Сотир Цацаров:
Нужни са ни разумни поправки в НК и НПК
 
23 март 2017, 08:36 | Правен свят | Видяна: 2418
 
 

Половината от политиците, които ползват мантрата съдебна реформа, не са в състояние да обяснят какво имат предвид. Това заяви пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров и посочи "няколко прости неща", които според него трябва да бъдат направени за реформиране на системата.

На първо място, главният прокурор каза, че липсва ясна концепция за НК и НПК. Той категорично се обяви за разтоварване на Наказателния кодекс от дребните престъпления, които са административни нарушения. По думите му, реформата на НК изисква само политическа воля, но след това той може да стане опасен. Това, според Цацаров може да се случи, ако текстовете за длъжностни и корупционни престъпления бъдат в съзвучие с днешните обществени отношения.

"Стига с това дар, който не му се следва. Получил, ама той не бил подкуп", каза Цацаров и поясни, че лекар, например, не носи наказателна отговорност за подкуп, защото не е длъжностно лице. Като друг пример за нужна промяна е НК той посочи разпоредбата за длъжностно престъпление, която изисква и специална цел.

"Това са състави от 1968 г. В чл. 219 термините са от други обществени отношения, когато не е имало частен сектор", каза още Цацаров.

"Ако изгориш националното знаме, в колко държави ще те освободят от наказателна отговорност. В България това ще се случи и ще платиш глоба, ако не си осъждан", даде и друг пример главният прокурор.

Той отново подчерта, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт, като даде за пример кадровите промени, които служебното правителство направи в последните месеци, след като пое управлението. Цацаров припомни смените на областни управители и попита дали, ако прокуратурата е в изпълнителната власт, по същия начин биха се сменяли окръжни прокурори.

Главният прокурор смята за задължителни и разумни поправки в НПК, които да облекчат "този безумно тежък процес". Не за пръв път той каза, че трябва да има предел на възможностите делата да се връщат на прокуратурата и така процесите да продължават по 10 години.

Тежка наказателна политика срещу телефонните измамници

Попитан за продължаващите телефонни измами, в които жертви масово са възрастните хора, а извършителите не получават адекватни наказания, когато изобщо бъдат разкрити, главният прокурор призна, че това е много болен въпрос, който може да бъде решен само с тежка наказателна политика. Той призна, че жертва на измамници е станала и майка му, но в последния момент не се е стигнало до даване на пари.

"Безкомпромистно обвинение и реално наказание лишаване от свобода", обясни Цацаров виждането си за наказателната политика срещу измамниците. Отделно от това, той посочи, че трябва да бъде премахната анонимността при ползване на предплатени карти за телефони и ограничаването на допустимия брой, който може да бъде ползван от едно лице. Друга мярка, според него, трябва да е масовата пропаганда за опасността от тези измами, която да стигне до всички хора.

Цацаров говори и за казуса с българските граничари, които Турция иска да съди за смъртта на бракониер в казус отпреди 9 години. Разследване тогава беше водено срещу граничния полицай Михаил Цонков, но то беше прекратено, след като беше установено, че той не е употребил прекомерна сила. Сега турските власти обвиняват Цонков в умишлено убийство, а обвинения има и за неговите колеги, които са били с него при инцидента.

"За българската съдебна система тези хора са действали абсолютно правомерно, защитавайки българската граница. Всяко искане за екстрадиция на тези лица ще бъде обречено на отказ. Това трябва да е съвсем ясно.", категорично заяви Цацаров.