Трябва ли на официален документ от колекторска фирма да има мокър печат и подпис?
Създадена от Стефка на 25 октомври 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
4
Не
|
нерегистриран
28 ноември 2018, 20:35
1
0
Не трябва
3
до 2
|
нерегистриран
19 ноември 2018, 08:44
3
0
То изобщо няма нормативен докувмент за печатите, освен за нотариусите и вероятно- за ЧСИ--тата(за ЧСИ-тата ме мързи да проверя, вероятно има уредба като при нотариусите).
Къде има например нормативен документ ,че съдебните решения следва да носят и печат, освен подпис на съдията?
Нищожно ли е неподпечатано, но подписано надлежно съдебно решение?

Също и за прокурорски акт-къде пише,че трябва да имат печат? Прокурорски акт с подпис, но без печат по-малък прокурорски акт ли е?


Също и новата практика-адвокати да си слагат лични печати- по -авторитетно изглежда пред клиентите им. Ако адвокат изготви дадена молба, подпише я, но не я подпечата с личния си печат-самоделка това не се отразява по никакъв начин. Но напоследък адвокатите почнаха да слагат и лични печати-самоделки . Тези печати се изготвят без никаква регулация-поръчваш и получаваш печат. Даже има обяви-печати за 1 час-поръчваш, плащаш, получаваш.


На последно място-лекарите поставят личен печат под рецептите. Че рецепта без печат по-малко рецепта ли е? Лекарят как носи отговорност за рецептата-с подписа си ли, или без печат не носи отговорност?


Изобщо ползването на печатите, неползването и тн не е уредено никъде, освен в посочените изключения(отпечатък от подписа на нотариуса с оглед правната сигурност се пази в РПУ-то, например). Няма регулация кой може да си поръча печат, или пък -кой не може да си поръча личен печат, няма уредба да се пази някъде регистър на направените печати, както и печат-отпечатък за "сверяване" да се пази някъде, ако решиш можеш да си смениш печата, поръчаш друг и тн.


Няма забрана лицето Иван Петров-по професия шлосер да си поръча личен печат Иван-Петров-шлосер, и да подписва и подпечатва например ако подава сигнали и жалби до институциите от свое име, да слага печати с името си на личните си писма и тн..
2
88
|
нерегистриран
18 ноември 2018, 14:31
2
-3
Да, права е служителката. Не съществува нормативен документ, който да регламентира използването на печат в гражданския документооборот.
1
frog
|
нерегистриран
17 ноември 2018, 19:03
1
-3
Da!
Стефка
|
нерегистриран
25 октомври 2018, 15:27
0
0
Служителка от въпросната фирма твърди, че не е задължително да има мокър печат и подпис, за да е официален документът. Дали е така?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно