От кога тече срокът за обжалване действия на ЧСИ от трето, незадължено лице?
Създадена от питане на 06 април 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
23
До всички
|
нерегистриран
15 април 2018, 17:23
0
0
Поздравления за всички тролове на КЧСИ! Хич не мирувате...
22
До 19
|
нерегистриран
15 април 2018, 11:59
1
0
Поздравления! Ето това е отговор - изчерпателен и обоснован.
21
До питащия в началото
|
нерегистриран
15 април 2018, 11:41
0
0
Заяви претенциите си към вещите първо към съдебния изпълнител, ако си убедителен и изпълнението не е тенденциозно, сигурно няма изпълнява върху вещите на трето лице. Съдът положително оценява такова поведение.
20
До питащия в началото
|
нерегистриран
15 април 2018, 11:15
0
-1
Братле, ако си трето лице, веднага като разбереш, че има вероятност да ти бъдат описани вещите, гледай да ги разкараш, ако имаш такава възможност, или набави доказателства за собственост, ако вещите са наистина ценни и има за какво да се бориш.
Иначе, ако наистина е ценна вещта, жали веднага кат разбереш, няма значение от съобщение ли е, от реалното действие ли е-описа.
Прецени си за разноските, стотина лева ти е администрирането, за адвокатско отделно. Жалбата я дублирай, освен чрез съдебния изпълнител и направо до окръжния съд. Съдът ще я изпрати за администриране от съдебния изпълнител, но така същия вече ще изпълнява разпореждането на съда, и по-трудно ще излезе с всякакви номера, за да не я администрира до съда.
19
1
|
нерегистриран
15 април 2018, 02:02
3
0
435, ал. 4 ..." които в деня на запора...се намират във владение на това лице."
Естествено, ако опис не е извършен жалбата е недопустима - липсва правен интерес, не са засегнати ничии права. Никога насрочването не е подлежало на обжалване - това не са същински изпълнителни действия, а подготвителни. Ако със съобщението до третото лице се налага и запор върху индивидуализирани вещи/описът е запор на вещи индивидуализирани на място/, то тогава третото лице има право на жалба/запорът вече е наложен/, като срокът тече от получаване на съобщението. Ако е извършен опис на дв.вещи - жалбата е допустима от всяко трето лице , което се счита/твърди да е собственик на тези вещи. Срокът тече от узнаването на описа/т.е. на запора/ на дв.вещи - ако третото лице не е присъствало на самия опис, обратно - от деня на описа ако е присъствало - тук узнаването всъщност е в деня на описа. Съобщението до третото лице - наемодателя не е за да му създаде право на жалба, а за да се предотварти такава и евентуално да се осигури достъп до жилището от наемодателя. Така се предизвикат възраженията от негова страна при описа за да се избегне въобще описването на чужди вещи/т.е. запорирането на вещи на трето лице, което не е длъжник/не отговаря с тях пред взискателя - залог за обезпечение на чужд дълг/. Ако се жалеше насрочването на описа, при положение че съдът може и да спира изпълнението, то почти всяко насрочване щеше да бъде атакувано и изпълнението да бъде забавено преди още описът да е извършен/т.е. запорът да е наложен/. Това означава преди налагането на запора да се прави съдебна проверка правилно ли би бил извършен, т.е. един вид предварително разрешение за опис: да се провери дали може да се описва и какво точно да се опише. Това е немислимо и нереално.
18
Кой ще ми каже...
|
нерегистриран
14 април 2018, 23:04
0
0
Може ли да се отмени насрочването на опис, това се пита в темата
17
От 11
|
нерегистриран
14 април 2018, 22:37
1
0
До коментар [#15 #undefined] от "до № 14":
Недей така де - нямам желание да се заяждам с теб. Просто ми е интересно, как се е произнесъл съда по отношение на такова бъдещо несигурно събитие. Не намерих такава практика, затова питам теб! Какво искаш да ми кажеш, че съдът отменя действията на СИ по насрочването на опис, така ли?
16
Съдията
|
нерегистриран
14 април 2018, 22:25
0
0
Щом още питаш, бая време е минало и мачът сигурно е свършил...
15
до № 14
|
нерегистриран
14 април 2018, 21:21
0
-1
Ти си трол на камарата на ЧСИ, естествено, че няма да помагаш.
Но аз ще помагам съвсем добронамерено.
И компетентно. Бъдете сигурни.
14
отговор
|
нерегистриран
14 април 2018, 17:44
0
-2
До коментар [#11 #undefined] от "?":
Безплатно повече няма да помагам на никого тук вече.
п.п. Никога не съм казвал, че само в София е такава практиката. Казах само, че такава е практиката в София. Каква е другаде, не знам.
Пускайте си жалбите, когато искате. Все ми е тая.
13
4
|
нерегистриран
14 април 2018, 12:56
0
-1
А за четвъртото лице, което може и да е задължено, но може и да не е, откога тече срока за обжалване?
12
законът и тук е неясен
|
нерегистриран
14 април 2018, 08:02
1
0
Нека да така да кажем ГПК е неясен и тук. Ама какви са тези разсъждения,че в София срокът е един, а "по окръзите"-друг?
Аз си мисля,че срокът е от реалното извършване на действието, но може еи да греша. Чакам съдебната практика, от номер 10, като ще го помоля за поне три съдебни решения, които да потвърдят това ,което казва.
ПРЕДЛАГАМ: законодателят да си оправи творението и тук, и ясно да напише откога тече срока-от момента на съобщението към третото лице, или от дадата на реалното извършване на действията. Наистина кодексът е неясен при сегашната редакциияа, може да се тълкува и в двете насоки.
Не може добросъвестно трето лице да бъде наказвано с негледане на жалбата му поради неясен закон. Считам дори, че щом кодексът е неясен,че следва да се тълкува в поза на жалещия-защо не и двата срока да са допустими?
11
?
|
нерегистриран
13 април 2018, 23:54
0
0
До коментар [#10 #undefined] от "отговор":
Коя е тая практика - дай да я видим
10
отговор
|
нерегистриран
13 април 2018, 22:36
2
0
Като искате, жалете си чак след извършване на описа. После обаче да не ревете, че съдът ви е оставил жалбата без разглеждане като просрочена...
И за мен е по-логично да се жали едва след извършване на описа, но съдебната практика (поне в София) казва друго...
То човек добро им прави, те го ръфат...аман от тъпотии!
9
nnn
|
нерегистриран
07 април 2018, 10:36
0
-2
ГРАЖДАНИ, БЪДЕТЕ БДИТЕЛНИ, ТРОЛОВЕТЕ /№6 И №8/ НА КАМАРАТА НА ЧСИ НЕ СПЯТ!
8
До правния нихилист
|
нерегистриран
07 април 2018, 10:24
0
-2
Насочването на принудително изпълнение става с извършването на описа.
Не бива да се излагайте така дори и тук в Интернет.
7
nnn
|
нерегистриран
07 април 2018, 09:49
0
-1
До коментар [#6 #undefined] от ".": Много просто бе, прочете 435, ал. 4 ГПК и помислете... не се жали насрочването, а насочването. Разбира се, че третото лице трябва да докаже и че владее вещта. Прочетете и тълкувателното решение от 2015 г.
6
.
|
нерегистриран
07 април 2018, 09:32
3
-2
Как ще обжалва насрочването бе. Обжалва се протоколът, съставен за вече извършеното действие. Прочетете и обмислете съдържанието на съответните текстове от ГПК.
Останалото са свободни съчинения, именно от което най-вече сграда точното прилагане на закона.
5
nnn
|
нерегистриран
07 април 2018, 09:01
1
-1
Ако вещта е индивидуализирана в самото съобщение, третото лице, ако се запознае със съдържанието му, и установи, че изпълнението е насочено върху вещ негова собственост, може да жали от този момент.
Когато е получено само съобщение, че на определена дата ще бъде извършен опис на движими вещи на адреса, където обитава наемателя /както е описано в случая с наемател длъжник/, и в съобщението няма индивидуализирани вещи, третото лице, ако установи, че са описани негови вещи, да жали от момента на узнаването за същото. Само да успее, докато не са продадени, че има стабилитет по чл. 482 ГПК...
4
?
|
нерегистриран
07 април 2018, 08:28
0
0
Добре де-подаването на жалба не е безплатно, все так.
Ако се подаде жалба в срокът от получаване на съобщението, преди да са извършени каквито и да е действия от съда може да кажат,че е преждевременна.
Ако се подаде жалбата когато пък бъде извършен описа-могат да кажат,че е просрочена.
Ситуацията не е необичайна, такива "неща" се случват. Не може да няма яснота по толкова елементарен въпрос от кога тече срокът.
А на тото принципът-да се пуснат две жалби, за по-сигурно-хубаво, но това са средства. Не може ли да се играе на сигурно, и да се знае точно кога е коректния момент за жалене-сега-при съобщението, или след време, като дойдат да описват.
Говорим за София.
От текста в закона оставам с впечатление,че срокът наистина е от узнаване на действието, но като вече е извършено-тоест дошли са описали са. Не от срока на съобщението, когато още нищо не е извършено. Но все пак може и да не е правилно това тълкуване.


Нека и ЧСИ-та да кажат-според тях от кога тече срокът.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно