Заключение след ексхумацията
Чакъра е бил взривен, а след това и запален
Полицаи са стреляли един срещу друг в "приятелски огън" по време на акцията, наредена от Бойко Борисов
 
16 декември 2013, 11:27 | Правен свят | Видяна: 1930
 
 

Тодор Димов-Чакъра не се е самовзривил след престрелка с полицията преди 10 години, а е бил взривен, след което и запален, за да бъдат заличени следите от убийството. Това са заключенията от първата експертиза след ексхумацията на тялото на Димов по възобновеното разследване на смъртта му, съобщава в. "Преса". Първоначалното разследване на случая стигна до извод, че Чакъра се е самовзривил с граната в къщата си край Харманли, където се беше барикадирал, за да не бъде отведен в затвора за изтърпяване на присъда, а полицаи и барети два дни го обстрелваха, включително и с гранатомети.

Според новата експертиза, граната действително е имало, но тя е била взривена в задната лява част на тялото му. Шрапнели от нея са открити в лявата бедрена кост с вход отзад. Тъй като Чакъра е бил десняк, то е малко вероятно да е използвал подобна поза, за да се самоубие.

Друго заключение на експертите е, че след взривяването Димов е бил и запален, за да бъдат заличени следите. До този извод вещите лица са стигнали след повторно изследване на тялото на убития, както и на къщата, където са се разиграли грозните сцени. Трупът на Чакъра е бил ужасяващо обгорял, но мебелите около него били засегнати в много малка степен в сравнение със състоянието на тялото. Наоколо е имало фотьойли от изкуствена кожа, които е трябвало да изгорят като факли. Затова логичен е изводът, че е горял само трупът, но не и помещението, в което се е намирал. Именно това е насочило експертите към извода, че той е бил запален, допълва изданието.

В рамките на възобновеното разследване е установено още, че съдебният лекар, правил първата експертиза за смъртта на Чакъра, си е запазил като сувенир дясната му ръка, която десет години е била в хладилник на съдебна медицина. На един от пръстите ѝ е и халката от шплинта на гранатата. Не без съпротива и шикалкавене от страна на доктора тя е била иззета от военните следователи. Състоянието ѝ потвърждава извода за подмяна на фактите и логиката, че гранатата е била подпъхната под тялото на Димов - обгарянето на ръката видимо не отговаря на обгарянето на халката от гранатата. Преди десет години същият доктор посочил, че халката е нахлузена на един пръст (който се оказва прострелян), а тя се намирала на съвсем друг. Скорошният оглед на къщата край Харманли показва, че помещението, в което е намерено тялото на Чакъра, е коридор, в който той явно се е криел от изстрелите. Коридорът е с капандура на височина човешки ръст. За да стреля срещу полицаите, той е трябвало да се качи поне на един стол. Според балистиците обаче подобна стрелба трудно можела да застраши живота на някого.

През последните 10 години официалната информация по случая сочеше, че Чакъра е открил опасна стрелба по полицията, а униформените са отговорили. Новите данни обаче разколебават тази версия, защото се оказва, че полицейските екипи са били разположени срещуположно. И огромното количество от стрелбата се дължи на "приятелски огън" - едните са мислели, че стреля Чакъра, а това очевидно не било така, защото в дома му са открити само 16 гилзи, посочва още "Преса".

Окончателната съдебномедицинска експертиза се очаква да посочи на какво се дължи разликата между огромната степен на обгаряне на трупа и мебелите наоколо, както и несъответствието между изгарянето на тялото, ръката и халката от гранатата. Ще се търси отговор и на въпроса колко гранати са били използвани срещу Чакъра. Засега се знае, че те са много, а стрелбата по къщата му продължила дълго след като той престанал да дава признаци на живот. Разпитите на полицаите от Специализирания отряд за борба с тероризма, участвали преди десет години в акцията, са потвърдили, че тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов е наредил обстрела на Чакъра с гранатомети.

Разследването за смъртта на Тодор Димов бе бе възобновено от Върховния касационен съд по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, изготвено след осъдително решение на Европейския съд по правата на човека срещу България от 6 ноември 2012 г. В решението на ЕСПЧ по делото "Димов и други срещу България" Бойко Борисов е споменат поименно, при това не просто като участник, а като ръководител и идеолог на страховитата полицейска операция.

България бе осъдена за нарушение на правото на живот - заради отказа да разследва адекватно прекомерната и ненужна употреба на сила. След възобновяването на разследването с постановление на главния прокурор то е възложено на Военноокръжна прокуратура-София.