Защита на дарение срещу гледане
Създадена от Лальо на 04 декември 2017
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
6
Насочване
|
нерегистриран
12 декември 2017, 01:18
0
-1
Може би ще е от полза на юристите ви да се запознаят с начина на юридическо тълкуване на ВКС-ОСГК това ► Тълкувателно Решение № 3 от 19.12.2013 г. по тълк.д.№ 3/2013 г. на ВКС-ОСГК http://bit.ly/1tgqKz3 , което приема принципното становище, че когато Законът предвижда СПЕЦИАЛНА ФОРМА ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ на договор за прехвърляне на права на собственост върху недвижим имот (като е посочен договорът за продажба на наследствени права с включена собственост върху недвижими имоти по чл.212 ЗЗД), която форма е изпълнена, наличието освен на парична престация (парична цена, върху която е платена и нотариалната такса за вписване - елемент от законовата защита на съдържащите се в акта елементи) и на АЛЕАТОРНА УГОВОРКА (за издръжка и гледане без да се знае каква ще е изгодата на страните: може човека да умре скоро, може да живее дълго), НЕ ПРАВИ ТОЗИ ДОГОВОР (АКТ) НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН поради не сключването му по общия ред за прехвърляне на права на собственост върху недвижим имот с нотариален акт по чл.18 ЗЗД.
5
Лальо
|
нерегистриран
05 декември 2017, 16:02
0
-1
Извинявам се, пиша от името на баща ми и не съм го написал правилно. Пиша наново.
Човека като единствен жив собственик му прехвърля своя дял от 4/6 идеални части с нотариален акт за покупко-продажба срещу задължителна издръжка и гледане. От болницата жената е изписана в добро общо състояние. Не е лекувана от някакво нелечимо заболяване и няма как да знае, че ще почине. Днес разговаряхме по телефона за кратко с адвокат. Той обясни, че няма определен срок за гледане, но отсрещната страна може да се опита да докаже, че не сме я гледали(което не е така), и че човека е бил без запазено право на ползване описан в акта. Това обаче адвоката, който наехме не ни го лаза тогава и го направихме по този начин иж като не успорим. Объркахме се много. Какво бихте ни посъветвали? Можем ли да продадем своя дял без ние и новия собственик да имаме проблеми с наследниците?
Благодаря отново!
4
3
|
нерегистриран
05 декември 2017, 13:43
3
0
Я се уточни - покупко-продажба ли е, договор за прехвърляне на собственост срещу издръжка и гледане или дарение е и тогава питай.
3
никак
|
нерегистриран
05 декември 2017, 13:42
0
0
Да, ако не си гледал прехвърлителя както трябва по договора за гледане и издръжка (това залежа и умря е доста смущаващо) действително наследниците имат право да оспорят сделката. Тогава просто си наеми адвокат.
2
да не е друго
|
нерегистриран
05 декември 2017, 13:40
2
0
Да не е Договор за гледане и издръжка? Той е алеаторен - не се знае каква ще е изгодата на страните: може човека да умре скоро, може да живее дълго. Наследниците обаче може да водят дело, че наследодателят им не е бил гледан добре съгласно договора и затова е починал.
1
Лальо
|
нерегистриран
04 декември 2017, 18:42
1
0
Допуснах грешка. Става въпрос за покупко-продажба срещу задължително гледане.
Лальо
|
нерегистриран
04 декември 2017, 17:45
0
0
Привет,
Получих идеален дял срещу гледане на възрастен чове, който счупи крак. Обаче човека се залежа и след два месеца почина. Казаха ми, че в такъв случай наследниците могат да оспорват дарението. Интересува ме дали мога да се защитя по някъкав начин?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно