Свръхнатоварване на един служител
Създадена от НЕРЕГИСТРИРАН на 26 ноември 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
7
Велик магистър на масоните и масажистите
|
нерегистриран
28 ноември 2018, 11:58
2
0
Само Червенобузко има право да се депресира и тогава никой няма право да го закача и да му търси сметка за каквото и да е.
На Иванчева пък ако й излязат пъпки, трябва да я пуснат от ареста, дори да е светнала като червена звезда на зелена коледна елха с един кашон рушвет.

Страданията, депресиите и пъпчасването са само за родените началници. Що се отнася до шерпите - за тях само гърч и гавра.
6
Мнение
|
нерегистриран
28 ноември 2018, 11:40
4
0
Мнението ми е, че в съдилищата и прокуратурите има нужда от психолог. Сами виждате натовареността и съсипаните нерви до какво водят. Подобни консултации никому не са излишни.
5
Колега,
|
нерегистриран
27 ноември 2018, 14:05
14
-3
Обърнете се за помощ и съдействие за нормализиране на натовареността Ви към:

1. Съдебния администратор - той ще Ви изслуша в 3-5 дневен срок;
2. Административния секретар - и той ще Ви изслуша в 3-4 дневен срок;
И двамата нищо няма да предприемат, но поне ще ви успокоят с думите "Така ще е, какво да се прави" или ще ви кажат да напуснете, като ви идва много работата.
3. Завеждащия служба - той ще поговори в Вас и ще Ви посъветва да се обърнете към първите двама;
Накрая ПОГОВОРЕТЕ с колегите Ви, които също са от гилдията на работягите и си помогнете взаимно. Ако такива няма - НАПУСНЕТЕ! Здравето е по-ценно от всичко, а както е видно, заплащането вече не е достатъчно за покриване на ежедневните нужди, камо ли за лекарства и лечение.
4
Велик магистър на масоните, личен масажист на Тато и Кръстник на финансовия
|
нерегистриран
27 ноември 2018, 11:46
19
0
Българският работодател и в частност родените началници в съдебната система управляват кадровия ресурс на принципа: "Едно магаре носи толкова, колкото го натовариш". Сиреч няма ограничение, колко може да бъде натоварен някой, ако не е от шепата привилегировани ССБ-ейци-грантаджии, които единствено се обявяват за претоварени и се реве, че всичките им дела трябва да се пръснат из другите съдилища, а те да се занимават само с обучения в чужбина и протестърски изяви.
Достатъчно е да сравните примерно персонала на някой от хипермаркетите с този на друг от същата верига, но в чужда държава и ще откриете, че срещу мизерната заплата от българския продавач се иска да работи примерно колкото 2-3 австрийци или германци (в магазин от същата верига в Австрия или Германия).
3
RRR
|
нерегистриран
27 ноември 2018, 08:46
17
0
Последния пост е много точен, има работещи има и почиващи, но това е въпрос на организация и дали началника си върши работата.Друг е въпроса,че последните 10 и повече години управляващите прокуратурата гении, натвориха хиляди простотии.Едно време имаше няколко регистъра и 4 човека вършеха цялата работа в една натоварена районна прокуратура.Сега един материал, било входящ, било изходящ се вписва на 100 места по няколко пъти и реално една преписка, докато обиколи няколко пъти канцеларията и началника, идва на бюрото на прокурора на 3-ия ден.Да не говорим, че реално чисто прокурорската работата сега е 3 пъти по-малко от колкото преди 20 години, всичко е само справки и конференции.
2
нерегистриран
|
нерегистриран
26 ноември 2018, 14:42
29
-1
До коментар [#1 #undefined] от "един отговор": Въпросите наистина са формулирани доста емоционално, но реално за служителите няма формула, по която се изчислява натовареността, както е за магистратите. И действително има служители, които носят на гърба си и работата на тези служители, които са на санаториум в съдебната система. А има такива доста! Според мен чрез Сдружението трябва да се повдигне въпросът за натовареността на служителите и да се приеме формула, чрез която да се базира и заплащането му.
1
един отговор
|
нерегистриран
26 ноември 2018, 14:33
4
-27
Задавате серия тъпи въпроси. Напуснете.
НЕРЕГИСТРИРАН
|
нерегистриран
26 ноември 2018, 14:01
19
-4
Имам три въпроса:
1. Какъв е капацитета на натовареност на един служител? Кой определя и следи за здравето и психическото състояние на служителя, тъй като адм. орган не взема мерки и заплашва с уволнение ако работата не се свърши.
2. Защо едни служители са с привилегии относно работното време, и същите са и без натовареност?
3. Работата на служител под натиск и заплахи подсъдна ли е в самата съдебна система?
Под пълна анонимност ако обичате!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно