Маловажният случай в НК - водещата съдебна тема при откриването на парламента
Президентът връчва мандата на ГЕРБ другата седмица
 
19 април 2017, 12:55 | Правен свят | Видяна: 2036
 

Президентът връчва мандата на ГЕРБ другата седмица

 

Президентът Румен Радев обяви, че следващата седмица ще връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила в 44-ия парламент ГЕРБ. Преди началото на официалното заседание за конституирането на новото Народно събрание той заяви: "Тук съм, за да засвидетелствам уважение към парламента и избора на народа. Чака ни изключително натоварена дейност. Всички ние, българите, очакваме сериозни резултати".

Държавният глава не се обърна към новите 240 народни избраници. Радев каза, че очаква да работи конструктивно с кабинета "Борисов 3" . Очаква се коалиционното правителство между ГЕРБ и "Обединени патриоти" да бъде избрано от парламента на 4 май.

 

Промяна на определението за маловажен случай, дори отмяната му от Наказателния кодекс, намаляване на възможностите за връщане на делата в Наказателно-процесуалния кодекс, тримесечни доклади на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор пред Народното събрание. Това бяха въпросите от областта на съдебната реформа, които засегнаха в изказванията си новите парламентарни сили по време на първото заседание на 44-то Народно събрание.

Днес всичките нови 240 депутати положиха клетва и избраха ръководство на парламента. Председател на 44-то Народно събрание е Димитър Главчев от ГЕРБ, а заместници са му съпартийката му Цвета Караянчева, Валери Жаблянов от БСП, Нигяр Джафер от ДПС, Явор Нотев от "Обединени патриоти" и лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че законодателните приоритети на партията ще са продължение на тези от предишното Народно събрание. И изброи въпросите, по които гражданите очакват реални резултати - продължаване на съдебната реформа, борба с корупцията на всички нива, качествено и достъпно образование и здравеопазване, просперитет и национална сигурност. Той заяви, че депутатите на ГЕРБ ще се стремят към високо качество на законите и обеща промени, които да изпълнят резултатите от референдума, проведен заедно с президентските избори.

В изказването му нямаше конкретни идеи за продължаването на съдебната реформа. За сметка на това коалиционният партньор на ГЕРБ в бъдещото управление Валери Симеонов посочи два - промяна на определението за маловажен случай в НК и изискване на всеки три месеца на доклади от председателите на ВКС и ВАС и от главния прокурор пред парламента.

В управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти темата с маловажния случай по НК също присъства. В т. 4 от документа е записано: "Промяна на определението за маловажен случай с оглед на противодействие на конвеционалната престъпност". Там е и вечното обещание за нова наказателна политика и приемане на нов Наказателен кодекс.

Лидерката на най-голямата опозиционна парламентарна група - на "БСП за България", Корнелия Нинова също се хвана за маловажния случай в НК. "Ще работим за промени в НК и НКП за отпадане на маловажния случай и за намаляване на възможностите за връщането на делата", обяви тя от парламентарната трибуна.

Още по време на кампанията Нинова развиваше тезата, че понятието "маловажен случай" трябва да отпадне от НК, защото и "най-малката домова кражба в страната, независимо от стойността на откраднатото, е важна за хората, а всеки, който пристъпи закона, независимо дали открадне една пенсия от 120 лева, или 120 милиона от обществена поръчка, трябва да лежи в затвора, където му е мястото".

Според Наказателния кодекс "маловажен случай е този, при който извършеното престъпление с оглед на липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи обстоятелства представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпление от съответния вид". Когато дадено престъпление бъде прието за маловажен случай, това обуславя и по-нисък размер на наказанието. Типичен случай е кражбата, при която наказанието е до 8 години затвор, но в маловажни случаи е до 1 година лишаване от свобода или пробация, или глоба от 100 до 300 лева.

Иначе сред приоритетите на опозицията Корнелия Нинова добави и традиционното за БСП искане за увеличаване на пенсиите. И заяви, че не е достатъчно наесен минималната  да стане 200 лв., както обещават ГЕРБ и патриотите, а трябва да бъдат преизчислени всички пенсии според средния осигурителен доход, което било напълно възможно и щяло да струва 800 млн. лв.

"Заплатите на депутатите да се замразят със задна дата – към края на 43-ото Народно събрание. Някой ще каже, че това е популизъм, но за нас това е солидарност, съпричастност и личен пример", каза Нинова.

Това предизвика ироничен коментар от новия в парламента - Веселин Марешки, който избра да не чете готово изказване. "Може да кажем, че ще надстроим оградата по границата с два метра, че ще намалим заплатите на депутатите наполовина. И какъв е смисълът от този цирк? Ще ви помоля за повече морал, повече почтеност и повече прагматизъм в политиката", каза той.

Патриотите пък се похвалиха, че заради тях е приет законът за бурките, премахнато е ограничението за селските казани за ракия и това, че преди всяка парламентарна сесия вече се пуска химнът. "Недопускане на бежанци и мигранти в страната и незабавно депортиране на незаконно преминалите границата", обяви Валери Симеонов. Но като най-важна задача на Обединените патриоти обяви "отстраняването от властта на антибългарската партия ДПС и нейните протурски клонинги".