидент, които (без множество зам-ове!) са и главнокомандващ, и държавен глава, и глава на изпълнителната власт! Освен това в САЩ има годишен изборен ден, в който се провеждат всички избори (края на окромври - началото на ноември, като мандатите на избраните започват от 22 януари - с началото на зодията Водолей!) - вкл. за съдии във различните степени на системата, полицейски шерифи, .... други ръководители на щатски и местни структури! Освен това мандатите на всички индивидуални изборни длъжностти са 4 и 2 годишни (съобразени с астрономиеско-физическо-физиологическите природни закони!) при ограничение за само 2 бр. 4-годишни мандата през живота! Освен това на всеки 2 години в изборния ден има избори за 1/2 от състава на Конгреса при 4-годишен мандат на всеки конгресмен!
Другото е и ИНДИВИДУАЛНАТА ОТГОВРНОСТ (вкл. и МАТЕРИАЛНА и СОЛИДАРНА за колективните органи) за избираемите и назначаеми държавни, окръжни и общински чиновници и органи за управление! А не както българската комунистическа КОЛЕКТИВНА БЕЗОТГОВОРНОСТ, при която обезщетенията за безобразията на бюджетнозаплатените безотговорни, ненаказуеми и дори несменяеми свои служители се заплащат от ощетените и мародерствани данъкопладци, поълващи бюджета с данъците си!
Тези американски оптимизирани и проверени повече от 200 години организационни принципи (създаващи публичност, яснота и ред) може да се приложат и в Б-ия без юридическо противоречие с основните принципи на Конституцията като на изборите за 1-вата 1/2 от депутатите да става на мажоритарен принцип, а след 2 години за следващата 1/2 от депутатите - на пропорционален принцип! Тогава мнозинството ще е "плаващо" и ще се определя от гласоподавателите, няма да има извънредни избори и ще се ограничат непрекъснатите политически търговии, манипулации и държавно субсидирани корупционни "златни ануси"!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно