Обезсилване на изпълнителни действия с обратна сила по перемирано дело
Създадена от Нерегистриран на 15 март 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
13
контраАнонимките
|
нерегистриран
14 декември 2018, 13:26
0
0
До коментар [#12 #undefined] от "дабе да":
Абе човек що им се връзваш на лицата от статуквото на безправието?
12
дабе да
|
нерегистриран
10 декември 2018, 13:24
2
-1
До коментар [#10 #undefined] от "длъжника???": Нормално, нали в затвора всички са невинни!
11
Ivaylo Radulov
|
нерегистриран
10 декември 2018, 13:22
0
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10
длъжника???
|
нерегистриран
10 декември 2018, 12:51
5
-2
Длъжника да плаща и няма да има никакви проблеми!
9
159
|
нерегистриран
10 декември 2018, 10:25
2
-4
Всичко е хубаво, но е налице проблем! Наложена възбрана, делото се прекратява по т.8. Половината СИ считат, че служебно означава, че те следва сами, без искания да бият постановление за вдигане на възбрана, а другата половина си искат молби от заинтересованата страна - длъжника,, за вдигане на възбраната. В първия случай едните не начисляват такса за вдигането, а в другата половина начисляват. Дори и това да се реши, е налице друг проблем. Службата по вписванията. Искат такса за заличаване на възбраната - 10 лв. Та за какво служебно начало говорим? Тълкувателни дела колкото щеш. Но практиката е ужасяваща! Длъжника - кучета го яли.
8
Ivaylo Radulov
|
нерегистриран
09 декември 2018, 12:50
1
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7
Нерегистриран
|
нерегистриран
08 декември 2018, 13:52
0
-1
Действията са невалидни. Правила съм го.
5
Нерегистриран
|
нерегистриран
16 март 2018, 16:14
0
0
Благодаря за отговора!

До коментар [#4 #undefined] от "леле":
4
леле
|
нерегистриран
16 март 2018, 11:13
5
-1
Нищо не сте разбрали. Обезсилването става с обратна сила, защото се прекратява процесуалното правоотношение. Това не значи, че изп. действия не са предприемани, а се има предвид, че действията вече не произвеждат действие. Например ако съдебният изпълнител се заинати и не иска да вдигне служебно запорите и възбраните, длъжникът може да се позовава на обезсилването им по силата на закона, дори и формално да не са вдигнати от СИ.
Молбата за издаване на изп. лист не прекъсва давността - четете пак същото ТР.
Вашата логика е, че предприетите преди перемпцията изп.действия все едно не са съществували и не са прекъсвали давността, което не почива на закона. Напротив, прекъсват си я, но разликата между сегашното ТР и старото постановление от 1980 г. е, че преди се смяташе, че давността се спира по време на изпълнителното дело, а сега този възглед е изоставен.
За разликата между спиране и прекъсване на давността си прочетете ЗЗД.

3
sadiq
|
нерегистриран
15 март 2018, 15:40
3
0
Много си далеч от истината. Как изобщо ги мислите, че стават тия неща така, направо не знам...
2
Нерегистриран
|
нерегистриран
15 март 2018, 12:33
1
-2
Аз малко се извинявам за това, което съм написал, а имено : "Т.е изпълнителните действия извършени след прекратяването на делото се обезсилват , тъй като те се явяват недопустими", тъй като считам че не е правилно да се каже обезсилват, защото не може да се обезсили нещо, което никога не му е придавана сила да породи правна последица, тъй като изпълнителното действие извършено след перемпцията се явява недопустимо действие, поради което същото е и незаконосъобразно. Това е по скоро непозволено увреждане от страна на съдебния изпълнител, защото прекратяването по силата на закона трябва да се следи и да се констатира от Съдебния изпълнител служебно.
1
Хм
|
нерегистриран
15 март 2018, 10:32
0
0
интересно тълкуване
Нерегистриран
|
нерегистриран
15 март 2018, 09:53
0
-2
Здравейте. Според Вас - обезсилват ли се със обратна сила извършените изпълнителни действия по прекратено изпълнително дело по реда на чл. 433, ал. 1, т. 8 ГПК?

Моето виждане по въпроса:
Отговор на този въпрос е даден в постановеното тълкувателно решение № 2/2015г. по тълк.дело№ 2/2013г. на ВКС, според което "Във всички случаи на прекратяване на принудителното изпълнение съдебният изпълнител служебно вдига наложените запори и възбрани, като всички други предприети изпълнителни действия се обезсилват по право, с изключение на изпълнителните действия,изграждащи тези изпълнителни способи, от извършването на които трети лица са придобили права (напр. купувачите от публична продан),както и редовността на извършените от трети задължени лица плащания."
От цитата считам следното, че всички изпълнителните действия се обезсилват, след прекратяване на изп.дело по чл. 433 ГПК. Т.е изпълнителните действия извършени след прекратяването на делото се обезсилват , тъй като те се явяват недопустими, както и извършените действия преди прекратяването, тъй като те се обезсилват по право. Единственото изключение е - "с изключение на изпълнителните действия, изграждащи тези изпълнителни способи, от извършването на които трети лица са придобили права (напр. купувачите от публична продан),както и редовността на извършените от трети задължени лица плащания." В този ред на мисли би следвало да се приеме, че след настъпване на т.нар. "перемпция" делото не е съществувало.
Съдебната практика сочи обратното, поради което считам че объркването идва от - "Прекратяването на изпълнителното производство става по право,като новата давност е започнала да тече от предприемането на последното по време валидно изпълнително действие". Въпроса е обаче преди перемирането на делото, следва ли да се зачете, като изпълнително действие подаването на молбата за издаване на изпълнителен лист, тъй като ако се приеме, че делото след настъпване на перемпцията не съществува, то това остава изпълнителното действие. Или въпреки това не може да се обезсилят с обратна сила извършените изп.действия по премираното изп. дело.
Моля за Вашето мнение по въпроса?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно