Изпращане на "нотариална" покана чрез ЧСИ?
Създадена от питане на 14 февруари 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
12
?
|
нерегистриран
31 март 2019, 12:59
0
0
Здравейте,
За пробвалите -вече заработи ли това връчване на граждански съобщения чрез ЧСИ-та? Каква е таксата, и какво правите ,ако откажат да връчват?
11
Ми
|
нерегистриран
15 февруари 2018, 20:25
0
0
До коментар [#9 #undefined] от "!":

Лично ще ти Го връчим щом така искаш..
10
*
|
нерегистриран
15 февруари 2018, 16:10
0
0
*тичешком ще връчват
9
!
|
нерегистриран
15 февруари 2018, 16:08
1
-2
Ще го прави защото е длъжен. Изразът "може" касае изборът на гражданинът дали зда връчи чрез ЧСИ. Той може да се обърне към ЧСИ, къмо нотариус, към пощите, към мутра и тн. Свободен избор. Същото е записано и за съда-съдът мвоже дае връчи чрез призовкар към съда, може, ако съдията реши да разпореди да се връчват книжа чрез ЧСИ
И поканите , връчвани от нотариуса не са част от типичната му дейност, но е длъжен да го върши.
По въпроса за тарифата-не е въпрос на договаряне-за това изобщо забравете, толкова доколкото трябва изрично да бъде записано, но дакото МС се сети да го направи таксата е 20 лева. И това е вного за неквалифициран труд по пощенска дейност.
Отказът да извърши връчване е дисциплинарно нарушение, без съмнение. Ще връчва, и то лично ще обикаля по адресите.

СЪВЕТ-ако откажат да ви разнасат поканите-веднага сигнал до министъра. Като 1-2 получат законовата дисциплинарна санкция, след сезиране на дисциплинарния състав от Министъра другите не ще връчват, а тимешкщо ще връчват.
8
1
|
нерегистриран
15 февруари 2018, 15:38
3
-1
Законът казва, че ЧСИ "може" да връчва а не че е длъжен. Това е дейност извън изпълнителния процес, тъй че по никакъв начин не е длъжен да го прави. Цената е такава, каквато се договори - тъй като това не е връчване на книжа по изпълнителни дела, тарифата не се прилага и цената е въпрос на свободно договаряне. Убеден съм, че никой ЧСИ няма да връчва такива книжа за 20 лв. Като се има предвид, че от тези 20 лв., поне 10 отиват директно в бюджета като данъци и осигуровки а с останалите трябва да плати заплата на призовкаря и да зареди гориво на автомобила, трябва да е ясно, че в тази цена има нулева печалба. Защо тогава трябва да го прави ?
7
Демагог
|
нерегистриран
15 февруари 2018, 08:27
0
-1
До коментар [#6 #undefined] от " ": 20 лв. седмичен доход? Сигналче до министъра? "Изстиване на местенце" за невръчване на книжа? В този форум повечето изпляскаха! Ти колко сигналчета си пускал до МП?
6
|
нерегистриран
15 февруари 2018, 07:55
1
-4
Че 20 лева малко ли е?
-спешен медик получава 50 стотинки на нощно дужурство.
-преподавател в СУ получава 3 лева на час лекции.
-Във Видин-20 лева е седмичния доход. Там ако месечно си докараш 100 лева те смятат за егати богаташа.
Накратко-връчвайте си поканите чрез ЧСИ,, а ако откажат-веднага сигналче до министъра на правосъдието. Да не изстине на някой местенцето заради това,че отказва да носи покани. Кандидати да се качат на клона-предостатъчно, и то готови и за 2 лева да връчват.
Според новия текст в ЗЧСИ не е въпрос на личен избор дали ЧСИ ще връчва или не. Отидеш ли с покана, ЧСИ-то е длъжен да я занесе на адреса. Ако не го направи е дисциплинарно нарушение.
5
Защо?
|
нерегистриран
14 февруари 2018, 22:24
2
-1
От 10 години КЧСИ мрънка, че холандските ЧСИ-та били връчвали извънсъдебни покани, а българските - не. Сега, като измениха закона по начина, по който КЧСИ иска, се оказа, че самите ЧСИ не го искат...Защо?
Много просто - защото не им се занимава за някакви си 20 лв...
4
chsi
|
нерегистриран
14 февруари 2018, 18:30
0
-1
Аз нв пращам такива покани. Мисля че и никой от колегите не го прави още.
3
от питащия
|
нерегистриран
14 февруари 2018, 11:08
0
-1
Вижте чл. 18 ал. 5 ЗЧСИ.
"Нотариална" е сложена в кавички. Има се предвед покана, със същия ефект като нотариалната покана. Гражданин, вместо да прати поканата си чрез нотариус, по новия текст в ЗЧСИ-чл. 18 ал. 5 вече може да праща покани, съобщения чрез ЧСИ.

Да разбираме ли ,че текстът не се прилага, и ЧСИ-тата, въпреки написаното в закона нямат практика да бъдат ползвани като пощальони-връчители-вж цитирания законов текст?
2
ЧСИ
|
нерегистриран
14 февруари 2018, 11:01
2
-3
ЧСИ НЕ ВРУЧВАМЕ "НОТАРИАЛНИ ПОКАНИ"!
1
питане
|
нерегистриран
14 февруари 2018, 10:49
2
0
И още едно питане-как ще се избегнат зоупотреби с тези покани. Имам предвид,че поканата "клиентът" (той не е взискател, това е извън изпълнителен процес, всеки може да кани друг за каквото си иска-досежно граждански отношения)сам си я изготвя в свободен текст, а ЧСИ-то я връчва. Е добре ,како напиша" покана за връчване чрез ЧСИ-каня ви- платете по следната банкова сметка дълга си и номер на сметка", как гражданинът-неюрист , получил подобна покана ще се справи да отграничи, че това не е показана за доброволно изпълнение, а само съобщение, с което се плашат гаргите.
Доста лица, ако получат покана чрез призоваркар на ЧСИ може да платят, мислейки,че срещу тях има изпълнително дело, а такова няма. Просто някой си кани друг за нещо си, като го кани не чрез нотариална покана, не чрез телепоща, не чрез лично писмо, а чрез ЧСИ-в случая ЧСИ-то е само пощальон.
питане
|
нерегистриран
14 февруари 2018, 10:39
2
0
чл. 18 ал. 5 от ЗЧСИ вече има следната редакция:

"Частният съдебен изпълнител може да връчва всякакви покани, съобщения и отговори във връзка с гражданскоправни отношения, а по разпореждане на съда - съобщения и призовки по граждански дела."


Искам да попитам дали вече имате практика с тези покани, пращани чрез ЧСИ?
Въпросите ми са-
-каква е таксата за покана, връчена от ЧСИ. Същата ли е като при нотариусите, или е пък е 20 лв-колкото е таксата за връчване по изпълнителни дела, или как?
-Може ли все пак да приемем, че правния ефект е същия като при нотариалната покана-тоест удостоверява се ,че е връчено съобщение, получателят го го е получил и толкова?
-пак ли е в три екземпляра и тн, пази ли се копие при ЧСИ-то, и ако отговорът е ДА-къде го пише. При нотариалните покани изрично е записано,а при покани, връчвани чрез ЧСИ?
- Ако ЧСИ откаже да връчи подобна покана-не му се занимава, претоварен е, не му е приоритет, отказът подлежи ли на обжалване? Къде го пише?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно