Прокуратурата тероризира гражданин, поискал обществена информация
Създадена от ... на 07 декември 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
6
никой
|
нерегистриран
31 декември 2018, 09:44
3
-1
не пише, обаче, за злоупотребата с право. Ежедневните искания на този индивид по ЗДОИ не целят получаване на полезна му такава, а тероризиране на съответната институция. Нагледали сме се на кверуланти и наглеци, за които единственият смисъл на живота им е поредната жалба и искане,прикривайки поредната си злоупотреба с право под формалното определение на закона. Същото като със "свободата на словото".
5
предложение де леге ференда
|
нерегистриран
30 декември 2018, 11:30
2
-3
Чл. xxx
ал. 1 .Който системно отправя питания по ЗДОИ се наказва от 1 до 5 години.
aл. 2. При повторност-наказанието е от 3 до 10 години.
ал. 3. Лица, осъждани по ал. 1 и по ал 2 не подлежат на реабилитация. В добавка съдът може да постанови конфискация на имуществото на осъдения, и да постанови доживотна пробация след изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.
ал. 4 При отправяне за първи път питане по ЗДОИ на лицето се съставя предупредителен протокол по реда на ЗМВР, задържа се за срок от 15 денонощия по реда на УБДХ. Допуска се с възпитателен ефект да се използва и физическа сила срещу дръзналия да пита по ЗДОИ, по преценка на компетентните органи. При отправяне на питане за втори път лицето се задържа по административен път, по реда на отм. Закон за народната милиция за срок от 6 месеца, като срокът може да бъде продължаван. Тази санкция може да не се наложи, ако лицето писмено доложи, кой го е подучил да отправя запитвания по ЗДОИ.
4
|
нерегистриран
29 декември 2018, 18:29
0
-2
"Искането на информация вече води до бой и съд"
http://legalworld.bg/28075.iskaneto-na-informaciia-veche-vodi-do-boj-i-syd.html
3
|
нерегистриран
29 декември 2018, 18:22
0
-2
"Πpoĸypaтypaтa oтĸaзa дa oбpaзyвa нaĸaзaтeлнo пpoизвoдcтвo пo cигнaл нa ĸмeтa нa Дpянoвo cpeщy гpaждaнин, пoдaвaл чecтo зaявлeния зa дocтъп дo oбщecтвeнa инфopмaция.
Но преди това му сне обясненията"
http://defakto.bg/2018/12/27/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d0%b3%d1%80/


Безплатна консултация за прокуратурата-когато бъде подаден сигнал, и в сигнала изначално няма данни за извършено престъпление(да питаш по реда на ЗДОИ, засега не е инкриминирано), или закононарушение прокуратурата следва да откаже да образува ДП, и да откаже да прави проверки, и категорпично не следва гражданинът да бъде призоваван да дава обяснение. Призоваването в РПУ-то да се обясняваш, и то когато е ясно,че няма извършено закононарушение категорично е тормоз по устав.

Не си длъжен да даваш обяснение защо питаш по ЗДОИ, и какво ще правиш с дадената обществена информация. Това не ви ли го казаха в Симеоново?
Да питаш по реда на ЗДОИ е законопослушна дейност, правото да искаш обществена информация е закрепено дори в Конституцията. Уредбата на ниво ПЕС за достъп до ОИ няма да коментирам, знаем,че Правото на ЕС -това сложна работа, не са го учили в Магнаурската школа.
Няма лимит на брой питания, за да бъде проверяван гражданин-както е в случая-проверяван е защо е питал много пъти по ЗДОИ. И 1000 питания по ЗДОИ да пуснеш, това не те прави престъпник, че да те проверява и тормози със снемане на обяснения репресивния апарат.
1
Мечо
|
нерегистриран
07 декември 2018, 09:17
3
-9
Пий си хапчетата.
...
|
нерегистриран
07 декември 2018, 08:19
4
-3
След варненския случай-преди няколко години ,когато К.Б. беше направен подсъдим, защото е поискал общесствена информация(и оправдан след тягостен наказателен процес) прокуратурата продължава с комсомолски устрем да преследва граждани, поискали ОИ по ЗДОИ. Гражданин е даден на прокурор по сигнал на кмет, за това ,че "14 пъти" е поискал обществена информация. Вместо прокурорът изобщо да откаже да проверява случая, гражданинсът е привикван да дава обяснение?! Да, след медииния отзвук няма да го направят подсъдим или обвиняем, случаят ще бъдет прекратен, но самия факт,че прокуратурата прави проверка по сигнал, в който ИЗНАЧАЛНО НЯМА ДАННИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ е безобразие. Питането по ЗДОИ е законопослушна дейност, не е незаконна, не е престъпна. Имаш право да разгласяваш свободно информацията, получена по ЗДОИ. Не дължиш обяснение за какво ти трябва тази информация-именно защото е обществена. Ако тези неща не са ви ясни, да бяхте дали 20 лева, и да се консултирате с някой младши адвокат-току-що вписан , да ви разясни ЗДОИ, то да станеш прокурор не е достатъчно да познаваш два закона!

Място за намеса на прокурор, за п оверки, привиквания, да те карат да пишеш обяснения-НЯМА. ПРИ СЕЗИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ПРОКУРОРЪТ директно СЛЕДВА ДА ОТКАЗВА ДА ПРОВЕРЯВА ГРАЖДАНИН, ЗАЩО ПИТА ПО ЗДОИ. Пита, защото така е преценил, и това не е основание прокуратурата да те проверява!

НА ЗАПАД, АКО ПРОКУРОР СИ ПОЗВОЛИ ДА ПРИВИКА ГРАЖДАНИН, ДА ПИШЕ ОБЯСНЕНИЕ, ЗАЩО ИСКА обществена информациия по ЗДОИ отдавна няма да е прокурор, дори и като адвокат няма да чу позволят да се впише после!http://clubz.bg/76783-iskash_obshtestvena_informaciq_kmet_te_prashta_na_prokuror
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно