Приподписването на касационните жалби по АПК е безобразие.
Създадена от ... на 11 юли 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
76
|
нерегистриран
08 ноември 2018, 10:34
1
0
Другарки и другари,
законодателните изненади нямат край. След като се въведе приподписването-което представлява по същество лишаване от процесуална дееспособност, КФН решава да "иззаконодателства" с пр оект на подзаконов нормативен акт, с който на автомобил се придава правоспособност, че и дееспособност-ще се води(по проекта) регистър на нарушенията на "автомобила", а в добавка "нарушенията на автомобила" ще се запазят и при новия купувач-което е справедливо-не може досието на автомобила,че е автомобил-нарушител да бъде просто така заличавано! Значи, имаме правоспособност и дееспособност на вещ-автомобил.


Бихте ли ми обяснили, ако "автомобилът"реши да обжалва глоба следва ли да бъде приподписана жалбата от адвокат, или автомобила може сам да си подава жалбата(в АПК пише,че жалби срещу наказателни постановления не се приподписват, но това важи, ако жалбата е подадена от физическо лице, не става ясно, ако автомобилът, недоволен от глобата,, с цел да не си влоши точките по бонус-малус системата и реши да обжалва наказателно постановление дали следва да има приподписване, или автомобилът сам може да си напише и подаде жалбата).


75
|
нерегистриран
10 октомври 2018, 18:18
1
0
https://www.segabg.com/category-bulgaria/komitet-kum-oon-razsledva-drastichniya-skok-na-sudebnite-taksi
Комитет на ООН разследва България за драстичния скок на държавните такси по администратимни деела.

Интересно-държавна такса от 70 лева е "драстичен скок", и пречка за правосъдие. А какво да кажем за незаконно вече исканите по над 300 лв за адвокатски подпис за паразитно приподписване на касационна жалба? Изготвя си гражданинът сам касационната жалба, а адвокатът, без да свърши нищо си позволява да иска въпросната сума за да положи подписа си под жалбата-която той нито е изготвил, ниито редактирал, нито прочменил, нищо не е свършил, тъй като адвокатския подпис вече е положителна процесуална препоставака за да бъде гледана жалбата.

Предлагам въпросния комитет към ООН да разследва и беззаконието с приподписването. Не новите държавни такси, големия проблем са разходите за паразитното приподписване.
74
|
нерегистриран
03 октомври 2018, 10:42
5
-5
Най-малко в два случая след теми в този форум имаше законодателни промени...
Затова темата трябва да продължи, докато законодателят не си оправи законодателното творение, или алтернативно, докато не се намери кой да сезира Конституционния съд(господарите не ни позволяват сами да се обрънем до КС), или алтернативно докато Страсбург не се скара на законодателя за затруднения достъп до правосъдие-с въвеждането на посредник-приподписвовач(и то недоказал квалификацията си чрез изпит-защото всеки адвокат, дори еи несведущ по ЗУТ -например, ще може да приподписва "ЗУТ"-аджийска КС).
Циничното е ,че законодателят не се интересува от мнението на суверена, измененията в АПК не са били никога предизборно обещание преди миналите избори,че суверенът на избори да има предварително информираното знание какво му се готви, и да прецени дали да подкрепи дадена политика. И досега питам къде беше проведено общественото обсъждане, знаете ли,че законопроекти внесени от народни представители не преминават през обществено обсъждане, задължително по ЗНА, през Обществено обсъждсане минават само законопроекти на МС. Още хората не са разбрали, че следва да ходят при приподписвовач(написах го бавно, защото тук един форумец каза,че не може да прочете лесно думата). В нито един новинарски сайт, при описание на законодателните промени не беше обяснено на публиката,че вече не могат сами да подават касационни жалби. Бяха описвани подробно другите промени-например за увеличените такси, или въвеждането на едноинстанционността по редица закони(то това и адвокати недоразбрали, точат лиги да приподписват, химикалки си накупили-да са в готовност, ама като цяло ще приподписвате по два закона по ДОПК, и по ЗУТ, като доста приподписвачи ще срешнат затруднение да обяснят без справка как се изменя ПУП, и дори каква е дефиницията на ПУП...).
73
1
|
нерегистриран
03 октомври 2018, 10:24
4
-5
Приподписването на кж по АПК вече е факт, с който всички трябва да се съобразяват, а не е безобразие. Промените бяха публикувани в ДВ. Законодателят не се интересува от мнението на интернетските тролове. Приключвайте тази тъпа тема. Аз повече няма да пиша.
72
71,
|
нерегистриран
03 октомври 2018, 09:09
7
-8
Очевидно четенето те затруднява и не следиш развоя й, а повтаряш като грамофонна плоча заглавието.
Преди да пляскаш мнения, виж какво са писали останалите. Или се месиш само когато не ти изнася?
71
|
нерегистриран
02 октомври 2018, 17:00
6
-6
До коментар [#70 #undefined] от ",":
Темата не е за освобождаване от държавна такса, а за приподписването. По въпроса за освобождаването от държавна такса беше вече даден пример какво се изисква. Вие не изисквате доказателства, но други изискват-видно от показаното определение.
Да се концентрираме върху приподписването, а не да оспамваме темата.
70
,
|
нерегистриран
02 октомври 2018, 14:08
6
-5
Съдия съм в административен съд. Имам доста молби за освобождаване от ДТ и за БПП. Това, което искам от страната, е само декларация. Събирам по служебен път информация от НАП и дирекция МДТ - данни за доходи и имущество и лицето не дава и стотинка.
Стига сте лъгали из дебело по форумите.
69
нагъл
|
нерегистриран
02 октомври 2018, 13:51
4
0
Предлагам Висшия адвокатски съвет да използва правомощието си и да сезира Конституционния съд, с искане да се обяви за противоконституционно на приподписването на касационните жалби от адвокати!
68
|
нерегистриран
02 октомври 2018, 07:54
6
0
Престанете да сравнявате касационните жалби по ГПК и по АПК. Несериозно е. Некомпетентно е. И статистимески -не може и дума да става за сравнение!

За сведение-повечето граждански дела приключват на първа инстанция-в над 85 процзента от делата и "спечелилия" делото, и загубилия спират до там-до първа инстанция, и приемат съдебното решение, каквото и да е. Не повече от 15 процента от делата се обжалват пред въззивния съд. Обжалването по касационен ред едва ли се случва в повече от 1-2 процента от делата-тоест "резачката" с приподписването не е голям проблем-повечето дела не стигант до ВКС, не само заради ограниченията в ГПК, а и гражданите не желаят да обжалват-вклч и ако са недоволни от решенията на "долните" съдилища, а като се има предвид,че и допреди измененията от 2017 в ГПК рядко делата стигаха изобщо до гледане по същество-тоест до 2017 дело във ВКС си беше екзотика и изключение, а приподписването по ГПК-не особено голям проблем за гражданите-те просто "отиват" във ВКС с адвокат, тоест въпрос за приподписване не стои.
Но това не се отнася за администратимните дела-масово първоинстацинните решения се обжалваха пред ВАдмС-или от недоволния гражданин, или от съответния държавен орган. Вероятно половината административмни дела се обжалваха пред ВАдмС(особено предвид и достъпните такси за обжалване до неотдавна), тоест обжалването си беше масово, и приподписването ще се усети скоро като ефект, зорлем гражданите няма да обжалват пред ВАдмС, а ако прочетете протоколи на дела във ВаДмС, дори на случаен принцип, ще видите ,,че масово гражданите си водеха делата сами-поне половината дела гражданите си водеха делата сами, и виждате съвсем не неуспешно. Да достигне дело до ВКС си е рядкост-да кажем няколко хиляди дела годишно, при общо над 200 000 граждански дела годишно-около процент-два от делата стигат до ВКС. Делата , стигащи до ВАдмС си бяха масови. Вече няма да са(по делата ,, по които изобщо е оставено касационно обжалване по административни дела)-не заради таксите, а заради приподписването.
67
!
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 15:34
4
-3
Я не ми цитирай практика, такива дела съм водил не едно и две. Като дори и в съдебно заседание съм правил такова искане и е било уважено.Не ми цитирай практика на провинциални съдилища-при това граждански-на районни съдилища.Доказателство че си соц. слаб може да е рег. в бюрото по труда-има картонче за това което е безплатно или др. документи от соц. служби и те са безплатни, а не по 200.300 лева както е писал 61-ви.
п.с. Аман от соросоиди неюристи, хем не ви се отдава правната материя, хем коментирате.Относно приподписването същото е като по ГПК-пред касац. инстанция-ама при приемането им в ГПК-там невиехте като изгладнели кучета-защото соросоидните организации не бяха ударени-както е сега в АПК с такси.
66
до 64-НЕ СПАМИ, И НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙ ПУБЛИКАТА!
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 14:55
4
-5
ДО 64 и 65

Невярно! При искане за предоставяне на правна помощ молителят задължително предоставя доказателства. Пример от съдебната практика: http://www.court-pz.info/2015_1/0063eb15_29733115.htm О П Р Е Д Е Л Е Н И Е
№228/31.03.2015 на ПОС
"При това положение и в съответствие с чл.7 от ГПК и чл. 129 от ГПК за съда е съществувало задължението да напъти страната да представи доказателства в подкрепа на искането си. Без относими доказателсттва за обстоятелствата по чл. 23, ал.3, т.1, 3, 4, 5, 6 и 7 от ЗПП, и само на това основание съдът неправилно е отказал да предостави правна помощ, тъй като в действителност той не е изследвал дали са налице предпоставките за предоставяне на правна помощ."

Само с декларация не става-искат се и доказателства-аз посочих съдебна практика, а ти неподкрепени твърдения и обиди-така не се води правна дискусия! Това на всеки юрист е ясно, но не и на теб.
--------------------------
Нека не оспамваме темата, както се цели със спамът ти за отклоняване на вниманието. Темата не е за правната помощ, отвори си такава тема. Темата е за приподписването. Освен това правна помощ се предоставя за процесуално представителство-чл 94(едва ли някой ще тръгне по пътя да иска правна помощ само за приподписване, той просто би поискал правна помощ за цялостна адвокатска защита), а тук коментираме въпроса, когато страната-без значение дали може да си позволи или не адвокат не желае да има такъв(вклч и не иска и служебен), а желае сама да си води делото.

И да-искат се доказателства за правна помощ-изразяващи се от разни удостоверения от когото се сетиш-АВ-дали имаш или не имоти, документи за стойност на автомобила, документи дали си на трудов договор, какви са наличностите по сметките в банките, а в новия текст на АПК(който явно не познаваш)-и имотите на семейството му-227а. Доказателствата-разни удостоверения далеч не са безплатни, и далеч не е лесно в малкото време за касационно обжалване да се снабдиш с всички удостоверения, за да получиш от НБПП, с цел адвокат само да приподпише(вече посочихме защо е безсмислено упражнението).
чл 227а касае освобождаването от държавна такса-но това е един от начините да избегнеш приподписването-вж новия текст в чл 212 където се казва и "дела, по които жалбоподателят е освободен от държавна такса ". А за да бъдеш освободен от държавна такса следва да докажеш-вж чл227
(2) Държавна такса по производството не се внася от прокуратурата за подаване на протест, както и от граждани, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да я заплатят. При разглеждане на молбата за освобождаване от държавна такса съдът взема предвид:
1. доходите на лицето и на неговото семейство;
2. имущественото състояние, удостоверено с писмена декларация;
3. семейното положение;
4. здравословното състояние;
5. трудовата заетост;
6. възрастта;
7. други относими обстоятелства.

-доказаването на тези обстоятелства-за доходи имуществено състояние, здравно състояние става с документи, които не са безплатни. И декларация НЕ е достатъчна както некомпетенто написа, и дори заблуждаваш публиката.


Нека не обсъждаме правната помощ, а приподписването. За правната помощ си отвори друга тема, и там има какво да се каже....
65
поправям се-до 61-ви
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 14:18
0
-1
Поправям се долния пост е адресиран до № 61-ви
64
До 59
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 14:15
0
-7
ЦИТИРАМ"
За сведение-за да набавиш документите, с които ще доказваш ,че си социално слаб-ще вложиш средства за разходи и време и усилиs, надвишаващи доста повече евентуалните 200-300 лв за приподписване(не знаем колко ще е -към момента липсва текст в наредбата номер 1 колко струва приподписване по АПК). Нито една държавана институция( с изключение на НАП) не издава удостоверение без такса, и без поне 2 посещения, удостоверение от банка за наличности по сметките ти не е безплатно-струва десетки левове, от АВ-за имоти струва и време и пари , и е трудоемко, особено при стара съсобственост, застрахователна оценка на страта си трошка също не е без пари,, несериозно е,че за да се освободиш от примерно 200 лв адвокатски хонорар ще вложиш същата сума плюс немалко средства да обикаляш из институциите, за да получиш документи колко си беден, и с право на помощ по линия на НБПП. Плюс това и усилията ще са огромни, и времеемки, а касационна жалба се подава в кратък срок-как ще сколасаш за времето, за подаване на касационна жалба да набавиш нужните документи,че си беден и с право на правна помощ от НБПП? Или предварително следва да си приел,че ще загубиш делото на първа инстанция, и да си се подготвил с нужните документи,че си беден-за да обжалваш касационно?

Просто гражданите ще се отказват от касационно обжалване, което ще е подкрепа за местните велбожи."Сигурен съм че не си юрист, но ако си такъв си срам за системата, кой ти е подарил дипломата /ако имаш такава/ незнам, нопишеш глупост след глупост, така последователно :
1.За "соц. слаби"-както си писал, пред съда-за освобождаване от ДТ, не се вадят документи за "200-300 лв.", а се попълва бланка декларация-за материално и граж. състояние по чл. 83 ал.2 ГПК-същата е безплатна.
2.Не се обикалят никакви институции-бланката декларация се взима и подава в съответния съд-където е подсъдно делото на 1-ва инстанция.
3.НБПП-няма общо-освен възнагр. на адвоката-при заведено дело искането за служ.защитник, повереник и т.н.става направо до съда-съда праща искане до съответната адв. колегия която определя адвоката за правна помощ.
4.Не се губят никакви срокове-молбата-искането за правна помощ-спира сроковете по делото-вкл. и срока за обжалване.
5.Учуден съм от глупостите които си писал и въобще водил ли си дела.
63
до 62
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 10:43
2
0
Молете се никога да не ви се случи данъчна ревизия(не проверка-молете се проверка да не стане на ревизия) на физическо лице. Тогава ще разсъждавате дали административния процес не е по-близо до наказателния. Данъчна ревизия на физическо лице е тягостно изживяване доста близко до наказателния процес, продължаващо с години(ако и в закона сроковете да са кратки), следва да даваш обяснение в оправдателен режим сравними с обясненията пред МВР, и ситуация държаща те в шах с години... Несеризно е данъчна ревизия на физическо лице да се сравнява с гражданския процес, ако и някъде да пише друго.
Данъчна ревизия на физическо лице, и последващото административно и съдебно обжалване приличат твърде много на наказателен процес-браниш се от тоягата на държавата, като в състезанието държавата е стратирала с две преки преднина. Без значение,че в закона се правят алюзии с ГПК, и без значение от теоретичните обяснения-и аз на изпит ще говоря за връзката АПК-ГПК, но реалността е друга. Данъчна ревизия на физическо лице напоследък се случва на граждани с активна гражданска позиция(варненския случай)-отнема твърде много средства , усилия и време за да се браниш в обяснително-оправдателен режим, както и на гражадани водещи дела по ЗОДОВ, или граждани в конфлрикт със властта... Това си е точно тоягата на държавата, и процесът твърде наподобява на наказателен, ако и в закона да пише друго. Ако ви се случи лично, ще разберете за какво иде реч.
62
до 60
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 10:32
1
-1
Това, че държавата ви е опонент, може да се случи във всеки един вид процес, вкл. И в гражданския. Съвсем малоумно е да сравнявате АПК с НПК относно приподосването на касационните жалби, целите и задачите на административния и наказателния процес са коренно различни. Въпреки, че и по НПК имате различни хипотези на задължителна адвокатска защита, без значение дали я искате или не. Прочетете чл. 144 от АПК и ще ви се изяснят някои неща относно това дали административия процес е по-близо до гражданския или до наказателния :-)
61
до 59
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 10:30
1
-1
За сведение-за да набавиш документите, с които ще доказваш ,че си социално слаб-ще вложиш средства за разходи и време и усилиs, надвишаващи доста повече евентуалните 200-300 лв за приподписване(не знаем колко ще е -към момента липсва текст в наредбата номер 1 колко струва приподписване по АПК). Нито една държавана институция( с изключение на НАП) не издава удостоверение без такса, и без поне 2 посещения, удостоверение от банка за наличности по сметките ти не е безплатно-струва десетки левове, от АВ-за имоти струва и време и пари , и е трудоемко, особено при стара съсобственост, застрахователна оценка на страта си трошка също не е без пари,, несериозно е,че за да се освободиш от примерно 200 лв адвокатски хонорар ще вложиш същата сума плюс немалко средства да обикаляш из институциите, за да получиш документи колко си беден, и с право на помощ по линия на НБПП. Плюс това и усилията ще са огромни, и времеемки, а касационна жалба се подава в кратък срок-как ще сколасаш за времето, за подаване на касационна жалба да набавиш нужните документи,че си беден и с право на правна помощ от НБПП? Или предварително следва да си приел,че ще загубиш делото на първа инстанция, и да си се подготвил с нужните документи,че си беден-за да обжалваш касационно?

Просто гражданите ще се отказват от касационно обжалване, което ще е подкрепа за местните велбожи.
60
...
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 10:20
1
-1
Колко пъти да се повтаря в темата(ставаме вече досадни с това повторение)-сравнявайте приподписването по АПК не с ГПК, а с НПК. В НПК няма приподписване, макар,че приподписваческото лоби още не се е сетило да поиска и наложи такова. По НПК, и по АПК се "съдиш" с държавата.
ГПК изобщо не го намесвайте в случая .
Самата държава(пак се потаряме) не е убедена в това приподписване-оставила е широки изключения, където няма изискване за приподписване на касационни жалби по АПК. В добавка-много дела изобщо вече няма да стигат до ВАдмС, така,че въпрос с приподписване не стои вече. Приподписване ще се изискава предимно по данъчни дела , и дела по ЗУТ. Позволено е на всеки адвокат да приподписва, дори и неквалифициран в тежката материя -например по ЗУТ. Това е единствения закон, наречен "кошмарът на юриста".
Знаете ли,че за да си представител пред патентното ведомство-трябва да ходиш на нарочен изпит(проверете). По същия аргумент-за приподписване по сложния ЗУТ трябва изпит, ако и да го има приподписването. За мен е дълбоко странно жалба на архитект да трябва да бъде, и да може да бъде подписан от адвокат-заповедник(занимаващ се със заповедни дела). Все едно на краставичар краставици да продаваш.

Странно е, ако счетоводител сам си води данъчно дело-например оспорвайки данъчна ревизия на физическо лице, да не може легитимно да си подаде написаната от него касационна жалба, а да трябва да бъде приподписана, от който и да е адвокат.
Какво носи това приподписване на гражданина? Нито е гаранция,че жалбата му ще "мине" и бъде уважена, може да се окаже и недопустима претенцията дори, дори и да липсват реквизити на жалбата-е приподписвачът ще връща ли пари, ако е приподписал "некачествена" жалба?! Твърдо нье! Е тогава-за какво е това приподписване-след като ще може да бъде вършено дори и от неквалифицирани в дадената материя адвокати, именно защото няма адвокат, който да е всичколог.

По АПК водиш спор с държавата, и не е редно държавата да ти определя какво е добре при тебе при съдебното състезание. Ако искаш ще ползваш "подкрепата" на адвокат, ако искаш -ще се оправяш сам в съда(то всъщност при това неприсъствено разглеждане на жалбите вече, и изцяло въведена писмена фаза всъщност от касационната жалба до голяма степен ще важи изходът на делото-е нека страната сама да реши дали ще действа сама, или с адвокат при спор с държавата). Ако страната не е написала добре жалбата си и "загуби" поради това-драма няма, не е редно държавата да се загрижи за това как другата страна в спора с държавата води делото.
Странностите продължават и с това,че 70-те лева държавна такса се приемат за непосилни, и три правоимащи страни оспорват пред КС непосилните 70 лв такса, но нали сте наясно,че приподписването ще струва доста повече.
Да отпадне приподписването, и касационна жалба да се подава по досегашния ред-ако страната желае си я пише сама, ако желае се обръща към адвокат. А не държавата да определя кое е добре за страната, при спор със същата тази държава.
59
123
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 09:52
3
0
Приподписването на касационни жалби от адвокат или юрисконсулт съществува по ГПК и се прилага от вече 10 години. Практиката показва, че това е разумно и работи, затова го въведоха и в АПК. Категорично нормата не е противоконституционна, поради което и никой не я е оспорил пред КС. Ако притесненията са ви от финансово естество, държавата се е погрижила за вас, като поискате и ви се разреши правна помощ, при което съответната адв.колегия ще посочи адвокат, който да ви приподпише касационната жалба. Така, че не се притеснявайте. За качеството на жалбата е вече съвсем друга тема, но то няма как да се гарантира от никого.
58
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 09:34
0
0
Ако искаш някой да ти обърне внимание, ползвай по-елементарни думи. Каква е тази дума "приподписвовач", колко пъти я прочетох, а не успях да я изкажа и се отказах.
57
До 56
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 09:09
1
0
Невярно. Архитект, в масовия случай доста по-добре познава ЗУТ, отколкото адвокат. Че архитект 6 години учи и ЗУТ. Защо архитект да не може да приподписва жалба по ЗУТ?
Счетоводител-познава перфектно данъчното законодателство, и в добавка учи и правни дисциплини-финансово, данъчно, търговско право АПП-по същите учебници, и от същите преподаватели на юристите. Защо счетоводител да не може да приподписва касационни жалби по ДОПК-счетоводител разбира от данъчни ревизии толкова добре, колкото и данъчен адвокат. Има и знанията, ими и -да го кажем с модерната дума "експертизата".
Виждате,че с това приподписване нещата са объркани, и неаргументирани. Самия законодател е допуснал много широки изключения. В други области на правото пък има задължително приподписване, но от който и да е адвокат, а не от специализирал в материята-което се доказва не със водени дела(щото самоопределил се разбирач, в дадената материя може да "води" дела, но по-правило да ги "губи"), а с изп ит, и то изпит от изпитващи извън съсловната организация. Просто е-няма как адвокат да е "вездесъщ" в цялото право, и ако ще го има приподписването то трябва да се върши от подготвени, доказали се на изпит(но с последиците-скъсат ли те на изпит-губиш и адвокатски права, поради некомпетентност! Май при такова условие изпитът ще е доста рисков, и няма да има особено натискане да ставаш "приподписвовач"?).

Накратко-приподписването е излишно, ненужно, то оскъпява процеса за гражданина, и носи паразитен доход за пирподписвовача от нищонеправене, то е е по-голяма пречка за касационното обжалване от новите такси, дали ще търсиш адвокат или не следва да е лично решение, а не държавата да решава вместо теб(и то по дела между гражданин и държавата-държавата ти казва как най-добре е да водиш делата срещу същата тази държава), при подписването не носи нищо на обжалващия гражданин, освен разходи и излишно размотаване. Говорим за жалба, която гражданинът сам си е написъл, щом е избрал да е без адвокат, нека да му позволим да си води делото без адвокат-вклч и при подготовка на жалбата. Ако иска адвокат-сам ще си го потърси, ние съветваме гражданите да имат адвокат, но това следва да е лично решение.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно