Заради забавени дела съдийка от СРС наказана с намаляване на заплатата
 
18 април 2017, 13:28 | Правен свят | Видяна: 1911
 
 

Заради системно и неоправдано бездействие, което довело до забавянето на дела съдийката от Софийския районен съд Йорданка Ваклева бе наказана с намаляване на заплатата с 20% за една година. Това реши днес Съдийската колегия с 11 гласа "за" и 1 "против".

Предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу Ваклева е на Инспектората на ВСС и е отпреди две години. Освен че не е изписвала някои дела в срок, съдийката забавяла и насрочването на други такива.

Още едно дисциплинарно дело срещу съдия от СРС разгледа днес Съдийската колегия. Става дума за Николай Василев, също предложен за наказание от ИВСС за същите нарушения.

Дисциплинарният състав е предложил да не бъде наказван, но за това са гласували 7 от колегията, други 5 са били "против". Стана ясно още, че някои от кадровиците са поискали да му бъде наложено наказание. Затова председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че на основание чл. 320, ал. 5 от ЗСВ ще се уведоми повереникът на съдията, на когото пък ще бъде дадена възможност да даде писмени обяснения или да бъде изслушан на заседанието на Съдийската колегия на 2 май.

Според въпросната разпоредба, ако по време на заседанието на колегията има предложение за налагане на по-тежко наказание, се дава възможност на дисциплинарно отговорното лице да даде писмени или устни обяснения.