Подаване и регистриране на жалба до "ненадлежно" РПУ.
Създадена от въпрос на 28 януари 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
12
Инструкция № Iз-507
|
нерегистриран
13 ноември 2019, 22:02
0
-1
До коментар [#8 #undefined] от " ":

Форумът се чете. Преди няколко седмици тази инструкция-неудобна за МВР-то беше отменена. Проверете!


Прокуратуро, разпореди на МВР-то да не разкрава гражданите, и да действат, събразно отменената инструкция, а не да разкарват гражданите из РПУ-тата. Никой не е длъжен да знае районът на действие на РПУ-тата, че дори и в съдебната систева можеш да подадеш жалбата си в "ненадлежен" съд, който ще я препрати. Липса друг подзаконов НА с аналогичен текст на отменената инструкция, но и липсва текст,че си длъжен да подадеш сигнала в съответното териториално компетентно РПУ-в "надлежното" РПУ-както е заглавието на темата тук.

Инструкция № Iз-507

Чл. 9.(2) За изслушването на гражданите и предприемането на последващи действия, които са от компетенциите на приемащите структурни звена на Национална служба "Полиция", не се допуска препращането им до други полицейски служби.
11
Libre comments air
|
нерегистриран
13 ноември 2019, 20:40
0
-1
Какво става когато пострадал от полицейско насилие подаде сигнал на 112...дали мвр прави нещо срещу свой служител... или може да го покрие а и прокуратурата също може да скрие инцидента
10
?
|
нерегистриран
19 февруари 2018, 16:43
0
-1
Имам въпрос-тази инструкция действаща ли е-не я откривам в сайта на МВР?
9
тел 112
|
нерегистриран
19 февруари 2018, 12:47
2
-1
Ако случаят може да мине за спешен използвайте тел. 112, тъй като разговорът се записва.
Алтернативен вариант е жалбата да се подаде направо в прокуратурата, тъй като и да се доберете до компетентното РПУ и я подадете, това не означава, че няма да се "изгуби".
Иначе ще ви поразиграват на максимум, защото колкото повече се откажат да подадат жалба, толкова по-ниска ще е статистиката за извършените престъпление.
То затуй статистически престъпността в България е направо изчезнала, пък на практика тук гръмнали един, там 6 ...
8
|
нерегистриран
19 февруари 2018, 11:59
2
-3
Инструкция № Iз-507

Чл. 9.(2) За изслушването на гражданите и предприемането на последващи действия, които са от компетенциите на приемащите структурни звена на Национална служба "Полиция", не се допуска препращането им до други полицейски служби.


7
въпрос
|
нерегистриран
03 февруари 2018, 16:26
0
-1
И все пак кой е подзаконовия нормативен акт, уреждащ деловодното регистриране на сигналите, приема на гражданите в РПУ-тата. Всяка администрация, също и съдебната власт имат подобен документ.
6
до 5
|
нерегистриран
01 февруари 2018, 12:35
3
-2


Глупости. За сведение-от София съм, и въобще не ми е работа да знам кой е районът на дадено РПУ-все пак не сме полицейска държава. Познавам, разбира се административно-териториалното райониране, и горе долу къде се намира всеки един от 24-те района, но не познавам районът на действия на РПУ-тата-които са 9. Нито пък е моя работа да ги знам, нито пък ме вълнува.


За сведение, никъде не е записана забрана, и можеш да подадеш сигналът си, жалбата си във всяко РПУ-за инцидент в Туракан, можеш да подадеш сигнал и ввъ Петрич, и по вътрешнослужебен ред се движи сигналът до където е правилно да се реше проблемът. Длъжни са да ти го приемат, и деловодно регистрират. Факт е и друго-има НЪПЪЛНО НЕЗАКОННА практика входящ номер да не се дава веднага, а на другия ден-подаваш жалбата и се надяваш да благоволят да я регистрират, а не да се озове в кошчето.


Има практика да отказват да приемат жалбите ви, ако не отидете в РПУ-то, където трябва . Практиката е напълно незаконна, особено, когато става за един град, или дори при спорни случаи -например инцидент на Цариградско шосе потенциално може да се "обгрижи " от поне 2 РПУ. Още по-незаконно е,че не се дава веднага входящ номер, а на другия ден трябва да се обадиш по телефона , или отидеш на място.


Не е решение съветът, който се дава на сайта на прокуратурата-при отказ в РПУ да приемат жалбата ви, да подадеш сигнал директно в прокуратурата, защото повечето сигнали до РПУ-то не касаят случаи на извършено престъпление, става дума за администратимвно нарушение-междусъседски конфликти, искания за съставяне на предупредителни протоколи, нарушение на нощната тишина, домашно насилие, изгубени документи и тн.
5
До 4
|
нерегистриран
01 февруари 2018, 11:18
2
-9
Това което си писал въобще не е така-жалба се подава в конкретното РПУ /това не е съд да си препращат служебно книжата/-те дори не дават и входящ номер същия ден,чак на другия.
Така е драги провинциалисти-научете административно-териториалното деление на София и няма да имате проблем с "подаване на жалба в ненадлежно РПУ".
4
Отговор
|
нерегистриран
01 февруари 2018, 09:28
7
-1
Няма изискване за конкретно Районно управление. Длъжни са да ти приемат жалбата дори и в Монтана, независима, че деянието е станало в София. Ако са ти отказали да ти приемат жалба уведоми министъра да извърши проверка.
3
3
|
нерегистриран
01 февруари 2018, 08:08
2
-1
Добре -съветът ясен, но който е запознат актове може ли да посочите длъжен ли е да ходи до точното РПУ, или може да се жалва в което и да е?
Не съм питащия, но и аз забелязах подобна практика,за която иде реч в питането.
2
точно
|
нерегистриран
01 февруари 2018, 08:01
3
-2
да, и аз това щях да те посъветвам
1
тгт
|
нерегистриран
31 януари 2018, 20:13
5
-2
Съвет: Ако имаш избор избягвай да посещаваш РПУ-та, прокуратури, съдилища, следствени служби, , гедебопщини, дансаджииници,
въпрос
|
нерегистриран
28 януари 2018, 15:54
3
-2
Както знаете в София има 9 РПУ-та. Може ли да ми обясните законна ли е практиката да отказват да приемат и регистрират жалба, ако си отишъл в "ненадлежното" РПУ.
Примерно инцидентът се е случил на територията на едно РПУ, а ти си отишъл в друго(примерно-поради незнание за "териториалния" обхват на РПУ-то, защото ти е по-близо и тн),и да откажат да ти приемат жалбата, а да те препратят до другото РПУ.
Аз мислех,че са длъжни да приемат жалбата без значение в което РПУ отида, а ако е "ненадлежното" РПУ по вътрешнослужебен път се праща до "надлежното"-така ли е , или не е така, и в двата случая-къде го пише?
Вероятно има подзаконов нормативен акт, уреждащ работата на РПУ-тата с граждани.


ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно