Какво става с делото за смъртта на Чората?
Създадена от на 21 юни 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
8
b
|
нерегистриран
21 април 2019, 14:17
1
-2
Вече има присъди
7
***
|
нерегистриран
15 януари 2019, 09:49
4
0
Кой се интересува от делото за смъртта за Чората? Изобщо някой скърби ли за такива като него?
6
RRR
|
нерегистриран
15 януари 2019, 09:44
4
0
И като пишете тук, какво.Мислите си, че някой се интересува от писанията Ви и ще плаче за някакъв маргинал.
5
|
нерегистриран
15 януари 2019, 08:53
1
0
4
|
нерегистриран
14 януари 2019, 17:16
2
0
И аз имам тефтерче. Ползвам го за да си записвам какво съм сънувал.
3
|
нерегистриран
14 януари 2019, 07:52
3
-2
Делото приключи-поради давност-благодарение на усилията на пр окуратурата да го потулят, както и успяха.
Вече няма следствена тайна.
Настояваме в медиите да се публикува митичното тефтерче на Чората(ако и то не е изчезнало-практика е такива тефтери да изчезват)-където се твърди в медиите,че той е записвал на кого и колко.
http://afera.bg/%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0.html
За съжаление-получилите суми могат да са спокойни-давността е изтекла.
Все пак за да има минимум някаква справедливост в цялата помия е редно героите от тефтерчето на Чората -имената им да бъдат публикувани-име и сума. Освен, ако и този тефтер не изчезна?
2
|
нерегистриран
28 юли 2018, 08:56
2
-2
Некои съображения:

1. Беше зададен въпроса в първия постигн "решението на ЕСЗПЧ за парцал ли го смятате".
Отговорът е ДА - Решението на Страсбург се смята за един парцал от съд, прокуратура, милиция.

2. Милицията може да убива безнаказано. Доказано. Пак. За безнаказаността ще съдейства и прокуратура, и съд. Прокуратурата-с неубедителното обвинение в първите години, отказът изобщо да повдигнат обвинение в началото. Съдът-ами прочетете първата оправдателна присъда на ВКС и особеното мнение-неубедителни мотиви, изсмукани от пръстите, съдът сам не си вярваше. Сега пък и тази жестока смърт я смятат за по непредпазливост, и съответно давността е изтекла. Непредпазливо причинена смърт при жестоки удари в главата?

3. Който много пречи да бъдат отървани милиционерите го самоубиват. Иде реч за смъртта на проф Р.-експерт по делото при първоначалното гледане. Не се хареса експертизата му, и беше самоубит http://e-vestnik.bg/4861/%D1%81%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0/ "Съмненията около смъртта на проф. Р. са по-страшни от тези за Емин"


4. Какво става с митичния тефтер на Чората, където по данни от медиите беше записвал дадените от него подкупи? Изчезна ли(както ги тафнаха тефтерите на Ф.З.)? Вече няма такъв тефтер? Или може би-никога не е имало тефтер-това ли е вече версията?


5. За съда човешкия живот е оценен на 70 000 лв. Толкова ще ви плати меевере-то, ако изтрепят ваш близък - "по непредпазливост", според съдебното решение. За сравнение-незаконно обвинен прокурор дискомфортът му от това,че е бил обвиняем(дори без да е задържан) беше оценен на 150 000 лв, по дело по ЗОДОВ.
Човешкият живот струва по-малко от дискомфортът на обвинен незаконно магистрат.


6. След като всичко приключи(защото още не е) съветвам роднините да заведат ново дело пред Страсбург.

7. Справедливост по тези ширини-йок.
1
|
нерегистриран
28 юли 2018, 08:23
1
0
https://www.24chasa.bg/novini/article/6984830

Петимата няма да лежат зад решетките - изтекла е абсолютната давност

Ще плащат обезщетения на сина, родителите и жената на Ангел Димитров

Решението на Военноапелативния съд може да се обжалва

Петимата полицаи от Благоевград, които са обвинени за убийството на Ангел Димитров-Чората при акция “Респект” на 10 ноември 2005 г., бяха осъдени отново. Решението е на Военноапелативния съд, но състав от Пловдив.

Тогавашният зам.-шеф на БОП майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски, гл. сержанти Янко Граховски и Георги Калинков са

оправдани за умишлено

убийство с особена

жестокост при изпълнение

на служебните си

задължения

Те обаче са признати за виновни в причиняване на смърт по непредпазливост.

Наказателното преследване по този чл. 122 от НК е прекратено поради изтекла абсолютна давност.

Петимата са осъдени и да платят на момчето на Чората солидарно с ОД на МВР общо 70 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди. На родителите на починалия Адриана и Райчо, както и на жената, с която живеел на семейни начала, пък трябва да платят по 25 хил. лв. Полицаите трябва и да платят около 7500 лв. за арбитражна и допълнителна съдебномедицинска експертиза.

Решението на тричленния състав на Военноапелативния съд може да се обжалва или протестира пред ВКС.

Петимата полицаи бяха изпратени по сигнал за разпространение на дрога на ул. “Дойран” в Благоевград на 10 ноември 2005 г., за да арестуват Ангел Димитров-Чората. По време на задържането, при слизането му от колата Чората почина. В деня на погребението, минути преди ковчегът да бъде транспортиран към гробищата, близък на родителите обърна внимание, че по главата на Чората има някакви петна. Тогава те спряха траурната церемония.

Петимата служители пък бяха обвинени, че са били Димитров и заради това той е получил руптура на аортата на сърцето. Първо бяха осъдени от Военния съд - София, като Мирослав Писов получи 18 г. затвор, а четиримата му колеги - по 16 г. След това обаче бяха окончателно оправдани от ВКС през 2011 г. Мотивът за оправданието бе, че смъртта на Димитров не е следствие от полицейското задържане.

Основният проблем при гледането на делото на различни инстанции бе каква е причината за смъртта.

Няколко медицински

експертизи показваха

различни причини

за смъртта

и така основният проблем бе спорен - дали упражнената физическа сила при задържането е била прекомерна и е довела до смъртта.

Родителите на Димитров - Адриана и Райчо, както и майката на детето му пуснаха жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Евромагистратите постановиха през 2014 г. държавата да изплати 50 хил. евро обезщетение на родителите и детето. Евросъдиите постановиха, че българската държава е нарушила Европейската конвенция за правата на човека - по-специално правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение, както и че при разглеждане на делото има допуснати пропуски.

Главният прокурор Сотир Цацаров направи искане за възобновяване на делото и така преди 2 г. то започна във ВАС. Назначена бе нова съдебномедицинска експертиза от лекари от Пловдив, която да установи причината за смъртта.

Преместването на делото в Пловдив се наложи, защото всички военни съдии вече бяха участвали в предишните разглеждания на делото.
|
нерегистриран
21 юни 2018, 14:34
4
-1
След решение на ЕСЗПЧ делото е възобновено(макар и месеци по-късно, след като Стрdсбург си каза думата, прокуратурата с нежелание си изпълни задълженията и поиска възобновяване, което и се случи неизбежно).
В момента делото вероятно е във военноапелативния съд(не е твърдение, а предпоположение, което може и да е невярно).
Напомняме,че самата прокуратура неубедително и слабо поддържаше обвинение при първото гледане. В началото дори отказваше да внесе обвинителен акт-Чората бил починал от инфаркт-дори и според заелата на позицията на адвокат на обвиняемите прокуратура, въпреки,че в медиите изтокаха снимките на тялото на Чората, което беше помляно от бой(да напомним-в деня на погребението близките на Чората отидоха пр ед местното РПУ, отвориха ковчега, и позволиха на медиите да снимат-за да се види дали насилие, или инфаркт е причина за смъртта). Напомням,че експерт по делото беше самоубит-иде рече за проф. Р.(напишете в гугъл "професор раданов чората" -и ще прочетете за съмненията за смъртта, изчезнали проби и тн) Оправдателната присъда на съда също беше неубедителна, и със изсмукани от пръстите мотиви, като има и особено мнение. ЕСЗПЧ си каза думата-и то преди години, и оттогава делото се озова в дебрите на съдебната система при тенденция за тотално потулване. Вероятно се цели да изтече давността.

Имате ли информация какво става с делото Чората-дали е във военноапелативния съд, или е другаде. Има ли проведени заседания. Има ли насрочени заседания. Все пак минаха години от възобновяването-има ли присъда? Каква МН е определена на обвиняемите? И какво става с тефтерчето на Чората, вярно ли е ,че там той е вписвал даваните от него подкупи и тефтерът е причина за смъртта му, или не е вярно(или и това тефтерче вече изчезна, както изчезна другия тефтер на Ф.З.?)
И изобщо решението на ЕСЗПЧ за парцал ли го смятате, че правите всичко да бавите, до изтичане на давността, което ще се случи след няколко години-а виждаме-делото му трябва точно по няколко години на инстанция.
Явно никой няма интерес истината да излезе наяве-нито полиция, нито прокуратура, нито съд, и са намери начин за потулване-бавене до пълното изтичане на давността, въпреки известното неудобство , създадено от решението на Страсбург?
Прочете и мотивите за оправдателната присъда на ВКС , и особеното мнение. Има го в сайта на ВКС. Както и решението на Страсбург.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно