ВКС окончателно оправда набеден в грабеж компютърен специалист
 
04 октомври 2011, 14:38 | Правен свят | Видяна: 2253
 
 

Младият компютърен специалист Максим Савов, който през януари 2010 г. беше набеден, че е обрал квартален магазин в Пловдив, окончателно беше оправдан. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди невинността му и сложи край на битката на Савов и семейството му, съобщи dnevnik.bg.
Месеци наред, докато той беше в ареста, жената, с която живее и има дете – Ксения Кузманова, пишеше до всички инстанции и медии, за да потърси защита за правата му. Днес на страницата във "Фейсбук", която тя създаде и спечели 9930 души за каузата си - "Свобода за Макс! НЕ на абсурдната несправедливост в България!" стои съобщението: "Приятели! Върховният касационен съд реши: в името на народа – Макс е невинен! Честита ни победа и благодарим на всички ви, че сте с нас! Година и десет месеца след началото на всички събития – ние най-после видяхме истината в пълната й сила и прелест!", съобщи още медията.
От тези 22 месеца Савов прекара 5 месеца в ареста. Беше осъден от първата инстанция – районният съд в Пловдив, а втората - окръжният съд в града, го оправда. Окръжните съдии разбиха нелогичните и противоречиви мотиви, с които Савов получи осъдителна присъда.
Днес Савов и Кузманова научиха, че върховният съд е потвърдил, че той е невинен. В мотивите пише, че "подсъдимият правилно е бил оправдан" и решението не подлежи на обжалване.
Историята на Савов започва на 13 януари 2010 г., когато е посочен от продавачка в магазин в Пловдив за мъжа, който я обрал 8 дни по-рано. Тогава човек с качулка и шапка с козирка нахлул, заплашил продавачката Магдалина Димитрова с нож и поискал парите от касата. Жената се борила, но била блъсната от нападателя, последвала заплаха за убийство. Мъжът успял да избяга с оборота от 484 лв.
При обиск в дома му същия ден са намерени обувки, тениска и нож, които Димитрова твърди, че са на грабителя. Едва втората съдебна инстанция ги сравнява с тези, които е носил извършителят на обира, който е заснет от охранителни камери. Установено е, че те не са като на престъпника.
Шестима свидетели твърдят, че са били със Савов по време на обира. Адвокатите му обясняват, че мъжът има над 2000 лв. доходи, работи и няма мотив за престъплението. Това не пречи на районния съд да постанови, че Савов е виновен, и да го осъди условно на 3 години затвор.
Савов вече е завел дело в Европейския съд за правата на човека.