Прокурорски син получи 3 години условно за катастрофа с две жертви
 
11 януари 2017, 07:52 | Правен свят | Видяна: 1054
 
 

Софийският градски съд (СГС) призна Бисер Андреев за виновен за причиняване на смърт на двама души по непредпазливост след катастрофа, пише "Дневник". Наложеното му наказание е 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок, както и забрана да управлява моторно превозно средство за 6 години. Той трябва да заплати и разноските по делото от малко над 15 хил. лв. Решението на съда не е окончателно и подлежи на жалба и протест.

Андреев е син на прокурора от Върховната касационна прокуратура Венцислав Андреев. Днес прокуратурата поиска 3-годишна условна присъда за Бисер Андреев.

Близките на жертвите баха възмутени. Те заявиха, че ще обжалват, защото искат ефективно наказание. Според тях наказанието е такова, защото Андреев е прокурорски син. Те заявиха още, че не е нормално да се бави толкова делото, което е от 2011 г., а още няма окончателно решение по него.

"Върху това дело има огромен натиск", каза Бисер Андреев в правото си на последна дума, цитиран от "24 часа". "Винаги е било по-важно не как ще бъде осъден Бисер Андреев, а как ще излезе от това дело прокурорският син", добави той. "Не съм прокурорски син, маминото глезено синче, а млад човек, който учи, работи и се труди. Съвестен съм", каза още Андреев, който работи към съдебната охрана.

В началото на октомври 2016 г. стана известно, че в Софийския градски съд ще се направи втори опит да започне и приключи делото срещу него. Преди повече от пет години, в ранните часове на трети август два автомобила, движещи се по бул. "България" в посока Бояна, се блъскат малко след бензиностанция "Шел". Единият от тях - управляван от 23-годишния тогава Бисер Андреев, се завърта, излиза от пътя и блъска намиращите се на тротоара Паола Тодорова и Николай Спасов. От удара двамата пешеходци загиват на място.

Обвинителният акт е за причиняване на смърт. Според обвинението 23-годишният мъж е карал с повече от 27 км над допустимата скорост от 70 км/ч.

Обвинението беше внесенo повторно в края на юни 2016 г. от окръжната прокуратура във Варна, след като Андреев поиска разследването да бъде прекратено или обвинението срещу него да бъде вкарано в съда, което право има по закон след изтичане на 2-годишен срок от началото на привличането му като обвиняем.

Иначе още през април 2014 г. Софийският градски съд осъди Андреев на три години условно. След като и той, и близките на загиналите обжалват присъдата, делото стигна до апелативния съд, който през март 2015 г. върна случая на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. Решението беше подписано с особено мнение на един от съдиите.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров делото беше пратено във Варна.

Междувременно Венцислав Андреев беше повишен във Върховната касационна прокуратура в ключовия отдел "Специализиран". Отделът наблюдава като контролна инстанция едни от най-важните досъдебни производства в държавата, в това число и разследвания срещу магистрати. Т.е. сред тях могат да попаднат и тези прокурори и съдии, които биха се занимавали с казуса на сина му.