Законосъобразно ли е полицай да иска да си "обръщаш" джобовете-с цел проверка?
Създадена от ? на 01 февруари 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
33
|
нерегистриран
27 февруари 2020, 08:15
2
-2
Крайно време е да се създаде държавен орган, за подаване на сигнали срещу милицията, извън МВР. В момента няма кой да ни пази от милицията. В частност-тези масови напоследък пребърквания на джобове са незаконни, и в добавка се правят по унизителен за проверявания начин. Не е законно отказът на милиционерите да се легитимират-зедължение по чл 151 ЗМВР, да съставят протокол от проверката, ако не е открито нищо незаконно, с цел да имаш документ за случилото се, и да си търсиш правата. Не е и законна практиката лица да бъдат отвеждани в РПУ-то, без заповед за задър жане- с или без повод. Не се изготвя заповед, за да не можеш да я оспориш в съда, и после да претендираш обезщетение(по новата съдебна практика-вече окоол 2000 лв за незаконен 24 часов арест), но при такова "отвеждане " в РПУ-то ти не можеш да станеш и да си отидеш когато поискаш, очеведно е,че отвеждане в РПУ-то без заповед за задържане си е незаконно задържане.
Проблемът е и ,че ВИНАГИ прокуратурата е на страната на милицията. Дори и милиционер да ти е бъркал в джобовете незаконно, при твое изрично несъгласие, и да се жалваш, прокуратурата не предприема нищо при такъв произвол. Нужно ли е да се пояснява,че такова пребъркване на джобове е незаконно-чл 80 ЗМВР. ЧЛ 80 АЛ 1 Т 2 е неприложим текст, освен ако милиционерът няма умения на врачка и екстрасензорни способности-посочения текст е неприложим при проверки на случаен принцип. "Преджобванията " с цел проверка какво носиш масово е в нарушение и на чл 82 ЗМВР както беше посочено.
Възниква въпроса-дали проверка на джобовете не е и превишаване на власт и принуда? Защото за прокуратурата със сигурност е законно.
32
|
нерегистриран
17 януари 2019, 14:13
1
-1
За проверките, нашата милиция, легитамацията на милицията, и кога може да се озовете в РПУ, по думите на милиционер-или нашата милиция пак се прояви:

https://www.dnes.bg/stranata/2018/10/28/jurnalist-se-oplaka-ot-policeiski-proizvol-v-stara-zagora.391843
"От полицейски произвол се оплака на страницата си във Facebook журналистът Добромир Видев в Стара Загора. Той вече е пуснал жалба до съответното районно полицейско управление в града, предаде "Дарик".

Журналистът е бил спрян около 22:10 ч. в петък за проверка от полицейски патрул. Видев разказа, че е съдействал за проверката, но единият униформен отказал да се легитимира с номер на значката си. За причината за проверката обяснили, че издирват заподозрян за кафе машина и му казали, че отговаря на описанието.

Видев обяснил, че слиза от влака от София, но не му повярвали. Не пожелали да си покаже и билета от влака, от който току-що е слязъл. Журналистът не е разкрил на полицаите какво и къде работи. Призна, че е бързал, защото го е чакала майка му.

"Случаят няма общо с работата ми като журналист, но е показателен за отговорността на властите. Тази вечер при рутинна проверка бях заплашван от полицай на Първо ОД на МВР-Стара Загора, че мога да бъда затворен в багажника на патрулката и ще бъда откаран някъде. На молбата ми полицейският служител да представи номера на значката, за да я запиша и да подам официално оплакване, той отказа", написа Добромир Видев в профила си в социалната мрежа.

"В края на разговора, освен че ме заплаши, че може да ме сложи в багажника, каза и че може да се съдим, ако се оплача. И намекна, че винаги при проверка може да открие нарушение и да бъда прибран в участъка", разказва още той в поста си.

