В унищожителен доклад ООН критикува Турция за чистката след метежа
Създадена от ... на 21 март 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
8
Ало, ало
|
нерегистриран
03 април 2018, 15:37
1
0
Откога "Дневник" стана източник на правото или просто вече сме по общото право на англо-саксонската правна система?

Дайте го този "доклад" и да видим дали е изготвен от легитимни органи или е поредната партенка в стил "новичок"? Доклади всякакви, актове - по устава и съгласно нормативните актове на ООН!

То бива, бива, бива, ама ... който плаща /ФАБ/ поръчва музиката. С началото на търговската война спира всякакво финансиране за пропаганда в BG! Стига толкоз!
7
...
|
нерегистриран
02 април 2018, 07:21
0
-1
Ердоган обяви Израел за терористична държава
https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/01/3156472_erdogan_obiavi_izrael_za_teroristichna_durjava/?ref=home_main_news


Каква държава е Израел не е Ердоган този който да определя. Турция е държава, която води война със собствените си граждани-с кюрдите в Турция, арестувала е неизвестен брой граждани, вклч магистрати, журналисти, военни държавни служители и ги държи в затвора без съд и присъда, суспендирала е ЕКЗПЧ, пратила е армията в сирия, заканва се срещу Ирак, окупирала е Северен Кипър, нарушава гръцкото въздушно пространство, намеси се в българските избори.6
...
|
нерегистриран
26 март 2018, 08:02
0
-1
Счмитам,че самозабравилия се диктатор следва да носи отговорност за престъпленията си. И затова днес във Варна диктаторът следва да бъде арестуван и предаден на международния наказателен съд. Например за престъпленията си срещу жените и децата на Диарбекир-когато аскерът беше пратен и водеше градски сражения с кюрдските жени и деца. Да пратиш армията срещу собствения си народ, да пратиш танкове да стрелят по децата на Диарбекир, само защото са кюрди не може да остане без последици, и следва диктаторът да бъде пратен да отговаря пред Международния наказателен съд. Как е вcзмонто да се преговаря с лице, което следва да отговаря пред наказателния трибунал във Хага? И то се преговаря днес- в деня на тракия-кога отбелязваме геноцидът срещу Тракийските бежанци преди повече от век.


За който е забравил:
https://www.express.co.uk/videos/82248/Turkey-Heavy-fighting-continues-in-Diyarbakir
Turkey: Heavy fighting continues in Diyarbakir


https://www.express.co.uk/videos/82248/Turkey-Heavy-fighting-continues-in-Diyarbakir
Heavy fighting reported in Diyarbakir

The center of the city of Diyarbakir in Turkey is the site of heavy fighting using machine-guns and artillery, according to RIA-Novosti reporters on location. Artillery volleys can be heard throughout the city.

Emergency vehicles were seen heading toward the scenes of fighting under police escort, probably to evacuate the wounded.

The center of Diyarbakir, which is considered to be the Turkish Kurds’ “capital”, contains the historic Sur area. It consists of several architectural monuments and is surrounded by a fortress wall several kilometers long which dates back to 4th Century B.C. This fortress contains ancient churches and mosques. The Sur area has become the site for a confrontation between Kurdish PKK fighters and the Turkish army and police.

The area is surrounded by the military which is firing on Kurdish positions.

Diyarbakir’s mayor Firat Anli told RIA Novosti that some 50 thousand inhabitants have left the area.

Turkish authorities instituted a curfew in December in several Kurdish towns in the country’s south-east, including Sur, Jizra, and Silopi of the Shirnak province, and also in Nusaybin and Dargechit of the Mardin province. There is street fighting in Jizra and Sur between Turkish security forces and the PKK which is banned in Turkey. According to Turkish reports, over 750 Kurdish fighters have been killed since the start of the operation. Kurdish activists, in turn insist that the majority of the dead are civilians.
5
|
нерегистриран
24 март 2018, 07:29
0
-1
След като прочетете това становище възниква въпросът:

Кога ще бъдат арестувани конкретни длъжностни лица от МВР, които в нарушение на поне три закона, и на поне две съдебни решения предадоха Бююк в лапите на Ердоган-в случая с Бююк-цинирам мнение на известен адвокат МВР се държа като "банда за отвличания". И после лъгаха,че Бююк е при семейството си. Същия въпрос и за предадените на Ердоган Кюрдски бойци и интелектулаците бягащи от Ердоган, срн както нито Германия, нито Гърция или други страни от ЕС предават бегалци от режима в Турция. Бегълците-в случая със седемте интелектуалрци бяха лъгани,че ще бъдат пратени пред български съд да реши съдбата им-дали ще получат убежище или ще бъдат върнати в Турция, но вместо в съда бяха извозени до границата.


