Подлежи ли на оспорване пред съд платена нотариална такса?
Създадена от въпрос на 28 март 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
28
Тресем пачаври
|
нерегистриран
09 юли 2018, 13:13
1
0
Най добре е да ти го натресем у остата
27
moje
|
нерегистриран
09 юли 2018, 10:06
0
0
Moje, razbira se
26
това
|
нерегистриран
05 юли 2018, 08:45
0
0
не може
25
мнение
|
нерегистриран
03 юли 2018, 14:34
0
0
Крайно време е да се въведе обжалване на нотариалните такси, както могат да се обжалват таксите на ЧСИ-тата!
24
Петър Дънов от люлин
|
нерегистриран
27 април 2018, 11:49
0
0
Нее нутариуса подлежи на ебане нали помните как смлеха ония двете мастии от бой така да ви го набият в газа на сите
23
До 22
|
нерегистриран
26 април 2018, 23:00
0
-1
Хахаха! Разсмиваш хората! В какъв свят живееш бе? Как така ще ходиш на сделка при нотариус и няма да знаеш предварително таксите? Ти бавен ли си? Направо си спрял! Всвки иска да знае предваритвлно таксите си до стотинка, вкл. местен данък, вписване и тн., , за да е подготвен за сделката! Абсолютни глупости говориш! Абсолютни!
22
|
нерегистриран
26 април 2018, 21:20
0
-1
Клиентите отиват доброволно, но научават таксата като изненада накрая. Купуваш кола-до последния момент не знаеш колко такса ще ти поискат, дали ще се плаща единична или двойна такса, дали и колко ще са паразатните декларации, които ще се заверят, дали ще се приложи новата гнусна такса-проверка на лични карти(напълно незаконна, но извън София вече се налага и там такса). За работещ човек , инвестирал от времето си един ден да виси по опашки пре канторите, и да чака с часове, а и да ангажираш времето на другата страна по договора, да станеш и да си тръгнеш, и отидеш при друг нотариус-това значи поне още един работен ден, да загубиш и времето на другата страна, така,че това с демонстративното излизане от кантората не е толкова просто.
Или при нотариална покана-там не е въпрос дори колко е таксата, а да намериш нотариус, който да се съгласи да я прати, (незаконното )плащането над тарифата е самоподразбиращо се.
Или при извършване на нотариален акт-с колко са ти надписали таксата е въпрос на изчисления, които едва ли ще извадиш калкулатора в кантората. В добавка не знаеш единична, двойна ли ще е таксата и тн.
Има дискусионни ситуации как се таксуват-и до момента не е ясно дали при заявлевление до съдията по вписванията за заличаване на ипотека, поради изтекъл 10 годишен срок подписите следва да са нотариално заварени или не, и ако следва-дали е по обикновената тарифа, или по пропорционалната .
И тн.
Значи плащаш колкото ти се сведе но нека после да можеш в едноседмичен срок, по реда за гледане на частните жалби да може да се оспори нотариалната такса.

И не на последно място-предварително не знаеш колко е таксата, и когато дойдеш на изповядването на сделката, ако не ти хареса таксата, няма как да си тръгнеш, щото без съмнение има как да те принудят да платиш за проекта, дори и да не е "изповядан" като нотариален акт. Така,че извършваш сделката, и трябва после да можеш да оспориш таксата. А не да водиш дълъг, скъп и сложен исков процес, по примера даден в началото. Категорично начинът за оспорване на таксата при ЧСИ е лесен, евтин и бърз, и такъв трябва да е и реда при оспорване на нотариалната такса.
21
Dxoe
|
нерегистриран
26 април 2018, 20:26
3
0
Няма да се промени ГПК и да има обжалване на нотариални такси , защото е много различно положението на ЧСИ и на нотариуса . При ЧСИ въпросът възниква обикновено за длъжника , на когото ПРИНУДИТЕЛНО И БЕЗ ДА ЖЕЛАЕ му начисляват такси по изпълнението . Клиентите на нотариуса идват ДОБРОВОЛНО , за да се съдейства в охранително производство . Ако един нотариус им начислява неправилна такса просто могат да си тръгнат и да отидат при друг. Освен това таксите по изпълнението са много по-сложни като видове и начисляване от нотариалните такси . Там всичко е просто и ясно /поне за юристите/. Исковият ред е достатъчен , а ако има добър контрол върху нотариусите не би се стигало въобще до дела. Аз поне не знам някой да е завел дело срещу нотариус за неправилно начислени такси .

Нотариусите ги съдят за много по-сериозни неща - за вреди от професионални грешки при издаване на нотариални актове и при заверки , имат и наказателни дела ....Както казва една моя позната нотариус "Всеки ден съм в съда или следствието " . Малко се коментира този аспект на нотариалната работа , вие младите хора гледате само , че е печелившо , но имайте предвид и че работата е доста рискова и отговорна, свързана е и с доста неприятности .
20
|
нерегистриран
26 април 2018, 08:13
1
-1
Законодателят да си оправи ГПК-то, и да позволи нотариалната такса да се оспорва по същия ред както може да се оспори таксата на ЧСИ.
19
Dxoe
|
нерегистриран
19 април 2018, 12:15
3
0
Вариантите са два - иск за неоснователно обогатяване ако таксата е неправилно изчислена , или иск за непозволено увреждане ако поради някаква друга причина /по вина на нотариуса/ са внесени такси . Защита само по исков ред . Обжалване на разноски с частна жалба като при ЧСИ не съществува.
18
Вие сте добре
|
нерегистриран
19 април 2018, 11:47
0
0
До коментар [#8 #undefined] от "РАЙОН НА ДЕЙСТВИЕ С ДВАМА НОТАРИУСА ":А нотариус Бойко Георгиев/394/ и срещу 6 лв не ми даде документ за извършена сделка,където аз съм страна като продавач,защото той преценя,че не ми трябваСамоуправство и наглост,
17
Сонев
|
нерегистриран
05 април 2018, 08:08
0
0
така е на практика - трябва да си с адвокат
16
някой
|
нерегистриран
04 април 2018, 21:06
0
-2
А пробвай да се явиш в съд,или в АВ бвз адвокат!А кой ще посредничи и носи подкупи на магистратите?В НПК дори се назначават служебно
15
.!.
|
нерегистриран
04 април 2018, 20:49
0
0
До коментар [#14 #undefined] от "някой":
Откога да ангажираш адвокат е задължително?
14
някой
|
нерегистриран
04 април 2018, 20:21
5
-1
Предлагам адвокатите да таксуват услугите си на не по висока стоност от 35 лв,независимо от размера на иска,или предвидения размер на наказанието. Тъй като по едно дело се явяват средно по 10-12 пъти и са си гласували тарифа от 300 лв за всяко явяване,ето че за едно пикливо дело за издръжка,или мярка за неотклонение,или оспорване на НП,скромно прибират без да си пускат квитанции по 3000_4000 лв. Къде е НАП? Колко губи Държавата,фиска? А защо адвокатите не връщат хонорари за платени,но загубени от тях поради некадърност дела? И защо след като всяка мутреса,ченге,или борец са адвокати,и те са станали повече от един срдно голям бг град,не ги пенсионират на 65 години?
13
селяниногражданин
|
нерегистриран
04 април 2018, 20:19
1
0
ЗННД : Чл. 96. (1) (Доп. - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) При прехвърляне и удостоверяване на право на собственост върху вещи удостоверяваният материален интерес е: 1. пазарната цена на вещта;
12
|
нерегистриран
04 април 2018, 17:11
1
-4
И какъв е проблемът със съдебното решение? Данъчната оценка е 6 595,50, сделката е на цена 6600 лв. Всички такси следва да се определят по тази-по-висока цена, от данъчната оценка. А не да бъде "натрапвана"-цитирам вотивите на решението друга стойност на имота, и то чрез натрапено, и непоискано от страните , и платено от тях оценяване.


Друг е въпроса,че нотариалната такса следва да бъде твърда фиксирана сума, а не да зависи от стойността на имота. Щемпелмайстора върши една и съща работа, без знанчение дали имотът струва 1000 лв-за някоя къща в някое пограничното село , или път милион за тризонет на жълтите павета. Считам,че нотариалната такса при прехвърляне на имот не трябва да надвишава 50 лева-и това е много за рутинна дейност с ниска правна сложност и неносене на никакъв риск от щемпелмайстора. А че щемпелмайстора не носи риск-не се съмнявайте-при нищожност страните се съдят помежду си, а печатослагател пари не връща.

---------------------------

Нека да се концентрираме все пак върху темата-какъв е начина да оспориш платена нотариална такса.
11
селяниногражданин
|
нерегистриран
04 април 2018, 16:19
1
0
С представеното ,по-долу, решение нещо не е наред : ЗННД : Чл. 96. ,ал. 3 : При разлика между оценката по § 2 и удостоверения материален интерес нотариалната такса се събира върху по-високата от двете.
10
?
|
нерегистриран
02 април 2018, 09:43
1
-2
Изобщо има ли случай щемпелмайстор да е дисциплинарно санкциониран за надписани такси?
9
|
нерегистриран
30 март 2018, 14:07
3
0
И така другарки и другари,
стигаме до извода,че няма начин да обжалваш нотариалната такса. Единствения път е исковия-да заведеш иск за надписаното-трудно, сложно скъпо, и абсурдно-особено ако надписването е малка сума-кой ще се занимава.

Излиза,че щемпелмайсторите имат по-голямо лоби в парламента, отколото ЧСИ-тата -за тях има лесен , бърз и евтин начин да оспориш таксата-по реда на обжалване на определенията. Такъв ред не е предвиден за оспорване таксите на нотариуса. Каквото каже нотариуса-толкова следва да платиш*(или да се откажеш от сделката), а платиш ли-обжалване няма. Не е записано в ГПК, срвн изричния текст за обжалване разноските на ЧСИ по 435.Който твърди друго-да го докаже със съдебна практика за успешно или неуспешно проведено обжалване на нотариална такса.Заковнодателю, уреди възможността да се обжалва в определен срок нотариалната такса, така ,както може да се оспорят разноските за ЧСИ-то!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно