Делото на Петър Сантиров срещу бившия следовател Петьо Петров за 100 000 лева затъна в отводи
14 съдии от СГС отказаха да гледат процеса, който започна преди две години
 
11 януари 2017, 13:12 | Денислав Цонев | Видяна: 1505
 
 

Делото за непозволено увреждане, което съденият и оправдан за подкуп съдия Петър Сантиров води срещу бившия следовател Петьо Петров, остава блокирано в Софийския градски съд (СГС) заради множество отводи на магистрати.

Проверка на "Правен свят" показа, че от март 2015 г. до днес, делото е било разпределяно на общо 14 съдии, но всички те са отказали да го гледат и в момента се чака поредното му преразпределяне.

В началото на 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда Сантиров, бившия военен министър Николай Цонев и Тенчо Попов по делото за подкуп, като в решението на ВКС се казваше, че случаят е емблематичен пример за провокация към подкуп, инсценирана и проведена от следователя Петьо Петров.

След окончателното решение Сантиров, който е съдия в СГС, заведе делото срещу Петров с иск за 100 000 лева. През март 2015 г. от разглеждането му се отведоха съдиите Красимир Мазгалов и Кристина Филипова от СГС. Месец по-късно, след проведени две заседания, отвод си направи и съдия Марина Цветкова.

През месец май последваха отводи на още седем съдии - Иванка Иванова, Мария Райкинска, Елена Иванова, Петя Георгиева, Лилия Руневска, Асен Воденичаров и Станимира Иванова.

Едва в края на май, след като поредното преразпределяне прати делото при съдия Божана Желязкова, то най-после тръгна. Още тогава съдия Желязкова допусна обезпечение на иска на Сантиров със запор на вземанията на Петров от прокуратурата за 18 заплати при напускане на системата. Следователят беше осовбоден от съдебната власт още през април 2015 г., въпреки искането на тогавашния правосъден министър Христо Иванов ВСС да не приема оставката му, а да му потърси дисциплинарна отговорност. Повод за такава даде именно окончателната оправдателна присъда на ВКС по делото за подкуп. След това Петров се вписа като адвокат във Видин.

Бившият следовател обжалва определението на съдия Желязкова за допуснатото обезпечение, но Софийският апелативен съд (САС) отхвърли всичките му възражения с изключение на това, че СГС го е допуснал без да поиска гаранция от Сантиров. Така САС допусна обезпечение, но постави условието Сантиров да внесе гаранция от 8000 лева. Той пък обжалва това определение пред ВКС. Едва в средата на миналата година върховният съд се произнесе, като остави жалбата му без разглеждане.

Очакваше се делото най-после да продължи в СГС, но според системата на съда последното заседание е било проведено на 15 септември м.г. с разпореждане да бъде направена адресна справка за Петров.

От съда обясниха пред "Правен свят", че междувременно съдия Желязкова вече не е в първоинстанционното гражданско отделение, а във въззивните състави. Нейният състав е бил поет от съдия Светослав Василев, който на 9 декември се е отвел от делото, което е дало начало на нова спирала от отводи. В края на годината отвод си е направил и съдия Жорж Гигов. След това делото е било разпределено на съдия Десислава Зисова, но на 9 януари тя също се е отвела и сега се чака поредното преразпределяне.