Прокуратурата сложила точка и на делото за смъртта на Чакъра
 
19 август 2014, 09:31 | Правен свят | Видяна: 982
 
 

Ден след като стана ясно, че прокуратурата е прекратила разследването за скандала "Мишо Бирата", се разбра, че държавното обвинение е сложило точка и на делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра. Това съобщи адвокат Марин Марковски пред бТВ, а от Софийската военно-окръжна прокуратура потвърдиха пред "Правен свят", че делото е прекратено в края на юни. Мотивите обаче се неясни засега, защото наблюдаващият прокурор е в отпуск.

И двете разследвания бяха свързани с действия на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, но той така и не бе обвинен по тях. На 13 юни м.г. Върховният касационен съд възобнови делото за смъртта на Чакъра по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. До този развой се стигна, след като в края на 2012 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България за неефективното разследване на обстоятелствата около смъртта на Чакъра. Той загина при полицейска акция през 2003 г., ръководена от Бойко Борисов, който тогава бе главен секретар на МВР. При операцията по задържането му, Димов е бил обстрелван с гранатомети, защото отказвал да се предаде и оказал съпротива, а след смъртта му прокуратурата заключи, че се е самовзривил.

След като делото бе възобновено, главният прокурор нареди то да се води вече от Софийската военно-окръжна прокуратура, а не в Пловдив. Борисов бе викан на разпит по възобновеното производство, а миналата година излезе информация и от заключение на експертиза след ексхумация на тялото на Чакъра. Според заключението той не се е самовзривил, а е бил взривен, след което и запален, за да бъдат заличени следите.

Разпитите на полицаите от Специализирания отряд за борба с тероризма, участвали преди десет години в акцията, са потвърдили пък, че тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов е наредил обстрела на Чакъра с гранатомети.

На 30 юли прокуратурата е прекратила и делото за записаните разговори на Борисов и Ваньо Танов, известно като "Мишо Бирата". Адвокат Марковски, който защитава Борисов заяви днес, че прокуратурата правилно е прекратила производството, тъй като автентичността на записите не се потвърждава от експертизите. Това дело бе образувано и спряно по време на управлението на ГЕРБ. След като Борисов подаде оставката на кабинета си в началото на м.г. и след встъпването на кабинета "Орешарски", това дело, както и разследването за Чакъра, бяха отново възобновени. Прекратяването им пък съвпада с края на правителството на Орешарски и преди поредните предсрочни избори.