https://www.24chasa.bg/region/article/6086600
Пловдивски превозвачи сезират Цацаров за отказ да бъде изпълнено решение на Върховен съд
Войната за две автобусни линии 1 и 66 се разгаря, кметът пита областния как да процедира
 
01 март 2017, 18:00 | | Видяна: 49
 

Пловдивски превозвачи пускат сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров заради отказа на местната власт да изпълни решение на Върховния административен съд. С него се отменя акт на пловдивските магистрати, в резултат на който областният управител Здравко Димитров директно възложи на кмета Иван Тотев да предостави автобусните линии 1 и 66 на "Хеброс бус". Това стана преди повече от година. Дотогава те се експлоатираха от други превозвачи. Двете линии са печеливши и за тях апетитите са големи. Заради тях между транспортните босове в града на тепетата е напът да избухне война.

На 16 февруари т.г. ВАС се произнесе окончателно и отмени решението на пловдивския административен съд като незаконосъобразно. Областният управител Здравко Димитров е категоричен, че от акта на върховните магистрати нищо не произтича, тъй като касаел минал период за 2015-2016 г.
"Това е абсурд! Как е възможно представител на държавната власт да не се съобразява с решение на Върховния административен съд? За него могат да важат решенията на по-долната инстанция и въз основа на тях да възлага автобусни линии на "Хеброс бус", а когато ВАС ги отменя, нямало правни последствия", недоумяват представители от "Автотранс" и "Алмабус". Освен главния прокурор те сезират и служебния премиер Огнян Герджиков, тъй като областният е негов подчинен.
Междувременно кметът Иван Тотев обяви, че пуска писмо до губернатора, с което иска указания как да процедира с линиите 1 и 66 след този касуз. "Имаме жалби от превозвачи, които се позовават на акта на върховните магистрати", каза Тотев.

Още на 20 февруари "24 часа" предупреди, че в Пловдив пламва нова война за две автобусни линии. Историята с 1 и 66 е от 2007 г. Тогава "Хуброс бус" печели поръчката, а подизпълнител е "Грация" на д-р Валери Лозанов. Именно той взема 1 и 66 г. за срок от 10 години. През 2015 г. обаче д-р Лозанов се отказва да обслужва линия 66 поради липса на автобуси. Тогава кметът Иван Тотев я възлага на "Автотранс" с управител Димитър Чолаков, който сега е общински съветник от "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева.

Управителят на "Хеброс бус" Веселин Дошков обжалва пред пловдивския административен съд, изтъквайки, че той е спечелил поръчката. Съдът се произнася в негова полза. Тогава областният управител Здравко Димитров възлага на кмета Иван Тотев да подпише договор с Веселин Дошков, който да поеме обслужването на 1 и 66. В отговор "Автотранс" и "Грация" обжалват пред ВАС, който се произнесе окончателно на 16 февруари т.г. и отмени решението на пловдивските магистрати.

 
24 Часа