ССБ и БИПИ ще са наблюдатели на избора на член на ВСС от прокурорите
 
11 януари 2017, 14:45 | Правен свят | Видяна: 822
 
 

Две неправителствени организации бяха регистрирани като наблюдатели за избора на член на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота. Това са Съюзът на съдиите и Българският институт за правни инициативи.

Както вече е известно, на 14 и 21 януари прокурорите избират свой представител в кадровия орган, на мястото на починалия Камен Ситнилски. Кандидатът е само един - Розалин Трендафилов, зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Хасково.

Като наблюдатели от ССБ ще бъдат Атанас Атанасов, Весислава Иванова, Емил Дечев, Юлия Стоянова и Иван Стоянов. А от БИПИ ще бъде Теодор Славев.

"Очевидно БИПИ има по-голямо доверие в провеждането на общото събрание и са определили само един наблюдател", коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

Първоначално заявление е подала и Асоциацията на прокурорите, но после си го е оттеглила и няма да бъде регистрирана като наблюдател. На заседанието бе изрично уточнено, че ако до провеждането на общото събрание бъдат подадени и други заявления от неправителствени организации, те ще бъдат разгледани.

Междувременно главният инспектор Теодора Точкова пък е поискала от колегията пълен актуален списък на прокурорите и следователите до 1 януари 2017 г.  с оглед новите законови задължения на Инспектората на ВСС и бъдеща проверка на декларациите за имущество и конфликт на интереси на магистратите.

Главният секретар на ВСС Димитър Тончев ще изготви такъв и ще ѝ го предостави, като на всеки три месеца този списък ще бъде актуализиран.