Чл. 44а. (1) (Нов - ДВ, бр. 42 от 2001 г., предишен текст на чл. 44а - ДВ, бр. 23 от 2013 г.) Чужденец, на който е наложена принудителна административна мярка експулсиране, не се експулсира в държава, в която животът и свободата му са застрашени и той е изложен на опасност от преследване, изтезание или нечовешко или унизително отношение.Грозно е,че българските власти се поставиха в услуга на режима в Турция, и дори пренебрегнаха български съдебни решения(това се случи без никакви последици-справка случая Бююк), българските и европейските закони. Та е крайно съмнително дали на срещата във Варна от Българска страна ще се постави остро въпросът с невинните в турските зандани.4
|
нерегистриран
24 март 2018, 07:16
0
0
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
Европейски съдии преди срещата във Варна: Не затваряйте очи за произвола в Турция!
http://defakto.bg/2018/03/23/%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0/

"Ето становището:

Европа, 22-ри март 2018 г.

Всеки в Европа знае за задържаните в Турция 150 журналисти, но мнозинството от хората не са наясно в какво задържаните са обвинени. Всички съдебни решения, постановени до момента, са в принципно противоречие с основните принципи, на които се основава (общото) европейско право.

Освен това, над 25% от всички турски съдии и прокурори, а именно повече от 3000 души, също са задържани под стража, докато очакват съдебните си процеси.

На първо място тази шокираща реалност означава, че голям брой невинни лица са незаконно обвинени и тази ситуация не трябва да се пренебрегва, тъй като хората и страната като цяло ще страдат от разрушителните последициот всичко това.

Второ, освобождаването от длъжност на 4279 съдии и прокурори (от приблизително 12 000 в цяла Турция) представлява огромна и вредна загуба за турската съдебна система.

Наличието на висококвалифицирана и независима съдебна власт е един от крайъгълните камъни на демокрацията в една правова държава.

Ето защо е от изключително значение Европа да положи всички възможни усилия, за да убеди Турция да предприеме мерки за отстраняването на тази неприемлива ситуация, която е без съмнение основна грижа както за Турция, така и за Европа.

Платформата за независима съдебна система в Турция е съставена от четири водещи европейски сдружения на съдии:

Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ)
Европейската асоциация на съдиите
Съдии за съдии
Европейски магистрати за демокрация и свободи (MEDEL)

Тези асоциации отдавна следят отблизо развитието на турската съдебна система. Още отпреди 2016 г. се наблюдава регрес на независимостта, все по-нарастващо влияние на правителството и президента,и натиск върху съдиите и прокурорите. След това репресиите, случили се във връзка с извънредното положение след „преврата“ през 2016 г., оставиха страната лишена от независима съдебна власт и управлявана в разрез с принципа за върховенство на правото.

Факт е, че текущите наказателни производства (които са наблюдавани от нас) нагледно демонстрират колко ниско са паднали стандартите. Високите стандарти са съществен елемент на правовата държава. Червената нишка, която текущите производства следват е да прилагат поръченията на изпълнителната власт, независимо от наличието или липсата на доказателства. Неспазването на тези поръчения застрашава живота на всеки съдия или прокурор, който се е осмелил да следва професионалната си съвест.

Накратко, в Турция няма независима съдебна система. Този факт не само има последици за хилядите неправомерно задържани лица (не само съдии), но също така ще засегне всички области/аспекти на ежедневния живот в Турция, а също и отношенията между Турция и останалите държави.

Политическият натиск принуди турското правителство да освободи някои от задържаните журналисти, един от които бе Дениз Юджел, чието положение бе в подробности описано в международни медийни доклади. Много съдии, прокурори, адвокати и журналисти обаче все още са задържани като заложници.

Турция продължава да се държи все едно нищо необичайно не се случва и отново се опитва да възстанови контакта си с Европа, като едновременно с това отказва да прекрати лова на вещици, насочен към опонентите на режима, които са задържани и преследвани без основание.

Платформата за независима съдебна система в Турция напомня на всички заинтересовани страни от Европейския съюз и държавите-членки да не затварят очите си за ставащото в нашата съседка, където не функционират фундаментални европейски принципи и ценности, докато паралелно с това същата (Турция) продължава да бъде кандидат за членство в Европейския съюз.

Потулването на ситуацията ще предизвика единствено недоверието на европейското население и също така ще има огромно влияние върху по-нататъшното сътрудничество между Европейския съюз и Турция, тъй като в Турция вече не съществува независима съдебна система.

В заключение:

Платформата за независима съдебна система в Турция оценява и зачита продължаващия диалог, основан на срещи на високо равнище между Турция и Европа, но настоятелно призовава основен фокус на този диалог да бъде призоваването и убеждаването на Турция да:

а. се завърне към принципа на върховенството на правото

б. да прекрати производствата, в които няма доказателства за извършване на престъпление

в. да освободи всички политически затворници

г. да възстанови на работа всички неоснователно или несправедливо освободени от длъжност съдии и прокурори и да върне конфискуваното им имущество

д. да прекрати извънредното положение и да възстанови принципа на справедлив съдебен процес, както е закрепен в Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи

е. да се съобрази със скорошните решения от 20-ти март на ЕСПЧ, с които Турция е осъдена за нарушения на правото на свобода и сигурност, и на правото на свобода на изразяване на мнение.

Едит Зелър

Председател на Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ)"
3
Унищожителен доклад?
|
нерегистриран
23 март 2018, 11:25
3
0
Че кого е унищожил или унищожава този доклад?
Никой от международната общност не се намеси да спре безчинствата в Турция или да коригира справедливо безчовечните актове на жестокост, произлезли от тях. А общите изявления са като вятър, който повява и отминава. Само за парлама.
Намесата на ООН - реалната намеса, я има само там, където американците имат финансови интереси.
Нека си го кажем честно - ООНТ и НАТО са частни държавни институции, управлявани и защитаващи конкретните интереси на една, единствена държава. Нищо повече, за жалост.
2
|
нерегистриран
23 март 2018, 07:29
0
0
Арестувани турски журналисти с акредитации* за срещата ЕС-Турция във Варна


АЕЖ-България издаде символични акредитации за срещата на върха Европейски съюз – Турция във Варна на 26 март за 95 турски журналисти. Събитието е изключително важно и мястото на тези наши колеги е в Евксиноград. Те трябва да бъдат там и да вършат работата си – да задават въпроси на политиците и да ги държат отговорни за ангажимента, който са поели, към обществото. За съжаление, тези 95 души няма да могат да присъстват, тъй като са лишени от свобода. Ние каним българските журналисти, които ще присъстват на срещата, да вземат символични баджове с имена и снимки на свои турски колеги и да говорят и от тяхно име.

Посланието ни към политиците е ясно: Журналистите не са терористи и не могат да бъдат третирани като такива заради работата си. Дори да сложите критичните журналисти зад решетки, няма да спрете да ги чувате – с техния глас ще говорят други. С техния глас ще говорим ние. Затова и организирахме тази необичайна акредитация – 95 акредитационни карти, наредени на една маса, изглеждат много. Но представяте ли си, че зад всяка една стои човек, а зад този човек стои неговото семейство, приятели, читатели, зрители, слушатели? В крайна сметка стоим всички ние, тъй като мисията на истинския журналист е да служи на цялото общество. Затова когато толкова много журналисти са лишени от свобода, в най-пълна степен важи максимата, изречена от Мартин Лутър Кинг: “Никой не може да бъде свободен, докато всички не бъдат свободни”.

Настояваме Турция незабавно да освободи задържаните заради работата им журналисти. Европейският съюз в никакъв случай не трябва да мълчи по този въпрос и трябва да поставя съдбата на задържаните журналисти като условие за всякакво сближаване с Анкара.

aej snim

След неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 година Турция се превърна в най-големия затвор за журналисти в света. Стотици представители на медиите бяха задържани или обявен за издирване, а множество редакции закрити от властите. И в момента огромен брой журналисти остават зад решетките. Колко точно? Данните са противоречиви. Според списъка на Стокхолмския център за свобода задържаните са 190, а други 55 вече са осъдени, включително и на доживотен затвор. Според Платформата за солидарност със задържаните журналисти – те са 212. Съюзът на турските журналисти посочва 147 имена, а Асоциацията на прогресивните журналисти – 135. При всички случаи броят е внушителен.

Ние сравнихме четирите списъка и изготвихме акредитационни баджове единствено за 95-те колеги, които се срещат във всички четири списъка. Искахме да бъдем сигурни, че няма да получим обвинения в неточност или в преувеличение и затова избрахме този сигурен вариант – да акредитираме символично само журналистите, които се посочват от всяка една от тези независими една от друга организации. Със сигурност извън нашия списък остават задържани колеги. Солидарни сме и с тях и настояваме и те да бъдат освободени незабавно.