По заповед на директора на местната полиция старши комисар Георги Хаджиев ще бъдат проверени всички факти, заявиха от МВР.
31
RRR
|
нерегистриран
15 януари 2019, 11:57
1
0
Явно няма клиентела човека, закъсал е.
30
водене в РПУ-то, без да си арестуван?!
|
нерегистриран
15 януари 2019, 11:49
2
-1
До коментар [#28 #undefined] от "Що?":
Няма законово основание в масовия случай-да бъдат "проверявани" джобовете на хората-било то бързо или бавно.(Нито пък има правна регламентиция и е законно "да те водят в РПУ-то ", без да си арестуван. Това водене не е арест, не е задържане, това е пълно беззаконие. В кой закон е предвидено отвеждане в РПУ-то, което не е задържане? При законови основания лицето се задържа-с право да оспори в съда задържането, но няма законов текст за "водене в РПУ-тата"-което като пълно беззаконие се практикува.
Ако следва да ти се даде протокол-той се изготвя на място, а не се "води " лицето в РПУ-то -което е грубо беззаконие. както е и беззаконие да не се дават протоколи при обиск на място-на случаен принцип като са проверявани хора по улиците.
Всеки ,който не е арестуван дали има пълното право да откаже да го "водят" в РПУ-то? Ако откажеш да те водят в РПУ-то-за да ти дадат там протокола, не е законно да те арестуват, въпреки,че се прави-незаконно(и това пада в съда, с поседици-приятно обезщетение).
Санкция- Водене в РПУ, без да си задържан-не е предвидено дори по сбъркания ЗМВР. Но масово се прилага, което е пълно беззаконие. Това водене в РПУ-можеш ли да оспориш в съда? Ако си арестуван-отиваш, и се съдиш с мевере-то, но ако са те "водили"-без твое съгласие, и без да си задържан по надлежния ред? На мен малко ми прилича на принуда и противозаконно лишаване от свобода, с произтичащите от това последици.
Ако милиционерът каже-ще те водя в РПУ-то, не си задържан-затова няма да получиш заповед за задържане, и ти кажеш -не давам съгласието си да ме "водите" в РПУ-то-каква е правната квалификация?
29
=====
|
нерегистриран
15 януари 2019, 10:32
2
-3
До коментар [#21 #undefined] от "пази боже сляпо да прогледа...": Не е, явно това е самият адвокат. Често в този форум са пишат безсмислени и тъпи теми, целящи само да се провокира недоволство от работата на полиция и прокуратура и изведнъж се появява линк я към статия с интервю на въпросния борец за граждански права и свободи, я към неговия блог... Безплатната реклама за никого не е излишна, още повече, че въпросния адвокат имаше и политически напъни, свързани с Ицо Брадата.
28
Що?
|
нерегистриран
15 януари 2019, 09:53
2
-3
"Законосъобразно ли е полицай да иска да си "обръщаш" джобовете-с цел проверка?"

Иска ти се да ти пребърка собственоръчно задните джобове и да ти пообара дупето за да ти стане хубаво ли?

Колко души биха се зарадвали, ако вместо бърза проверка ги удостоят с отвеждане в полицейското и 2-3 часа правене на протокол? Да не говорим, че в протоколът може да попаднат и неща, които не са незаконни, но човекът едва ли ще се радва да бъдат отразени, като напр. бележка от любовницата.

И как да се процедира, ако полицията срещне "черна вдовица" - жена с бурка, на която около кръста има издатини напомнящи на колан с експлозиви? Щото тя докато не се самовзриви на място с много хора нищо лошо не прави. Пък това на кръста на жените с бурки в повечето случаи е обикновена чантичка за носене на кръста, а не колан с експлозиви. Зачестилите успешни атентати показват съвсем очевидно, че престараването на точещите държавни субсидии правозаитници взе да става доста опасно за живота и здравето на гражданите.

Няколко чисто житейски момента за размисъл. Защото очевидно проблемът не е в правната страна.
27
|
нерегистриран
15 януари 2019, 09:07
1
-2
До коментар [#24 #undefined] от "RRR":

Отдавна ви говоря, че прокуратурата трябва да отиде където и е мястото-като структурно звено към МВР, даже към полицията, като Главна диреция "прокуратура" -към полицията, а прокурорите да са с полицейски униформи.
Прокуратурата не е съд, че да е в съдебната власт. Ако прокуратурата е в съдебната власт, то съдът следва да е извън съдебната власт.
26
|
нерегистриран
15 януари 2019, 09:07
1
-2
До коментар [#24 #undefined] от "RRR":

Отдавна ви говоря, че прокуратурата трябва да отиде където и е мястото-като структурно звено към МВР, даже към полицията, като Главна диреция "прокуратура" -към полицията, а прокурорите да са с полицейски униформи.
Прокуратурата не е съд, че да е в съдебната власт. Ако прокуратурата е в съдебната власт, то съдът следва да е извън съдебната власт.
25
XXXL
|
нерегистриран
12 януари 2019, 15:14
0
0
Отговорът е не.
24
RRR
|
нерегистриран
12 януари 2019, 13:29
0
0
Отговора е ДА, други въпроси.
23
От 21
|
нерегистриран
11 януари 2019, 14:38
1
0
До коментар [#22 #undefined] от " ":
Извинявай но действително ми е трудно да го възприема по различен начин. Освен линка към статията има и още нещо - оценка на правната стойност на въпросното становище.
Избирателният подход води само към едно - блокиране на двигателя, съответно превръщането и на най-скъпата машина в купчина непотребни железа!
22
|
нерегистриран
11 януари 2019, 07:38
0
-1
До коментар [#21 #undefined] от "пази боже сляпо да прогледа...":
Ясно е посочето, че това е линк към медиина публикация. Това нещо сложно ли се явява за теб?
21
пази боже сляпо да прогледа...
|
нерегистриран
10 януари 2019, 23:12
2
0
До коментар [#20 #undefined] от " ":
Ти посредник /рекламен агент/ ли се явяваш на този адвокат, за когото пишеш?
20
|
нерегистриран
10 януари 2019, 08:45
3
-1
Аргументирано адвокатско становище по въпросите от темата:
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/advokat-hadzhigenov-politsaite-nyamat-pravo-bez-prichina-da-obiskirat-grazhdani?fbclid=IwAR28IAcvtbirFxuNKUcftqYNxOh9850juCZuvBWf35EWW3JunsmItZz0z6w-------------------------------------------------------------
Факт-тези пр оверки са по принцип НЕЗАКОННИ.
факт-МИЛИЦИЯТА Е ДЛЪЖНА ДА ИЗДАДE ПРОТОКОЛ. 99 ПРОЦЕНТА ОТ СЛУЧАИТЕ НЕ СЕ ИЗДАВА.
ФАКТ-ВЪПРЕКИ ЧЛ 151 МИЛИЦИЯТА ПРИ ТАКИВА ПРОВЕРКИ НЕ ТИ ПОКАЗВАТ СЛУЖЕБЕН ДОКУМЕНТ.
факт-ако си поискаш протокол, или милицията да се легитимира(вж чл 151 от ЗМВР) е твърде вероятно да те арестуват. напълно незаконно, пълен произвол, но се прави. НЕЗАКОННО, ПО ТЕЗИ ЖАЛБИ СЪДЪТ НЕ СЕ ПРОИЗНАСЯ ВЕДНАГА-вж чл 30 от Конституцията, а след месеци или години.
факт-не очаквай подкрепа от прокуратурата-при жалба нещата ще се обърнат срещу гражданите.
факт-не очаквай някой да те подкрепи-няма държавен орган където да се жарваш. Това,че милицията се самопроверява е просто комично. Че кой след самопроверка няма да се самоизкара изряден. Проблемът е,че липсва независим държавен орган, където гражданите могат да подават жалби срещу МВР. Не съветвам да подавате жалби и в прокуратурата-после почва делце за набедяване(все пак ако подавате такива жалби-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО адвокат да ви я напише). Нищо не можете да направите, при милиционерски произвол-ПРОСТО ЦЯЛАТА СИСТЕМА Е СРЕЩУ ВАС, вклч и "независимия" съд.
SAd but true.19
|
нерегистриран
10 януари 2019, 08:07
2
-2
До коментар [#18 #undefined] от "112":
Абе ти тези глурпости в 23 часа вечерта явно си ги изписал в пияно състояние. Пълни бъртвежи . Милицията ли те пази? Тази милиция, която издаде демонстративно фалшив паспорт на наркотрафикант-Куювич, тази милиция, която не реагира и милиционер уби Ива на 25 г от Ловеч, въпреки подадени множество жалби в...милицията, вклч и в деня, преди милиционерът да я убие, никой от РДВР -Ловеч не си мръдна пръста да я защити, а знаеха какво ще се случи-при наличие на множество жалби, тази милиция, която хулиганстваше на 3 и 4 ноември 2015, тази милиция, виж какви ги върши край морето https://bivol.bg/mafia-magistrati-pomorie.html (втората половина на статията).

И друго-милицията не ни пази, милицията пази властта. Изобщо не разчитай на милицията ,че ще те пази при беззаконие, тя ще бъде срещу теб, ако протестираш срещу беззаконие. Или забрави за окървавените през 2008г миньорски и фермерски протести, и сравни как милицията не се самоарестуваха при беззаконията от 3 и 4 ноември 2015г?
18
112
|
нерегистриран
09 януари 2019, 22:39
3
-2
До коментар [#11 #undefined] от " ": Съвсем законно е. Държави делегират част от суверенитета си на съюзи (източни и западни). Аз съм делегирал част от своя на държавата - за да ме пази. Истеричната ти реакция показва, че са те гепили с нещо - или съмнително, или откровено незаконно. Ти имаш проблем; аз - не.
17
Мечо
|
нерегистриран
07 януари 2019, 15:50
7
-1
До № 15
Не, не съм юрист. Иначе начина за легитимация им е - Добър ден, Димитров съм от 5 РУ, документи за проверка / не показват служебна карта или др. / Като цяло знам, че ако тръгна да се заяждам с тях само ще си изгубя времето, което е безсмислено.
16
|
нерегистриран
07 януари 2019, 12:52
1
-3
До коментар [#13 #undefined] от " ":
Понеже гледам, че не си наясно, да те светна какво ни учи системата - всеки конкретен казус подлежи на самостоятелна и конкретна преценка. Затова тези демонстрации - да марширувате под флага на привидната загриженост за пороците на българското общество са не само несъстоятелни, но и жалки.
15
|
нерегистриран
07 януари 2019, 12:05
3
-1
До коментар [#14 #undefined] от "Мечо":
Надявам се,че не си юрист. Защо ако си-е позорно да позволяваш да ти нарушават правата и унижават с това "преджобване"-и то както пишеш-това ти се слручва редовно, а и в добавка, като си изряден-да не ти дават протокол(който ще е аргумент-като доказателство после да се жалваш скрещу беззаконието, а и ще видиш написано правното основание-според тях да ти "бъркондят" из дрехите и личните вещи).
В масовия случай няма никакво законово основание да те "преджобват"(тоест да ти бъркат из дрехите, и проверяват какво носиш). Хипотезите, при които такъв обиск е законен са малко. Напомням,че говорим за случайна проверка-на тото принцип, а не за образувано досъдебно производство.

А предполагам,че като те "джобят", и не се и легитимират(задължение по чл 151 ЗМВР)?


14
Мечо
|
нерегистриран
07 януари 2019, 10:19
3
-3
Аз, като един младеж от столицата мога да ви кажа, че почти всеки ден ми се случва да ме спират, проверяват, обискират - така нарченото "обръщане на джобовете". Честно казано е неприятно, но когато не криеш нищо и не си задържан минава доста по - бързо от останалите, които са били задържани. Никога досега не са издавали протокол или каквото и да е, просто явно такава практика няма.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно