Проверяват бивш следовател, сега съдия, за забавени и прекратени по давност дела
 
07 август 2012, 14:08 | Христо Христов, Хасково | Видяна: 3107
 
 

Бившият следовател Веселин Коларов, а сега съдия в Районен съд-Харманли, е забавил с години разследванията по няколко дела за катастрофи със смъртни случаи. За част от тях вече е изтекла абсолютната давност, научи "Правен свят" от свои източници.
Във Върховната касационна прокуратура е получен сигнал от Димитър Петков от Свиленград, в който мъжът твърди, че баща му Петко Петков е загинал в автомобилна катастрофа през 2000 г. в Капитан Андреево. Повече от 10 години, обаче, Димитър Петков нямал информация за разследването на инцидента. По онова време Коларов е бил следовател в Териториалното следствено отделение в Свиленград.
От ВКП пращат на място екип от проверяващи, които да установят фактите. Оказва се, че към август 2010 г. делото изобщо не е вписано в следствения регистър. Папките с документите за катастрофата били в деловодството. Т.е. по това дело следователят Коларов не е извършил никакви действия години наред. Така, до 2008 г., когато става съдия в РС-Харманли. След като напуснал следствието, делото за катастрофата не е било разпределено на друг разследващ. Освен това Окръжната прокуратура в Хасково не е била уведомена за образуваното производство. А миналата година изтекла абсолютната давност и делото било прекратено.
Заради констатираните нарушения ВКП са възложили на Софийската градска прокуратура да извърши цялостна проверка на работата на Веселин Коларов докато е бил следовател.
Според източници на "Правен свят" над 10 други дела на Коларов са били прекратени поради изтекла абсолютна давност. Самият той споделил пред колеги, че делата са пет. Само две са влезли в съда с обвинителен акт и то тв самия край на изтичащия давностен срок.
Потърсен от "Правен свят" Веселин Коларов отказа коментар докато не приключи проверката на СГП. Шефът на окръжната следствена служба Кръстьо Кръстев не бе открит за коментар.