Общото събрание на СРС номинира Албена Ботева за временен ръководител
Съдийската колегия на ВСС освободи всички заместници на Методи Лалов
 
10 януари 2017, 14:45 | Правен свят | Видяна: 3304
 
 

Албена Ботева е номинацията на Общото събрание на Софийския районен съд за изпълняващ функциите председател на съда. Кандидатурата й бе подкрепена в момента, в който Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет я освободи от поста заместник-шеф на СРС.

По щат в СРС има 180 съдии, на събранието са присъствали 101. На поканата се е отзовал и председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов.

За Ботева са гласували 65 съдии, въздържалите се са били 36, нямало е гласове против, научи "Правен свят".

Имало е и втори кандидат – Петър Савчев. Той обаче не е получил нито един глас в своя подкрепа, 25 от присъстващите са се въздържали, а 72 са били против.

Издигнати са били още петима съдии за и.ф. председател – това са Райна Мартинова, Анелия Щерева, Силвана Гълъбова, Иван Стоилов и Христина Гарванска, но всички те са отклонили номинациите.

След вота председателят на СГС Калоян Топалов е казал, че ще се съобрази с волята на мнозинството и ще предложи на Съдийската колегия да определи Албена Ботева за и.ф. шеф на съда.

По същото време път колегията единодушно освободи от административните длъжности всички заместници на Методи Лалов. Райна Мартинова, Силвана Гълъбова, Албена Ботева и Стоян Михов подадоха оставки на 12 декември, три дни след като самият Лалов депозира молбата си да бъде освободен от шефското място в знак на несъгласие с политиката на ВСС.

Калина Анастасова пък е подала оставка като зам.-шеф на СРС още на 1 септември, но едва на 23 ноември молбата ѝ е била внесена в съвета, а днес гласувана. От март съдия Анастасова е командирована в Софийския градски съд.

Днес от поста зам.-председател на Районен съд-Благоевград бе освободен и Владимир Пензов. Предложението е на наскоро избраната за началник на съда Вера Коева.

Калин Калпакчиев възрази срещу това предложение, тъй като избирането на Коева е обжалвано пред Върховния административен съд и той още не се е произнесъл окончателно. Докато не е стабилизирано решението дали ще стане председател или не, не следва да гласуваме освобождаването на колегата Пензов, заяви Калпакчиев. Той каза, че Коева е правила три опита да свика Общо събрание на РС-Благоевград за номиниране и изслушване на нови заместници, но и трите опита са се проваляли, тъй като е нямало кворум.

Но с 8 на 4 гласа Пензов бе освободен като заместник-председател на РС-Благоевград.