САС потвърди
30 000 лева обезщетение за оправдан за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева
 
24 март 2017, 10:10 | Денислав Цонев | Видяна: 1160
 

Пламен Калайджиев (вдясно) и Орлин Аврамов.

 

 

Пламен Калайджиев, който беше окончателно оправдан за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, спечели и на втора инстанция делото, което заведе срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Калайджиев поиска рекордно обезщетение от 500 000 лева, а миналата година Софийският градски съд (СГС) призна претърпените вреди, но намали обезщетението до 30 000 лева, като се мотивира с общото икономическо състояние в България.

Справка на "Правен свят" показа, че Софийският апелативен съд (САС) е потвърдил преди два дни решението на СГС, като от мотивите за присъждането му дори е изключил продължителността на делото за убийството на Надежда Георгиева.

Този процес се превърна в пословичен пример за бавно правосъдие, тъй като започна през 2000 г. и приключи през 2015 г.. Адвокатката беше убита на 28 февруари 2000 г., разследването се проточи, а съдебната сага започна след още 5 години. На 9 октомври 2012 г. делото най-после приключи на първа инстанция, като съдия Владимир Астарджиев от Софийския градски съд оправда подсъдимите. В мотивите си той бе записал, че изходът от делото е бил предизвестен заради "пълно бездействие на разследващите, крещящ непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и нито едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението". След още 3 години делото приключи с окончателни оправдателни присъди за Калайджиев, бившата му съпруга Димитринка Атанасова и Орлин Аврамов. Обвинението беше, че Аврамов и Калайджиев притискали адвокатката на фотьойл, докато Атанасова нанесла девет удара в главата ѝ с домакинския сатър.

След като Калайджиев заведе делото по ЗОДОВ, пред СГС показания даде брат му, който свидетелства за кошмара, преживян от Пламен Калайджиев, особено в ареста, където е бил година и половина. През цялото време на процеса той изпитвал страх и ужас от заплахата да бъде осъден на доживотен затвор, делото срещу него довело до развод със съпругата му, а майка му починала.

В решението на САС изрично се казва, че неправилно градският съд е преценил и включил сред доказателствата за причинените вреди и голямата продължителност на делото. За забавено правосъдие Калайджиев може да се възползва от процедурата по ЗСВ, което не е направил.

"Този извод е неправилен, тъй като по отношение на обезщетението за нарушение на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок с чл.60а ЗСВ, в сила от 2012 г., е предвидена административна процедура, която в случая не е проведена и обезщетение за нарушаването на това право не може да бъде включено в общото обезщетение по предявения в настоящото производство иск", се казва в решението на САС. Калайджиев явно ще се възползва от това си право на обезщетение, тъй като и защитникът му е оспорил решението на СГС в тази му част.

Макар и да не вземат предвид прекомерно дългото наказателно дело, апелативните съдии са преценили, че присъденото обезщетение от 30 000 лева пак се явява справедливо заради всички останали причинени вреди на Калайджиев.

Прокуратурата е искала от съда да отхвърли изцяло иска или да намали размера на обезщетението. Според държавното обвинение в периода, в който Калайджиев е бил задържан, той е търпял вреди не само от действия на прокуратурата, но и на съда, който е постановил задържането. САС обаче е категоричен, че този довод е неоснователен, "тъй като меродавно за казуса е обстоятелството, че неправомерното с оглед оправдателната присъда наказателно производство е инициирано от прокуратурата".

Дело по ЗОДОВ в градския съд заведе и друг подсъдим от процеса за убийството на Надежда Георгиев – Орлин Аврамов, но то още не е приключило на първа инстанция.