Въвеждане на периодично атестиране на нотариусите и ЧСИ-та от независими атестационни комисии, извън камарите им
Създадена от на 30 май 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
35
|
нерегистриран
01 април 2020, 07:01
0
0
Сега, докато доста кантори не работят ,освен дежурните е добър период за атестиране на нотариусите чрез изпит в електронен вид.
Редно е нотариусите да бъдат изпитвани с цел атестация на знанията им. те са подготвени, така,че ще издържат изпита блестящо.
Необходимо е изпитващи да са лица, извън камарите им-с цел обективност. Например магистрати, адвокати , университетски преподаватели да изпитат нотариусите.
34
Ама ..
|
нерегистриран
17 ноември 2019, 13:59
1
-1
Къде приравнихте правно неграмотното хванато от гората ЧСИ-та и нотариуси с прависти, полагали изпити и учили и зубрили чинно право бе колега.Нерде ЧСИ- Нотариат гюбре компания нерде Стамбул бе колега. Та ЧСИ и нотариат това са едни създадени с лобистки интереси абсолютно професионални крадци и измамници.Абсолютно безотговорни никаква отговорност за нищо примери да давам ли.Нямащи нищо общо с правна материя и закон изначало те трябва да бъдат закрити със закон.
33
|
нерегистриран
16 ноември 2019, 10:39
0
-1
Къде го има това-огромни приходи-и то без бюджета да задържа процентни отчисления, ниска правна сложност на вършената дейност*, а инсталираните не подлежат на атестиране под никаква форма-нито изпит, нито атестационен периодичен анализ на качеството на дейността им(и то от орган, извън камарата).


* В САЩ заверки на документи може да върши всеки, и рядко юрист го върши-това е неквалифицирана дейност. Заверки на документи се правят напрмер дори в дрогериите. Не ми излизайте с мантрата другата правна система-правните същност на заверка на препис и подпис по света е една и съща. В Норвегия имоти се продават с обикновен писмен договор, като правната сигурност е далеч по-висока. Тоест-продажбана на жилище е евтина, без паразитни разходи, но за сметка на това с висока правна сигурност. В България-ако нотариалния акт бъде прогласен за нищожен-страните се съдят помежду си, нотариусът пари не връща, нито пък нищоност на нотариален акт му се отразява на правоспособността на нотариус-дори и нотариалните актове на даден нотариус да са често нищони, нали няма атестация, и бизнесът си върви, а гражданите-да се оправят сами -като се съдят помежду си.
32
Да
|
нерегистриран
15 ноември 2019, 09:18
2
-1
Много ще изгорят ми се струва или пак ще трябва да си плащат.
31
|
нерегистриран
15 ноември 2019, 07:00
1
-1
Магистратите са периодично атестирани. Но не е въведена атестация за ЧСИ и нотариуси. Откъде следва,че квалификацията им не следва да бъде проверявана периодично, и че веднъж инсталиран, завинаги, до пенсиониране ще продължи инсталацията, и то без никакви проверки на знания и квалификация.

Всеки ЧСИ и нотариус следва да преминава на периодичен атестационен изпит в интерес на правната сигурност. Това важи и за помощниците-нотариуси и помощник ЧСИ.

30
!
|
нерегистриран
14 ноември 2019, 12:26
2
-1
Категорично е необходима атестация под формата на периодичен изпит-веднъж на две години, за ЧСИ и нотариуси.
29
Юрист
|
нерегистриран
24 май 2019, 10:35
1
-2
Няма как, свободните професии /ЧСИ, нотариуси, адвокати, синдици/ не подлежат на пенсиониране, защото не са на трудов договор. Друг е въпросът, че ЧСИ, нотариуси и синдици са с публичноправни функции, Държавата им е възложила окъществяването на държавна принуда, поради което не би следвало да са свободни професии.
28
пенсиониране на нотариуси и ЧСИ-та НЕЗАБАВНО
|
нерегистриран
23 май 2019, 10:57
5
-1
Не само периодично атестиране, но трябва да има и задължително пенсиониране на нотариуси и ЧСИ-та на 65г, и местата да се пускат на конкурс.
Нотариусите над съдиите ли са? Съдия го пенсионират на 65г. Нотариус може и на 90г да удря печата, или да си инсталира низходящия за помощник по заместване.
27
|
нерегистриран
21 април 2019, 07:43
1
-3
А дали нотариуси и ЧСИ-та с дипломи от Симеоново имат правото да удрят печата и вършат принудително изпълнение?
Защото решението за издаване на дипломи по право от Симеоново е взето от...секретари и секретарки от секретарията на ЦК на БКП -секретно решение номер 9 от април 1987г.

http://politburo.archives.bg/bg/2013-04-24-11-12-48/sekretnidokumenti/1980-1989/2400---9--30--1987--

Има ли правомощие Партията, с гл.б. да приема такова решение? Това решение административен акт ли е според вас ?
26
Ей драскач
|
нерегистриран
13 февруари 2019, 12:29
10
-4
Не се прави че различни лица пишат. Един и същ си. Не е въпросът в изпита, въпросът е, че искаш нотариусите да бъдат изпитвани от лица, които ако имат сделки нотариусите трябва да извършат проверка за произхода на средствата точно на тези лица и особено на магистрати, министри и т.н. Така че не заобикаляй това с тъпотиите си.
25
|
нерегистриран
13 февруари 2019, 11:53
5
-8
До коментар [#24 #undefined] от "до 23":
Глупости. Да докажеш знанията си на атестационен изпит не те прави зависим. Прави те независим и доказан.
Зависими от кукловодите си са са тези, влезли в системата по втория начин, или ползващи различни врътки, за които стана дума, и то неизчерпателно в коментар 20.
24
до 23
|
нерегистриран
13 февруари 2019, 11:42
7
-8
Милиционерските писания са ваши. По милиционерски искате нотариусите да се кланят и да са зависими от едни трети лица, при положение, че от тази година нотариусите имат активно участие в разкриването на схемите за пране на пари. И по милиционерски на вас това не ви харесва. И по милиционерски искате да са зависими. И се правите на две и половина с тъпите си т.нар. аргументи
23
|
нерегистриран
13 февруари 2019, 11:37
3
-6
До коментар [#21 #undefined] от "20 е ":
Срещу аргументи по същество ти пускат "аргумент" "ад хоминем". Типично. За милиционерскот училище.
22
за 8 лева на драсканица
|
нерегистриран
13 февруари 2019, 09:00
8
-2
толкоз. това ни е материала
21
20 е
|
нерегистриран
13 февруари 2019, 08:59
10
-3
ЕВТИН ДРАСКАЧ И НЯМА МЯСТО В ТОЗИ ФОРУМ
20
|
нерегистриран
13 февруари 2019, 05:54
4
-6
До коментар [#19 #undefined] от "а бе 18":
Точно така нареченото "5 годишно "юридическо оБразование, плюс така наречените изпити след стажа са още един аргумент в полза на атестацията.
"В Юридическия на СУ 120 влизат с изпит, 100 - с връзки "
https://www.24chasa.bg/Article/607865

Това не се случва(ше -надяваме се да е в миналото вече, но получилите дипломи по този начин са почти 50 процента от завършилите право!-тогава) само в СУ, ноторно е,че може да ie завърши право и без да ходиш на изпити, лекции и упражнения, с директно записване в по-горен курс, с преместване и тн и в редица периферни ПУЦ-ове,че дори и в техничеси университети се преподаваше право. Точно заради това трябва да има периодична атестация. Да напомним,че е възможно да се обзаведеш с диплома за право -ако си учил друго-учиш за милиционер, ставаш юрист-даже кариeрното развитие на милиционерите е далеч по добро, от завършиите в СУ, по "каналния" ред. Ето и затова трябва да има атестация-чрез изпит-особено, ако извършваш държавно делегирана дейност. Имаше и ЧСИ- "ламаринената глава", който пък беше учил интересна специалност в чужбина..., но му признаха диплома на юрист.
Да напомним и при нотариусите-ставаш нотариус на село-с нисък успех, местиш се в София. Такъв герой без съмнение трябва да бъде атестационно изпитан! Че той дори не е имал успх за нотариус в София, а получил мястото по втория начин-с местене. Другата врътка -със заместване-заместваш се с роднина в София, като преди това успехът ти е стигнал едва за място на село-вече беше правено... Третата врътка-помощник нотариуси по заместване се инсталират при роднина-титуляр, който отдавна е забравил къде е е кантората, но е дългосрочно заместен от роднина, приятел и тн. Заобикаля се конкурсното начало чрез тези помощник нотариуси по заместване. При чСИ-тата заместването е допустимо да е временно и кратко, при нотариусите-може да е доста дълго... Затова трябва да бъде изпитан-атестационно и титулярът ,който не практикува, но пази, а не пуска мястото- за помощникът си-заместник, трябва да бъде изпитан атестационно и "помощник нотариусът по заместване"-след като замества титуляра, следва да бъде най-редовно атестационно изпитван. Точно помощник нотариусите по заместване извършват държавно делегираната дейност с права на титуляра на мястото, и редно държавата много настоятелно да държи на атестацията чрез периодичен изпит. Ако издържи изпита-чудесно-да продължава да замества(но временно-примерно до 20 дни годишно-, а не постоянно)!
В добавка-самото заместване следва да е кратко и временно-, а не вечно и постоянно, или дългосрочно-с години. При ЧСИ-тата заместването е добре уредено-вж ЗЧСИ, в частта за заместването на ЧСИ, при нотариусите-заместването е лобистки уредно-по същество така се постига наследяване на кантората по втория начин-чрез дългосрочно заместване.
Що се отнася да ми споменаваш формалния изпит за правоспособност след стажа, а и самия стаж като особено геройство -вече са ясни нещата. Ако пък точно изпитът за правоспособност те е притеснил, смутил и затруднил особено-има ли нужда повече да се коментира.

В обобщение-и качеството на правно образование е съмнително, и множеството пуц-ове -също, и начинът по който се влиза "право"(вж дадения линк), и това,че в милиционерското училище до 1995 даваха дипломи на юрист на милиционери(що не кажеш колко са милиционерите-юристи в нотариата, прокуратурата, ВАдмС, ЧСИ-тата, адм. съдилища, адвокатуата) , и начина на провеждане досега на стажа и изпита(ще има промени, ама друг път-от 2020г.), и как се става нотариус(вж другата тема и силните съмнения в обективността на изпита,, плюс в минали години имаше и сгрешен казус...), плюс врътките със преместването-крайно недостойно и непочтено, със замяната на места, със заместниците-помощници-всичко това налага да се провежда постоянна и редовна атестация на вече инсталирани в системата. Така, влезлите по честен път ще блеснат със знанията си-те са мнозинство, а влезлите през задния вход(ние се надяваме да няма такива, и дълбоко го вярваме...), поне ще им се наложи да седнат и прочетат дебелите книжки. Те пак ще намерят начин да останат в системата-и да издържат атестацията-по един или друг начин, за това да нямаш съмнение, но поне малко ще отделят време да четат.


Няма да споменавам как се ставаше и юрист преди 1989г-тези юристи са на поне 10 години от пенсиониране и днес-чрез РАБФАК, прием като деца на активни борци(но ти не знаеш това какво е, нали), прием по точката за развитието на регионите(точно начин за прием без конкурс в СУ), прием като деца на членове и кандидат членове на ЦК(ти и за това не си чувал, нали). Е тези герои, които са в лидерки позиции навсякъде днес(и повтарям-твърде далеч от пенсиониране-поне 10 години ще ни изумяват с РАБФАК знанията си), определено следва да бъдат периодично изпитвани с цел атестация.
Тоест като си знаем правното образование и преди 1989г, и след 1990г, и дори и след 2010г-явно си следва да има атестация чрез изпит-особено в сферите правната сигурност го налага.

Както вече казахме-подготвения не се страхува от атестационен изпит, за него. Като си толкова подготвен и знаещ, този изпит ще е извънредно удоволствие за подготвения. Дори няма да му се налага да чете допълнително-той си ги знае нещата(нали оспорваш отдолу,че правната уредба, в т.ч и съдебната практика се развива, и твърдиш,че нямало динамична правна уредба-а подобно твърдение дори няма да го коментирам, оспорваш, че имало и промени в Европейското право-да не коментираме,че за РАБФАК-ър като чуе ПЕС получава уртикария...).
Накратко-атестацията(и то редовна и периодична) чрез изпит е необходима.
19
а бе 18
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 21:31
7
-5
И какво като е динамично законодателството и практиката. Ако не си чел, когато е трябвало, си е твой проблем. Юриста трябва да знае къде и как да чете. Колкото до атестациите на съдиите и прокурорите, те са по повод тяхното кариерно израстване, а не по повод проверка на знанията им. След като веднъж е преценено, че определено лице отговаря на изискванията за магистрат, не му правят повторна проверка за това. Ама и ти си поредния некадърник. Изпитите за нотариуси съвсем не са леки и засягат правна уредба още от 30те години на миналия век. Но няма как да обясня с две изречения на незнаещ за какво става въпрос, то затова се учи 5 години, после стаж, после пак четене, ама 18 май не го прави, след като му е толкова страшна динамичната правна уредба. По-голяма глупост не бях чела.
18
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 20:45
7
-7
Невротичната реакция против предложението за атестация чрез изпит показва само едно- ИЗПИТИ-атестация за действащи нотариуси са крайно необходими, а явно лица неуверени в подготовката си са силно притеснени. Дали има защо? Законодатерят да предвиди проведат от комисия от изпитващи от лица ИЗВЪН КАМАРАТА-например от магистрати, адвокати, университетски преподаватели, съдии по вписвания и тн. Предлагам изпитът-атестация да е с периодичност 1 път на 4 години.
Напомням ,че законодателството е извънредно динамично, съдебната практика постоянно се развива, има и развитие в Европейското право. Подготвения трябва да е извънредно радостен,че ще покаже блестящите си знания на изпит. А при провал(какъвто няма да има--всички нотариуси и ЧСИ-та са подготвени)-мястото да се пуска на конкурс.


Законодателю, действай по въпроса, и задвижи законодателната промяна-която да предвиди атестационен изпит за действащи нотариуси и ЧСИ-та! Правната сигурност предполага такава атестация да се провежда периодично.
Знаещия, подготвения не се страхува от изпит!
17
Познавам майка ти
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 20:04
1
0
До коментар [#10 #undefined] от " $$ ":

Ти па кой си смотаняк смотан?
16
луди в темата
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 15:03
8
-6
Абе госпожо защо им се връзвате??
Та това са драскачи платени по 8 лв на драсканица и 50 лв на тема
жалки и гладни душици продаващи и себе си за някой лев а тези които са неграмотни са на т.н. МИТИНГИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно