Парламентът отложи решението си за референдума
 
11 януари 2017, 13:04 | Правен свят | Видяна: 168
 
 

Проекторешението за референдума отпадна от дневния ред на парламента. Това стана след като разискванията за него бяха отложени по настояване  на Четин Казак от ДПС.  "За" отлагането гласуваха 99 депутати,  "против" бяха 76, а четирима се въздържаха.

Казак напомни, че за вчерашното решение на правната комисия да не се занимава с референдума с мотив, че тази точка се вкарва в края на мандата на този парламент с чисто политически и популистки подбуди. Четин Казак заяви, че ГЕРБ иска да се хареса на избирателите и припомни, че във Върховния административен съд има висящо дело, по което се оспорват резултатите от референдума и се извършва повторно броене на бюлетините и пликовете в 44 секции. Ако установи грешки в броенето, които са от съществено значение, съдът ще отмени решението на Централната избирателна комисия, с което бяха обявени резултатите от референдума.

Произнасянето на съда обаче няма как да стане в рамките на мандата на този парламент, който трябва да бъде разпуснат от новоизбрания президент Румен Радев след встъпването му в длъжност.

Председателят на правна комисия Данаил Кирилов заяви, че няма време за отлагане, защото то ще означава "отричане, отхвърляне и замитане волята на избирателя по отношение на проведения референдум". "И затова ще отговаряме всички, и то много скоро", каза Кирилов.

В началото на дискусията шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов призова депутатите да подкрепят обсъждането на резултатите от референдума и така да покажат, че имат нагласа да ги разгледат. Мотивът му беше, че хората не са съгласни с настоящите изборни правила и искат промяна и са го показали с  вота си. "Ако бъдат проведени изборите по сега действащите правила не знам дали ние ще бъде легитимни в следващия парламент, ако не се съобразим с вота на избирателите", заяви Цветанов.