Разчитаме на солидарността и на българските и европейските колеги. Нека говорим с един глас – гласа на свободата на словото.


http://www.aej-bulgaria.org/bul/p.php?post=9531&c=349
1
дали
|
нерегистриран
21 март 2018, 11:15
0
0
Ердоган има силни козове с бежанците, така че не го притесняват подобни приказки
...
|
нерегистриран
21 март 2018, 07:57
0
0
дин от най-тревожните факти са съобщенията как турските власти са задържали близо 100 жени, които са били бременни или току що са родили, предимно на основание, че техните съпрузи или "познати" са подозирани за връзки с терористични организации. Някои са били арестувани заедно с бебетата си, а други с насилие са били разделени от децата си. Това просто е скандално, изключително жестоко и със сигурност няма нищо общо с усилията страната да бъде по-сигурна."

Това се казва в доклад на Върховния комисар на ООН за човешките права, разпространен във вторник. В него е направен анализ на ефекта от продължаваното няколко пъти извънредно положение в Турция, въведено след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г.

Данните обхващат само календарната 2017 г. и в текста са използвани много силни и емоционални квалификации за действията на властите.Турското външно министерство заяви, че докладът е пълен с неоснователни твърдения и сравни критиките с пропагандата на въоръжени групировки.

"Числата са просто стъписващи - почти 160 000 души са арестувани за 18-те месеца на извънредното положение; 152 000 служители от публичната сфера са уволнени, мнозина от тях напълно произволно; учители, съдии и адвокати са отстранени или съдени; журналисти са арестувани, закривани са медии и са блокирани интернет сайтове - съвсем очевидно няколкото удължавания на извънредното положение са използвани за брутално и безконтролно погазване на човешки права на огромен брой хора", заяви комисарят на ООН Зеид Раад ал Хюсеин.
В специалното изявление по повод разпространяването на доклада се казва още, че "рутинното удължаване на извънредното положение е довело до тежки нарушения на човешките права на стотици хиляди хора - от произволно лишаване от право на работа до ограничаване свободата на придвижване, изтезания, произволни арести и потискане правото на свобода на сдружаване и изразяване на мнение".


Авторите предупреждават, че са регистрирали такова влошаване на ситуацията с правата на човека и върховенството на закона, че те "може да имат дългосрочни последици за институционалната и обществено-икономическа тъкан в Турция"

Службата на ООН за правата на човека допълва, че "огромният брой укази, честотата и липсата на връзка с каквато и да е заплаха за националната сигурност изглежда сочи към употребата на извънредни правомощия за заглушаване на всякаква форма на критики и несъгласие с правителството."

До края на 2017 г. са издадени 22 такива указа (а след това още два), регулиращи въпроси, несвързани с националната сигурност, ограничаващи легитимната дейност на гражданското общество и стимулиращи безотговорни действия на властите, тъй като дават имунитет на прилагащата ги администрация.

В доклада са цитирани случаи на жестоки побои, сексуални заплахи и изнасилвания, подлагане на електрошок и давене от полицията, жандармерията, военната полиция и силите за сигурност. Уволнените не само са изгубили източника си на доходи, социално осигуряване и помощи, медицинско застраховане и домовете си, но и някои укази позволяват служителите от обществената сфера "да бъдат изгонени до 15 дни от домове, собственост на публични институции или от къщи, собственост на фондация".

Регистрирани са и арестите на близо 300 журналисти на основание, че публикациите им съдържали "чувства на симпатизиране на тероризма" или "вербални актове на обида" и "членство" в терористични организации. Над 100 000 сайта са блокирани през 2017 г., включително голяма част прокюрдски, както и няколко телевизионни канала.
Публикуването на доклада съвпадна с решение на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, според което правата на двама известни журналисти са били нарушени по време на задържането им в продължение на повече от една година в изчакване на процес.


Става дума за Сахън Алпай и Мехмет Алтан - първият бе пуснат под домашен арест в събота, а вторият бе осъден доживот през февруари. Конституционният съд на Турция постанови, че те са неправилно задържани, но съд от по-ниска инстанция отказа да приложи постановлението. Според ЕСПЧ това "не може да бъде смятано за законно и съответстващо на предписаната от закона процедура, както се изисква от правото на свобода и сигурност" на обвинените.


https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/20/3149809_v_unishtojitelen_doklad_oon_kritikuva_turciia_za/?utm_source=capital.bg&utm_medium=widget&utm_content=homepage&utm_campaign=owned-media&ref=embed
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно