Висока представителност
Съюзът на съдиите в България има 1000 члена и 13 секции
Проект "Организационно укрепване"
 
27 май 2011, 17:05 | Правен свят | Видяна: 2624
 

1000 души е членската маса на Съюза на съдиите в България (ССБ) към днешна дата. Това обяви председателката на ССБ Мирослава Тодорова пред журналисти по време на заключителната конференция по проекта "Организационно укрепване на ССБ", финансиран от програма МАТРА на холандското правителство. На практика това означава, че ССБ има изненадващо висока представителност – общият брой на съдиите в България е около 2300, от които 350 са административни съдии, които пък си имат 2 самостоятелни професионални съюза.
ССБ има вече 13 секции в големите градове. За 3 години, в резултат на работата по проекта, броят на секциите е нараснал почти тройно – преди това са били 4-5, заяви съдия Стоил Сотиров, предишният председател на ССБ. Комуникацията е много по-добра, когато има изградени структури, макар че много интензивни са контактите и с останалите индивидуални членове, които не са организирани в секции, коментира той. Това е най-големият проект, в който участва ССБ, заяви Мирослава Тодорова. Срокът му е тригодишен  - от 2008 до 2011 г., а партньори - холандският Хелзинкски комитет и холандският и чешкият съюзи на съдиите. Целта на проекта е да се укрепи ССБ, като се изградят организационни структури и връзки между тях, така че съюзът да се утвърди като организация, която не е концентрирана само в София, но и като мрежа в цялата страна. Много полезен резултат от проекта е създаването на постоянни комисии като органи на управление, както и разширения Управителен съвет – като начин за жива комуникация с териториалните структури, смята Калин Калпакчиев  - член на комуникационната и на правно-етичната комисия към УС.
Мирослава Тодорова изрично подчерта, че съюзът е децентрализирана организация, решенията му не се вземат еднолично на централно ниво, нещо повече – в инициативите на съюза са включват и много съдии, които не са негови членове.
Интересна цел си поставя ССБ – да се превърне в партньор на властта по всички въпроси, които засягат съдиите, така както е в европейските страни, на които България иска да прилича. Твърде много път обаче има да се измине дотам - съдията от Стара Загора Живко Желев даде за пример Холандия, където Министерството на правосъдието активно търси становището на съюза на съдиите по законопроекти, както и при назначаване на съдии. За разлика от други страни в България по закон е забранено държавното финансиране на гилдийните организации на магистратите. На въпрос как от опонент на властта (какъвто в момента се явява) ССБ ще се превърне в неин партньор, съдията Владимир Вълков, член на УС на ССБ отговори: "Като им отправим предложения, които не могат да откажат".