Относно заповедните производства
Създадена от Предложение на 15 декември 2019
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
9
Авторът
|
нерегистриран
22 декември 2019, 19:27
1
-1
Предложението ми за заповедните касае съдилищата, където има прекалено голяма натовареност, например СРС, ВРС и др. Би могло да се помисли да се даде възможност председателят на съда да възлага на съдебни помощници и/или стажанти да изготвят заповедите за изпълнение по чл. 417, респ. чл. 410 ГПК. Това обаче може да остане само като възможност, без да е задължително тези правомощия да се разпределят на тях, т.е. там, където председателят на съда прецени, че не е налице такава необходимост, да не се превъзлагат тези отговорности на несъдии.
Не съм съгласен, че заповедните са с голяма сложност. Това особено се отнася до заповедните по чл. 410 ГПК. Ако законодателят прецени, че заповедните по чл. 417 ГПК са по-сложни, може да останат в правомощията единствено на съдиите. Но за заповедните по чл. 410 ГПК категорично не мога да се съглася, че са нещо особено - при правилно въведени данни от деловодителя те дори може да се изготвят автоматично от деловодната система, без да е необходима човешка намеса.
Що се отнася до НАХД-пак трябва да е само възможност - за съдилищата, в които съдиите не могат да се справят. Разбира се, необходимо е известно обучение на съдебните заседател. Според мен касационните производства пред АССГ трябва да си останат в правомощията на съдии. На скептиците ще напомня, че административнонаказващите органи действат като първа инстанция в производството, а те не са съдии.
Настоящата тема цели единствено да създаде дискусия и размисъл. Възможно е предложенията да не са удачни, но това не значи, че следва да се проявява грубост и неуважение. Проблемът със свръхнатовареността в големите съдилища е сериозен и не може да се реши с назначаване на нови съдии, защото просто няма повече място за тях, особено в СРС.
8
умно село
|
нерегистриран
22 декември 2019, 14:12
4
0
До коментар [#6 #undefined] от "нерегистриран":Факта ,че служителите пишели заповедните е интересен.Ами тогава съкращавайте съдии и оставете съдебните служители да си вършат работата !Май нещо констатациите ви са нелогични КОЛЕГА!И не умаловажавайте натовареноста на районните съдилища от където започва всичко.
7
кукубе
|
нерегистриран
22 декември 2019, 14:02
2
0
До коментар [#6 #undefined] от "нерегистриран":Ами както сте ги изредили то май няма нужда от правораздаване.Дайте да направим една АНАРХИЯ и готово.Имате претенции да коментирате нещо ,което май не ви е много ясно!
6
нерегистриран
|
нерегистриран
21 декември 2019, 08:46
5
-5
до коментар 5, Колега Вие наясно ли сте колко съдии се падат на глава от населението в Бг, та искате още назначаване, а на всеки съдия по колко още съдебен персонал за да го обслужва. Половината съдилища са закриване или половината съдебен персонал съдии и съдебни служители. За заповедните производства, дето ги пишат секретарките не ми говорете, с тях всички съдии си вдигат бройката и процента на натовареност. Стига сте заблуждавали хората, че били много сложни за решаване,че не може един средно грамотен юрист да не може да се произнесе. Съдебната система не ни е подредена, РЕФОРМА СЕ ИЗИСКВА, само че 30 години вместо да оптимизираме, назначаваме, то не бяха втори съдии в РС за да иамло случайност в избора, съдебни помощници, административни секретари, съдебни секретари, говорители, системнии администратори, секретарка за всеки съдия, шофьори( по рано нямаха леки автомобили, когато населението беше 9 млн), парнаджии, по рано чистачките изпълняваха тази работа и т.н. и т.н. Питайте ги какво правят всеки ден в някой РС, където цял ден може да не влезе нито един гражданин.
5
Докога
|
нерегистриран
19 декември 2019, 20:45
10
-2
Нека нещата останат така както са в момента. Не е нормално заради натовареността на четири съда в България да се разрушава цялата система и едни значително сериозни производства особено с оглед на последните промени да се изкарват извън системата или да се предават на хора които нямат нито опита нито подготовката Да ги разглеждат. Просто назначете достатъчно съдии в проблемите съдилища и всичко ще е наред Не е нужно да се дават пари за програми за интернет връзки и за разпечатки какафония и нищо повече има си правила и те работят добре Просто оправете проблемните няколко съда.
4
Петя
|
нерегистриран
19 декември 2019, 15:14
9
0
Поредната недомислица със заповедните производства.Получаване в ЕПЕП по електронен път и разпечатване в съда на хартиен носител.Ами нали това увеличава разходите на съдилищата многократно за тонери,хартия и т.н.Ако това е икономия здраве му кажи.Да не говорим за последващата какафония по въвеждане и т.н. като дела.
3
бзк
|
нерегистриран
19 декември 2019, 13:43
9
0
НАХД... на съдебни заседатели...?!?!?! (dull) Полудяхте съвсем!
2
отговор
|
нерегистриран
18 декември 2019, 10:24
22
-2
В районните съдилища няма съдебни помощници!!! СРС не е България!!!
Нека нещата останат така както са в момента. Не може заради СРС да се променя законодателството и да объркват системата!!!
1
1
|
нерегистриран
17 декември 2019, 21:59
15
0
Gluposti!!
Предложение
|
нерегистриран
15 декември 2019, 11:47
5
-19
Във връзка с дискусията как да се разтоварят РС от заповедните производства, предлагам заповедните производства по чл. 410 ГПК да се дадат на стажант-юристите, а заповедните производства по чл. 417 ГПК - на съдебните помощници. И двете групи разполагат с юридическо образование.
Що се отнася до НАХД - считам, че РС може да се разтовари чрез прехвърляне на част от НАХД-та на съдебни заседатели /например за глоби до 1000 лв./
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно