След 6 години в съда
Няма виновни за смъртта на арестанта Куцаров
Подсъдимите Божидар Проданов и Ирен Вълев са оправдани на първа инстанция
 
07 април 2017, 16:22 | Правен свят | Видяна: 471
 
 

Делото за смъртта на арестанта Пламен Куцаров приключи на първа инстанция с пълни оправдателни присъди за подсъдимите Божидар Проданов и Ирен Вълев.

Това реши състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Петя Крънчева 6 години след началото на делото, което е сред наблюдаваните и от Брюксел.

Проданов и Вълев са обвинени, че са причинили смъртта на арестанта поради немарливо изпълнение на задачите си при конвоирането, за което законът предвижда от 1 до 6 години затвор. Съдът ги оправда и по обвиненията за длъжностно престъпление.

Пламен Куцаров почина мистериозно след ареста си на 21 януари 2009 г. в София по подозрение, че е участвал в отвличане. Подсъдимите бивши антимафиоти са го конвоирали след тест с полиграф в Института по психология. С тях били началникът им Сергей Куртев, както и колегата им Кирил Пенков, които обаче не бяха обвинени. Куцаров е починал по време на конвоирането, когато му прилошало. Той бил с белезници, притиснат в автомобила, а впоследствие по тялото и главата му бяха установени следи от удари и притискане, от което се е и задушил.

Още след смъртта на Куцаров се оказа, че не е имало дори заповед за задържането му, а той цял ден е прекарал в разпити в различни структури на МВР.